PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ)

Full text search

PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ)
PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon röviden szeretnék reagálni. Amit Szokolay Zoltán képviselőtársam felvetett, azzal teljes mértékben egyetértek. Az országgyűlési határozat célja is az volt – mint az előadásomban említettem –, hogy a Kormány tárja fel a program lényegét, hol tart a program, milyen megvalósítások történtek, esetleg a programban magában meglévő ellentmondásokat ismerjük meg, illetve azt, amit ma másként gondolunk.
Azért is említettem úgy a bizottsági üléseken és most is, hogy nem célszerű szakmai vitát nyitni pillanatnyilag a témában, mert képviselőtársaink nem ismerik a vízellátási gondokat, a vízminőségi problémákat. A Kormány feltáró munkája után mindenkinek lehetősége lesz tanulmányozni az eredményeket, utána tudunk dönteni a program szakszerűségéről, a változtatás lehetőségéről, módjáról, és egyáltalán jó megoldást tudunk találni, én bízom ebben.
Amit Szokolay képviselőtársam mondott, azzal teljes mértékben egyetértek. Annyit szeretnék még hozzátenni, hogy ezeknek a vízminőségi problémáknak egy jelentős része hidrogeológiai, tehát adottság, ezen nyilván nem lehet változtatni. Az viszont tény, hogy az, ami nem hidrogeológiai adottság – tehát a felső vízadó rétegek elszennyeződése –, már mulasztás, illetve bizonyos szakszerűtlenségek miatt következett be. Itt gondolok a mezőgazdaságban az elmúlt évtizedekben a kemikáliák szakszerűtlen használatára, amely műtrágyák és növényvédő szerek most jutottak le az első, illetve második vízadó rétegbe. Szarvas esetében már korábban lejutottak, előbb jelentkeztek a problémák. Amikor azt mondtam, hogy ez országosan gondot fog jelenteni, akkor arra gondoltam, hogy a műtrágyázás, illetve növényvédőszerek használata egy-két éven belül éreztetni fogja a hatását az ország különböző részein, erre fel kell készülnünk. A dél-alföldi települések esetében ennek a programnak az átvilágítása, illetve módosítása erre teremthet egy precedenst. A későbbi esetekben adott problémánál már könnyebben tudunk dönteni.
Azt hiszem, hogy az ivóvízellátásnál és az egészséges ivóvíz biztosításánál a kormányzat nem vonulhat ki erről a területről. A korábbi mulasztásokat nem lehet most az önkormányzatok nyakába varrni, mert az önkormányzatok képtelenek ellátni. Látjuk, hogy milyen összegekről van szó. Ezeket a plusz milliókat nem tudják előteremteni.
Varga Zoltán képviselőtársamnak is durván ezeket tudnám válaszolni. Ami Tarján Lászlóné államtitkár asszony megjegyzését illeti: Azt hiszem, mindannyian emlékszünk még arra – legalábbis gondolom, többen emlékeznek rá –, amikor ez ügyben interpelláltam a népjóléti és környezetvédelmi miniszterhez, akkor a közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter úr válaszolt. Később ebből a Népjóléti Minisztériumhoz tartozó kérdést csináltunk, most pedig a környezetvédelmi tárca képviselője válaszolt. Csak arra szeretnék rávilágítani, hogy ezt a kérdést nem tudjuk megkerülni. A víz, az egészséges ivóvíz, és egyáltalán a vízbázisok védelme mindhárom tárcához tartozik. Mind a három tárcának megvan benne a felelőssége, és megvan benne a feladata.
Ami a környezetvédelmi tárcát illeti, véleményem szerint ez az, hogy pillanatnyilag van egy egészséges ivóvízbázis, ez pedig a Maros-hordalékkúp, ha ott van egy egészséges ivóvízbázis, akkor ezt az ivóvízbázist meg kell védeni. A vizek mennyisége és minőségi védelme egyértelműen a Környezetvédelmi Minisztériumhoz tartozó feladat, tehát ilyen szempontból ez a környezetvédelmi tárcához tartozik, és amennyiben ennek a vízbázisnak a védelme megtörténik, akkor azt hiszem, az adott településeken az egészséges ivóvíz biztosításának a lehetősége megteremtődik. Köszönöm szépen. (Kis taps.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi