VARGA ZOLTÁN (MDF)

Full text search

VARGA ZOLTÁN (MDF)
VARGA ZOLTÁN (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Igen rövid ideig szeretném igénybe venni a Ház figyelmét, annál is inkább, mert Békés megyében az átlagéletkor 10 évvel kevesebb ma is, mint például Győr-Sopron megyében. Azt hiszem, hogy ez a tény ha nem is kizárólag az arzénes ivóvíznek a számlájára írható, mindenképpen olyan alkotóelemmel bírkózunk most itt a Parlamentben, ahol az arzénes mérgező ivóvizek megszüntetésével esélyt adunk ennek a vidéknek, ennek a depressziós térségnek, hogy emberhez méltó körülmények között egyenlő esélyekkel élhessenek ezen térség lakói is.
Úgy gondolom, nem árt néhány dolgot napjaink eseményeiből a tisztelt Ház színe elé hozni, annál is inkább, hogy világosan látható és érzékelhető legyen, hogy nem lesz könnyű dolga a Kormánynak e feladat végrehajtásakor. Nem lesz azért sem, mert bár tavaly, a Parlamentbe kerülésünk után én magam felkerestem a Környezetvédelmi Minisztériumot, és tájékozódtam a várható fejleményekről, azóta is a folyamatos munkának nagyon sok akadálya volt, többek között a helyi önkormányzatokban bekövetkezett változások, valamint egyfajta pénzhiány, amelyről Szokolay Zoltán az előbbiekben néhány szót ejtett.
Ami azonban ma tény, a legfrissebb információk szerint, hogy jelen pillanatban a december 31-éig meghatározott feladathoz, miszerint az összes településen az arzéntartalom maximum a megengedett érték kétszerese lehessen, ehhez a ne túl hivalkodó programhoz is hiányzik 92 millió forint.
Annak ellenére, hogy a költségvetési tervezetben 225 millió forintot biztosított erre a Kormány, ismerve az előző évek gondjait, problémáit. Azt hiszem, hogy a 92 millió forint hiánya nehéz és fáradságos számolgatásokat, tervezéseket tesz majd szükségessé ahhoz, hogy valóban megoldódjanak ezek a kérdések.
Pap János képviselő úr egyébként nagyon helyesen felkarolta ezt a problémát, és ha jól emlékszem, akkor Szarvas város ivóvízgondjaival kezdődött ez a probléma. Szeretném elmondani, hogy Szarvas város gondjai változatlanul megvannak, azonban a tervezett Orosháza és környéki kis térségű vízműhöz csatlakozási lehetőséggel megoldható ez a probléma. Orosháza környékén elsősorban Gádoros és Nagyszénás lakói szenvednek az arzénes ivóvíztől, Szarvas városnak lehetősége kínálkozik most az úgynevezett Maros hordalékkúpján létesítendő vízműhöz csatlakozni abban az esetben, ha az önkormányzat 30-35 millió forinttal ebbe a programba be tud kapcsolódni.
Úgy hiszem, hogy a két összeg együttesen 130-140 millió körüli többletköltségről ad hírt, és ehhez, gyanítom, hogy sem Szarvas város önkormányzatának, sem a megyei önkormányzatnak nem lesz megfelelő pénzmennyisége.
Ezen problémák ismeretében még arról szeretnék szólni, hogy pályázatot írt ki a megyei önkormányzat a vízminőség-javító program ezévi végrehajtására. Egy kicsit gyanakodva fogadom a hosszú határidőt, hiszen május végéig lehet pályázni, és jelenleg már 12 pályázó jelentkezett a program végrehajtásához. Azért aggódom csak, mert december 31-én nagyon jó lenne, ha a Dél-Alföld, ezen belül Békés megye térségeiben nem pezsgővel, hanem végre tiszta, egészséges ivóvízzel koccintanának az ott lakók.
Köszönöm a figyelmüket. (Gyér taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi