ZÉTÉNYI ZSOLT, DR. (MDF)

Full text search

ZÉTÉNYI ZSOLT, DR. (MDF)
ZÉTÉNYI ZSOLT, DR. (MDF) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Urak! Néhány napja volt az évfordulója a kassai kormányprogramnak, annak az 1945. április 5-én kelt és azóta sem megtagadott kormányprogramnak, amelynek értelmében valamennyi Csehszlovákiában élő magyar elvesztette állampolgárságát, kivéve azokat, akik részt vettek az ellenállási mozgalomban, vagy üldözték őket a köztársasághoz való hűségük miatt.
A csehszlovák kormány vezetői már a világháború alatt közölték a szövetséges hatalmakkal a csehszlovákiai magyarság teljes kitelepítésére irányuló igényüket. Mivel a potsdami konferencia nem hagyta jóvá ezt a Szovjetunió által támogatott igényt, tárgyalások kezdődtek a két kormány között.
A tárgyalások 1946. február 27-én egy lakosságcsere-egyezmény aláírásával fejeződtek be. Az egyezményt a magyar Kormány azért írta alá, hogy elkerülje az 1941-es adatok szerint 760 ezer főt számláló csehszlovákiai magyarság teljes kitelepítését. Az 1947. április 12-től deklaráltan 1948-ig, valójában 1949. június 5-ig tartott lakosságcsere során mintegy 74 000 magyart telepítettek át emberi méltóságát megcsúfoló módon Csehországba. E csehországi magyar népességnek a mai napig nincs semmiféle kisebbségi joga, illetve intézménye.
Az 1945-48 közötti intézkedésekkel Csehszlovákia több mint 120 ezer magyartól szabadult meg jogfosztó módon úgy, hogy az áttelepítettek hátrahagytak 160 000 kat. hold mezőgazdasági ingatlant és 15 000 lakóházat, míg a Magyarországról történt áttelepült szlovákok után 15 000 kat. hold mezőgazdasági ingatlan és mintegy 4400 lakóház maradt hátra.
Mivel az itt maradt mezőgazdasági ingatlan az otthagyottaknak csak egytizede, a házingatlanok alig egyharmada volt, az áttelepültek otthonhoz és földhöz juttatásához más forrásokat is igénybe vettek, így is csak igencsak részleges kártalanításról beszélhetünk. Figyelembe véve a 17/1964.VIII.8.Korm.sz. rendelet alapján adott részleges kárpótlást, amely nem terjed ki a mezőgazdasági ingatlanokra, és a házingatlanokért, ingóságokért igen csekély összegű kártalanítást nyújtott.
1949. július 25. napján kelt Csorba-tói kétoldalú jegyzőkönyv kizárta az áttelepített és velük azonos elbírálás alá eső személyek igényeinek érvényesítését a csehszlovák állammal vagy magánszemélyekkel szemben.
Más a helyzet a lakosságcsere-listára fel nem vett személyek igényeivel; tehát a jogfosztással sújtottak két csoportjáról beszélhetünk, az egyik csoport elméletileg jogos igénnyel lépett fel a csehszlovák állammal szemben, a másik állam igényeinek érvényesítését egy államközi egyezmény kizárta.
Ezen tények ismeretében kérdezem miniszter urakat, most, a kárpótlási törvény vitája idején, hogy a csehszlovák állam által semmilyen anyagi és erkölcsi kárpótlásban nem részesített 1944 és 1949 között intézményesen áttelepült személyek milyen anyagi és erkölcsi kárpótlásra számíthatnak a magyar állam részéről.
A magyar állam mennyi időn belül terjeszti elő az anyagi kárpótláshoz szükséges törvényt?
Abban az esetben, ha a kérdés bonyolultsága miatt írásban kapnám meg a választ, kiegészítem kérdéseimet azzal, hogy milyen egyéb segítséget tud nyújtani a magyar állam a sérelmet szenvedetteknek. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi