SZENT-IVáNYI ISTVáN (SZDSZ)

Full text search

SZENT-IVáNYI ISTVáN (SZDSZ)
SZENT-IVáNYI ISTVáN (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Hasonlatosan Kövér Lászlóhoz, magam is ma jobban meg vagyok győződve indítványom helyességéről, annak részletei helyességéről is, mint akkor, amikor benyújtottam. Igaz ugyan, hogy ma már túlvagyunk két meghallgatásnak alig nevezhető tájékoztatón, kaptunk egy légiesen könnyed kormányjelentést, útilektűrként kíválóan szolgált volna, de sajnos alig tartalmazott több információt, mint amit az újságok, mint amit az újságból már egyébként megtudhattunk. Igaz ugyan, hogy most itt lefolyt egy vita, amelyben a Szabad Demokraták tudatosan nem vettek részt, mert az ügy lezárásának nem ezt a módját választották, továbbra is úgy érezzük, hogy számtalan fontos kérdésben nem tisztázott a fegyvereladások ügye. Az ügy körvonalai nagyjából világosak. Ezek módot adtak számunkra, a Szabad Demokraták számára, hogy az ország ügyére szolgáló legfontosabb következtetéseket levonjuk, azokat önök elé tárjuk, de még mindig számos részletet homály fed. Nem akarom ezeket elismételni, az előbb sokat hallottunk ezekből, csak csupán utalnék a fegyvereladások eredeti volumenére, mely bizony komolyan befolyásolja a mögötte meghúzódó politikai szándék megítélését is. Más megítélés alá esik az a volumen, amelyről itt most szó van, amely remélem, hogy a valóságos és végleges volumen volt, és más az, amiről különböző forrásokból értesülhettünk, egészen a 80 ezres számig, amelynek igazából más a jelentősége, azonban ennek nem akarok hitelt adni. Mi a magunk részéről az ügy tisztázására egy paritásos, azaz parlamenti pártonként egy-egy képviselőt delegáló parlamenti vizsgálóbizottság felállítását javasoltuk. Ez a javaslatunk, úgy hiszem, összhangban áll azzal a nagyon üdvös, tegnap elhangzott Székelyhidi László-féle javaslat logikájával, amelyet mindannyian támogattunk. Örömünkre szolgált, hogy a Parlament bizalmát elnyerhette, de egy más ügyben, az 56-os vérengzések kivizsgálásának ügyében ugyanarra az álláspontra helyezkedett, mint most mi, azaz arra, hogy az igazság kivizsgálása, a pártatlanság és a tárgyilagosság követelménye a paritásos, pártonként egy-egy képviselőt tömörítő bizottság felállítását teszi szükségessé. (SZDSZ, FIDESZ padsoraiban taps.)
Aligha kell érvelnem amellett, hogy senkinek nem lenne bizalma egy olyan vizsgálóbizottsági jelentés iránt, amelyben már eleve biztosítva van a kormánytöbbség, hiszen idáig már bizottságok úgymond vizsgálták már ezt a kérdést ahol az említett erőviszonyok és erőarányok fennállnak és annak eredményéről, eredménytelenségéről módunk volt mindannyiunknak ma délután meggyőződni. Ha tehát igazságot, tisztánlátást akarunk, valóban a helyzeten túl akarunk jutni, méghozzá úgy, hogy nemzeti érdekeink ne csorbát szenvedjenek, hanem helyreálljanak, az ország nemzetközi tekintélye és a Kormány szavahihetőségébe vetett hit helyreálljon, akkor szükséges, hogy elébe álljunk annak a vizsgálati bizottságnak, egy olyan összetételű vizsgálati bizottságnak, amelynek tárgyilagossága felől kétely sem merülhet fel.
A vizsgálóbizottság jelentést fog terjeszteni a Parlament elé. Önök jól tudják, tisztelt képviselőtársaim, hogy a vizsgáló bizottság jelentését éppúgy el kell fogadni, mint ahogy az iménti jelentést el kell fogadni. Önöknek, a kormánytöbbség képviselőinek éppúgy módjuk van e jelentést el nem fogadni, tehát olyan veszély nem áll fenn ezzel a jelentéssel, hogy bármiféleképpen a Kormány és a kormánypártok érdekei csorbát szenvedjenek, viszont egyedüli biztosíték arra nézve, hogy a nemzetközi és a hazai közvélemény ebben az ügyben végre megnyugodhat.
Csatlakozva az előbbi érvekhez, én úgy gondolom, hogy amikor most szavazni fogunk ezen indítvány felett, akkor ez egyúttal egy morális bizalmi szavazás is lesz. Felkérem tisztelt kormánypárti képviselőtársaimat, hogy viseltessenek némileg több tisztelettel és bizalommal saját kormányuk iránt, adják meg azt a bizalmat neki, hogy nincs oka tartani semmiféle bizottsági jelentéstől. Mi magunk is abból indulunk ki, hogy a bizottsági jelentés végeredményben azt a teljes igazságot fogja felszínre hozni, amely megszilárdítja Magyarország tekintélyét és nem csorbítani fogja. (Zaj.)
Ami pedig a konzekvenciákat illeti, én úgy. – tisztelt képviselőtársaim!. (Nagy zaj a teremben.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi