SZILI SÁNDOR (MSZP)

Full text search

SZILI SÁNDOR (MSZP)
SZILI SÁNDOR (MSZP) Tisztelt Miniszter Úr! Van egy kérdéskör, melynek rendezését a tavaly májusban ismertetett kormányprogram, a szeptemberben bemutatott Nemzeti megújhodás programja, a decemberben elkészített hároméves gazdasági program, valamint a Kormány más dokumentumai, így például a Tulajdonreform és privatizáció című összeállítás, a vagyonpolitikáról és a vagyonügynökségről szóló miniszteri expozék és válaszok egyaránt ígérték. Azonban konkrét törvénytervezetek előterjesztésére mindmáig nem került sor.
Ez a kérdéskör a dolgozói, a munkavállalói részvénytulajdonlás ügye. A privatizáció minden más módszere már valamilyen formában a Parlament elé került, és a Kormány végrehajtó szervei is léptek előre. Foglalkozott már az Országgyűlés a külföldiek magyarországi befektetéseivel, a kereskedelem és szolgáltatások szférájában tevékenykedő állami vállalatok privatizációjával, az úgynevezett előprivatizációval, az Állami Vagyonügynökség szerepének újrafogalmazásával, a vagyonpolitikai irányelvekkel, az átalakulási törvénnyel, a vállalati törvénnyel, a kárpótlási törvénnyel, amiről most viták vannak, vagyonjegy kibocsátásával stb.
Az Állami Vagyonügynökség az elmúlt hónapokban csomagtervet dolgozott ki a jó gazdasági helyzetben lévő nagyobb állami vállalatok privatizációjára. Újabban lehetővé vált az állami és vállalati kezdeményezésű privatizációs formák mellett a vásárlásban érdekeltek által történő kezdeményezés is.
Folyik tehát minden vonalon a privatizáció, és eközben megfeledkezünk az állami vagyon döntőbb hányadának a megteremtőjéről, a munkahelyek fenntartásában és hatékony működtetésében leginkább érdekeltek tömegéről, az állami vállalatok munkásairól, alkalmazottairól. Ma a bérből élők százezrei a privatizációnak csak az árnyoldalait látják, és a terheit érzik.
A privatizáció kétségtelen elősegíti a racionális foglalkoztatást, a tulajdonosi felelősséget, az érdekeltség kialakulását, és mindez üdvözíthető lenne. Az viszont, hogy a tömeges munkahely-megszűnések nyomán kilátástalan anyagi és egzisztenciális helyzetbe kerülnek az érintettek, nehezen elfogadható, és megítélésem szerint nem is szükségszerű.
Ilyen körülmények között nem halogatható tovább a munkavállalói részvényprogramról szóló törvény beterjesztése, melyet a Kormány által benyújtott első féléves törvényalkotási program március hónapra élő is irányzott. Magam részéről azonban bizonytalannak érzem, hogy a javaslat kellő időben és előkészítésében kerül a Parlament asztalára.
Kérem ezért tisztelettel a miniszter urat, szíveskedjék válaszolni az alábbi kérdéseimre:
Hol tart a törvénytervezet kidolgozása, bevonták-e az előkészítésbe az érdekvédelmi szervezeteket, és megengedhetőnek tartja-e a privatizáció gyorsítását a felvetett problémák orvoslása nélkül?

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi