KŐSZEG FERENC (SZDSZ)

Full text search

KŐSZEG FERENC (SZDSZ)
KŐSZEG FERENC (SZDSZ) Igen, néhány szóban (az elnök közbeszól: csöndet kérek!) szeretném indokolni, és talán módot adok a tisztelt Ház kormánytöbbségének arra, hogy még egy ellenzéki indítványt szavazzon le ezen a napon. (Közbeszólás: meglesz.) Ebben a Házban szokássá vált az, hogy a kormánypárti oldalon szoktak a nemzet érdekére hivatkozni. Úgy gondolom, hogy ezek után illetlenség volna, ha magam is a nemzet érdekére hivatkoznék (zaj) , holott az a véleményem – tessék csak bólogatni, nagyon helyes és érdekes, de –, azt gondolom, hogy igenis, a nemzet érdeke volna az, hogyha a fegyverkereskedelem parlamenti ellenőrzés alá kerülne.
Különösen fontos volna az, hogy az a fegyverkereskedelem parlamenti ellenőrzés alá kerüljön, amely a szomszédos országokkal folyik. Magyarország kényes helyzetben van a világban. Nem azért van kényes helyzetben, mert a sajtó ilyen vagy olyan, mert az ellenzék felfúj egy ügyet vagy nem fúj fel egy ügyet. Azért van kényes helyzetben, mert a helyzete ilyen, és azért van kényes helyzetben, mert vannak ügyek. Nem a román sajtó, nem az egységesnek mondott szerb sajtó, hanem az amerikai sajtóban olvashatók sajnos olyan írások, méghozzá komoly tudományos folyóiratokban, amelyek azt mondják (elnöki közbeszólás: csöndet kérek) , hogy ebben a térségben a veszélyforrást azok az országok képezik, amelyeknek az I. világháború utáni időtől sérelmeik maradtak fenn. Meg vagyok róla győződve, hogy ez a feltételezés alaptalan, de nagyon vigyáznunk kell arra, hogy semmi módon ne adjunk alapot arra, hogy az ilyen feltételezések tovább tenyésszenek.
Ezért javasolnám a szomszédos országokba irányuló fegyverexportnak a korlátozását. Javaslatomnak semmiképpen nem az a célja, hogy ezt a fegyverkereskedelmet teljes egészében megszüntesse, ezzel ellentétesek mind gazdasági, mind politikai érdekeink. Az a javaslatom célja, hogy ez a kereskedelmi tevékenység végre parlamenti kontroll alá kerüljön, tehát az ide vonatkozó szerződések a Parlament elé kerüljenek, és a jövőben erre vonatkozó szerződéseket államközi szerződésként, tehát parlamenti ratifikációval lehessen csak kötni.
Tiszteletre méltó a kormánynak az a törekvése, hogy azt mondja, hogy a jövőben a fegyverkereskedelmet még szigorúbb ellenőrzés alá fogja helyezni. De a tapasztalat azt mutatja, hogy ez a kormányzati ellenőrzés kevés, az egyetlen hathatós ellenőrzés csakis a parlamenti ellenőrzés lehet.
Hadd emlékeztessem a tisztelt Házat arra, hogy ennek az Országgyűlésnek a munkája során nem ez az első fegyvereladási ügy, amely a Parlament elé került. Nem sokkal ennek a Parlamentnek a megalakulása után volt már egy interpelláció egy fegyvereladási botrány ügyében. Akkor az illetékes miniszter az interpellációra – Király Zoltán interpellációjára – a következő szavakkal válaszolt: "Szeretném elmondani, hogy megállapításunk, ismereteink szerint semmiféle törvénysértő fegyvereladási akció Magyarországon nem történik. Egyébként a Kormány erre nagyon komoly figyelmet fordított. Legutóbb februárban hozott határozatot a fegyverexport és -import szigorú és pontos szabályozására." Ez a bizonyos határozat, amely egyébként nem határozat volt, hanem egy rendelet volt, tehát félrevezető volt itt a "határozat" szó használata – úgy látszik, és ennek a módosítása sem volt elégséges ahhoz, hogy ne kerülhessen sor olyan fegyverüzletekre, amelyek Magyarországot a nemzetközi közvélemény előtt legalábbis gyanús színben tüntetik fel. Ezért javaslom a parlamenti kontrollnak a bevezetését.
Végezetül pedig egyébként hadd tegyem még hozzá, hogy itt a válaszadó miniszter Kárpáti Ferenc honvédelmi miniszter volt, és a Parlament kormánytöbbsége akkor 53%-os többséggel elfogadta Kárpáti úr válaszát, és azért nem kerülhetett sor ennek az ügynek, az akkori ügynek a további vizsgálatára.
Hadd tegyek még ehhez a dologhoz annyit még hozzá, hogy az ügyben érintett kereskedelmi vállalat az Aviaspace Külkereskedelmi Szaktanácsadási Kft, egyik alapítója egy lichtensteini cég, a Jazomir cég volt. Most megint, ebben az ügyben megint egy lichtensteini cég fordul elő, amelyről azonban közelebbit nem volt alkalmunk megtudni.
Köszönöm szépen és még egyszer kérném és hadd mondjam így, hogy mindannyiunk érdekében, a nemzet érdekében tartanám kívánatosnak a javaslatom elfogadását. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi