KOVÁCS LÁSZLÓ (MSZP)

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ (MSZP)
KOVÁCS LÁSZLÓ (MSZP) Tisztelt Ház! A vitára készülve nem mást, mint a Kormány két írásos anyagát használtam fel érvek gyűjtésére, annak bizonyítására, hogy mikor, miben hibázott a Kormány, annak tagjai, azok, akik rosszul mérték fel az ügylet lehetséges hatását, a Magyar Köztársaság külpolitikai érdekeit; akik a jugoszláv érdeklődésre formális választ adtak, sőt tiltakoztak; akik még akkor is tagadtak, amikor nyilvánosságra került, sőt, már vizsgálat folyt; és akik a vizsgálat során is csak magyarázkodtak, kisebb formai hibákról beszéltek.
Elbátortalanított azonban Torgyán József úr megjegyzése, aki már így is uniformizáltnak látja a Szocialista Pártot, s arra gondoltam, reménytelen lenne mindezt úgy elmondani, hogy Torgyán úr számára teljesen ellentétesnek tűnjön Horn Gyula érvelésével, és ezzel egyben lehetőséget adtam Torgyán úrnak egy újabb reagálásra. (Derültség a bal oldalon.)
Ami Antall József úr bevezetőjét illeti, a végét, az ő pontokba foglalt nyilatkozatát elégedetten hallgattam, azt, hogy a Kormánynak szándékában áll a probléma megoldása, a viszony javítása, a garanciák megteremtése. Örömömet csak az csökkentette, hogy a naptár nem október végét mutatja, amikor Tadievic miniszter úr először írt Für Lajos miniszter úrnak levelet, és érdeklődött a fegyverüzlet iránt, és amikor – ahogy ez a bizottságban az egyik miniszter úr szájából elhangzott – először éreztük, hogy valami nem stimmel ezzel a fegyverszállítással. Nem is január 11-ét mutatja a naptár, amikor a Honvédelmi Minisztérium és a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériuma cáfolta a fegyverüzlet tényét; és nem is január 27-ét, amikor a Külügyminisztérium jegyzékben tiltakozott a jugoszlávoknál.
Ami még reagálásra késztetett – akárcsak másokat –, Kónya Imre úr fejtegetése, aki azt mondja, hogy botránnyá az ellenzék dagasztotta. Akkor csak azt nem értem, hogy miért kellett sajnálkozását kifejeznie a Kormánynak, hiszen egyszerű lett volna csupán az ellenzékre hárítani az egész ügyet, netán a sajnálkozásban arra utalni, hogy az ellenzék volt az, aki lényegében ezt a botrányos helyzetet előidézte.
S ami pedig a mások által is jelzett másik problémát jelenti, én, elkerülve a pontatlan idézés vádját, pontosan ki is másoltam a jegyzőkönyv éppen frissen elkészült példányából Kónya Imre úr szavait, aki azt mondta: "Azt hiszem, világosan megfogható a két külpolitika közötti lényeges különbség, lényegi különbség." Azután jön az érvelés, nem akarom az időt ezzel húzni, és a vége: "Azt hiszem, ez már lényegi különbség a kétfajta külpolitika között." Én meg azt hiszem, ez világos beszéd.
Kónya úr a fegyverüzletet olyan alapvető jellemzőjének tekintette a magyar külpolitikának, hogy ezzel igazolta a különbségét a régi külpolitikától. (Felzúdulás a jobb oldalon.) Én azt kérem, Kónya úr nyugtasson meg bennünket, hogy ez egy elszólás volt, és csupán egy olyan rutinügyletről van szó, egy olyan szokványos ügyletről, amiről a Kormány tulajdonképpen nem is tudott. (Elnök: Három perc! – A képviselő leül. – Taps a baloldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi