GYÖRGYI KÁLMÁN, DR. legfőbb ügyész:

Full text search

GYÖRGYI KÁLMÁN, DR. legfőbb ügyész:
GYÖRGYI KÁLMÁN, DR. legfőbb ügyész: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőnő! Tisztelt Országgyűlés! Nekem a hozzám intézett kérdésekre kell válaszolnom.
Az itt fölelevenített, tragikus végű rendőri fegyverhasználattal kapcsolatban a tisztelt képviselőnő több kérdést vetett föl. Az előzményekről röviden annyit hadd mondjak, hogy itt január közepén született egy nyomozást megszüntető határozat. És ez ellen a határozat ellen az elhunyt édesapja által megbízott ügyvédek panaszt jelentettek be. Ebben a nyomozás több hiányosságát kifogásolták. A panasz benyújtását követően fordult a tisztelt képviselőnő épp ebben a teremben hozzám, hogy szeretne megismerkedni ennek az ügynek az irataival.
Én azt gondoltam, hogy az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény alapján ezt nekem nemcsak lehet, hanem kell is teljesítenem, mert ez a törvény kimondja, hogy az állami szervek kötelesek az országgyűlési képviselőket megbízatásuk ellátásában segíteni, és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni. Tehát ilyen meggondolásból kértem én fel az iratokat, a tisztelt képviselőnő azok tartalmával megismerkedhetett, s ha már fönt volt, akkor áttanulmányozták a Legfőbb Ügyészség szakemberei, és a nyomozást megszüntető határozatnak több fogyatékosságát észlelték, ezért végül is pótnyomozás elrendelésére vonatkozó utasítással küldtük meg a Hajdu-Bihar megyei főügyész úrnak, aki ennek megfelelő határozatot hozott, s jelenleg a pótnyomozás folyik.
A következő kérdés arra vonatkozik, hogy ilyen korrekt-e általában az ügyészségi vizsgálat. Hadd mondjam el, hogy tavaly márciusban állították fel az ügyészségi nyomozó hivatalokat. Ezek az elmúlt évben pont 1962 ügyben folytattak eljárást, és a legjobb tudomásom szerint ezekben az ügyekben tisztességes, pontos szakmai munkát végeztek. Ebben az ügyben azonban komoly szakmai hiba volt az, hogy nem folytattak le nyomozási kísérletet, és szükség van kiegészítő orvosszakértői vélemény beszerésére is. A tényállás felderítése egyébként ebben az ügyben igen nehéz. A helyszíni szemle foganatosítására a cselekmény elkövetését követően csak két órával kerülhetett sor, és az idő alatt a helyszínt biztosítani nem lehetett. A tanúk egymással ellentétesen vallanak. Ezekkel a nehézségekkel a további eljárás során is biztos, hogy szembe kell nézni.
A rendőrségi fegyverhasználattal kapcsolatos rendelkezések megbeszélésére azt hiszem, itt nincs mód. Csak arra szeretném fölhívni a figyelmet, hogy ezek mérlegelést engedő szabályokat tartalmaznak, s ezért alkalmazásuknál a legnagyobb tárgyilagossággal kell eljárni. Utóbb az eljárás során tudós jogászok vitája fogja majd eldönteni a fegyverhasználat jogszerűségét, de az intézkedő rendőrnek ott egy tizedmásodperc alatt kell dönteni.
A szakmai hiba a nyomozás során eleve nem zárható ki. Természetesen az ügyészségi nyomozásoknál sem. De az ügyészségi nyomozásoknál is érvényesül törvényességi felügyelet, és az hivatott a nyomozás hibáinak a korrigálására.
A tisztelt képviselőnő felteszi a kérdést, mit szándékozom tenni. Természetesen minden rendelkezésre álló eszközzel javítani kívánom az ügyészségen a kriminalisztikai munka színvonalát. Ehhez kellő gyakorlati demonstrációkkal folyó tanfolyami képzést indítottunk el az elmúlt évben, ezt az idén folytatni kívánjuk; és szorgalmazzuk azt – mert ennek van a legnagyobb gyakorlati jelentősége –, hogy a nagy tapasztalattal rendelkező ügyészek tudásukat kellő türelemmel adják át fiatal kollégáiknak; s kezdeményezzük végre egy korszerű kriminalisztikai kézikönyv kiadását is. De el kell fogadnunk azt, hogy még a legjobb nyomozás során is lesznek olyan esetek, amelyekben az ellentmondó érdekek által vezérelt tanúvallomások nyomán nem fog kirajzolódni olyan tényállás, amely iránt már nem marad semmi kétség. A bűnösség megállapításához pedig a tényállást bizonyossággal kell megállapítani, a vélelem pedig még a rendőr esetében is az ártatlanság mellett szól és nem a bűnösség mellett.
Kérem a tisztelt képviselőnőt és a tisztelt Országgyűlést, hogy a válaszom fogadja el. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi