ORBÁN VIKTOR, DR. (FIDESZ)

Full text search

ORBÁN VIKTOR, DR. (FIDESZ)
ORBÁN VIKTOR, DR. (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Két perc erejéig kérem a türelmüket. A kétperces reagálásra azért van szükségem, mert nem mindenben értek egyet a Kónya Imre által elmondottakkal, különösképpen azokkal nem, amelyek a frakciónkra vonatkoznak.
Először is, nem tartom szerencsés dolognak, hogy Rockenbauer Zoltánnak az előadását, ami arra irányult, hogy azokat a tényeket próbálja összerakni, amik rendelkezésünkre állnak, azokat lapszemlének minősítsük, különös tekintettel azért (zaj) , különös tekintettel, uraim, azért nem szerencsés eljárás ez, mert ezek mind MTI-közlemény alapján készült összeállítások, és ugyanezzel az MTI-vel, ha jól tudom, a Kormánynak megállapodása van, ami a hiteles tájékoztatásról szól. Mi ezt a megállapodást el tudjuk fogadni, és úgy gondoljuk, egy hiteles információs hivataltól kaptuk meg, egy hiteles tájékoztatási intézettől kaptuk meg ezeket az adatokat.
Azokhoz, amelyeket Rockenbauer Zoltán elmondott, azokhoz a tényekhez úgy gondolom, hogy kétség nem fér. Az értelmezésük lehet más, de magukhoz a tényekhez nem férhet kétség, azok megtörtént dolgok voltak.
Másodszor: nagyon örültem Torgyán képviselőtársam hozzászólásának. Egyetlen pontban éreztem azonban hiányosságot az ügyben. Nem hallottuk azt, hogy mi az ellentmondás oka, ami közte és Kónya Imre között feszül. Kónya Imre azt mondta, hogy az ellenzék próbálja felelősségre vonni a Kormányt. Torgyán képviselőtársam nem tért ki arra az ügyre, hogy ő miért követeli Jeszenszky Géza lemondását – szívesen megismerkednék az elgondolásának lényegével. Még akkor is, ha ez nem a frakciója álláspontja, amelyet tisztelettel tudomásul veszünk, hanem az ő személyes véleménye.
Harmadszor: úgy gondolom, hogy nem fogadható el Kónya Imre azon állítása, miszerint a külpolitikai ügy körül most kialakult botrány az ellenzék manővereinek lenne a következménye. Egy esetben el tudom fogadni Kónya Imre állítását, miszerint az ellenzék csinálja itt a botrányt, ha tényekkel tudja bizonyítani, hogy a FIDESZ képviselői nyilatkoztak Jeszenszky Géza álnév alatt az elmúlt hetekben. Akkor elismerem.
Negyedszer: úgy gondolom, hogy nem szerencsés dolog (bekiabálások: Idő! Idő!) , tehát úgy gondolom, hogy nem szerencsés dolog szintén az ország külpolitikai érdekei miatt, ha párhuzamot próbálunk vonni bármilyen értelemben a Horvátországba történt fegyvereladások, meg az előző rendszer harmadik országba történt fegyvereladásai között. Az előző rendszer harmadik világ országaiba történt fegyvereladásai szándékolt, megfontolt politikai lépések voltak. Mi eddig azt hittük, meg úgy tudjuk, hogy nincs bizonyíték arra, miszerint külpolitikai doktrína állt volna a Horvátországba történt fegyvereladások mögött. Ha Kónya Imre párhuzamot von a kettő között, akkor feltételezhet ilyesmit, ezért elkerülendő szerintem az ilyenfajta párhuzamoknak a megvonása. (Taps a bal oldalon.)
És végezetül, ötödször: kérem mindenkinek a figyelmét az ügyben, hogy a FIDESZ parlamenti frakciója sem most, sem korábbi nyilatkozataiban, soha egyetlenegy személyt sem nevezett meg, akiket lemondásra szólított volna fel, vagy akiknek a távozását szívesen látta volna. Úgy gondoljuk, hogy van egy alkotmányos rend. Először vizsgálatot kell tartani, lehetőleg olyat, amelyben minden információ eljut a tisztelt Ház képviselőihez. Ezért van szükség egy vizsgáló bizottságra, az megállapítja, hogy ha politikai hibák történtek, akkor a politikai felelősség ezekért a hibákért miben áll és kiket terhel, és majd utána lehet megmondani azt, hogy ha van személyi konzekvencia, akkor kikre nézve, és hogyan kell ezt levonni.
Mi ezt az alkotmányos utat betartottuk. Tehát kérem Kónya Imrét, hogy ezt a magatartásunkat tartsa tiszteletben, és ne tulajdonítson nekünk olyan kijelentéseket, amiket mi nem tettünk. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi