SPEIDL ZOLTÁN (MDF)

Full text search

SPEIDL ZOLTÁN (MDF)
SPEIDL ZOLTÁN (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ígérem, rövid leszek. Aki olyan helyen él – legyen az Mosonmagyaróvár vagy Salgótarján, Eger vagy Miskolc – ahol az ávósok, pufajkások golyózápora hullott, közvetlenül is tapasztalhatja, mekkora az elemi igazságérzet által táplált igény, mely a véres események kitervelőinek és önkéntes végrehajtóinak tettükkel való szembesítésére irányul. Nagyon sokan vannak, akik a gyilkosok megnevezését és megbélyegzését várják.
Székelyhidi képviselőtársammal megnevezést és megbélyegzést mondunk, mert úgy tapasztaljuk, hogy az eltelt három és fél évtized a bosszúvágyat szerencsére kiölte az akkori történések elszenvedőinek nagy többségéből. Ám ez nem jelenti azt, hogy a tettesek bármelyike abban a hitben élhessen, hogy felelnie immáron nem kell, ha csupán a nevek és a tettek nyilvánosságra hozatalának az erejéig is.
Tisztelt Ház! Tudjuk, hogy megkezdődött a munka az 1956. őszi-téli események felderítésére, ám nyilvánvaló, hogy ez a kelleténél sokkal lassabban halad. Így, míg a legtöbbször megalapozott feltételezések meg nem erősíttettek egy objektív vizsgálat által, addig a nevek felelősségteljes nyilvánosságra hozataláról szó nem lehet. Bizonyítékok kellenek, melyek beszerzésének, a még élő és a már halott tettesek felkutatásának elősegítését tekintené feladatának az általunk felállítani javasolt parlamenti bizottság.
Tisztelt Ház! Kérdezhetik, miért a sürgősség. A válasz kézenfekvő. Részben azért, mert a közvélemény joggal tartja sérelmesnek a vizsgálódások elhúzódását, másrészt pedig azért, mert – mint tudjuk – az élet véges. Véges azoké, akik a megtorlásokat élve átvészelték és hozzátartozóikat, barátaikat gyászolják mindmáig. De véges azok élete is, akik a tűzparancsot kiadták vagy azt önként végrehajtották.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ne feledjük, hogy a felelősség végleges tisztázása immáron nem várathat magára. Ennek figyelembevételével kérjük, hogy javaslatunkat elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi