VÁSÁRHELYI MIKLÓS (SZDSZ)

Full text search

VÁSÁRHELYI MIKLÓS (SZDSZ)
VÁSÁRHELYI MIKLÓS (SZDSZ) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Megígérem, hogy rövid leszek. Január 29-én Hegedűs István képviselőtársammal 1692-es szám alatt képviselői önálló indítványt nyújtottunk be a FIDESZ és az SZDSZ parlamenti frakciója nevében a Vilniusban, illetőleg Budapesten felállítandó magyar–balti parlamenti irodákról, és kértük, hogy azt a tisztelt Ház tűzze napirendjére sürgősséggel.
Engedjék meg, hogy elmondjam, előterjesztésünk előzményeképpen az Országgyűlés külügyi bizottsága a jelen indítványunkkal azonos tartalmú határozati javaslatot elviekben, részletesen megvitatta már 1990. november 22-én, valamint szövegszerűen is megvitatta ez év január 22-én.
Majd ezt egyhangúlag hagyta jóvá, és a bizottság elnökének, Horn Gyula képviselő úrnak az aláírásával beterjesztette a tisztelt Ház elé, amely a javaslat megvitatását január 28-ára tűzte ki.
Tisztelt Ház! Január 28-án Horn Gyula elnök úr javaslatára összehívták a külügyi bizottság és az alkotmányügyi bizottság együttes ülését a határozati javaslat újratárgyalására, mivel annak előterjesztése körül aggályok merültek fel. Az együttes ülést többségi szavazattal zártnak nyílvánították, majd ugyancsak többségi határozattal – külpolitikai és nemzetközi meggondolásokra hivatkozva – a külügyi bizottság visszavonta a beterjesztett határozati javaslatát. Ezt Horn Gyula elnök úr január 29-én közölte a tisztelt Házzal, amely a bejelentést tudomásul vette.
Ezután kértem szót, és közöltem, hogy a FIDESZ és az SZDSZ nevében a legközelebbi ülésen elő kívánom terjeszteni a közös kisebbségi véleményt. Ezt tartalmazza önálló képviselői indítványunk, amely a képviselő urak rendelkezésére áll, és amelynek lényege az, hogy kitartunk a parlamentközi iroda felállítása mellett.
Meg kell mondanunk, hogy azok az értesülések, érvek, amelyek ezzel szemben elhangzottak, bennünket nem győztek meg arról, hogy ennek az irodának a létesítéséről le kellene mondanunk. Ellenkezőleg! Mivelhogy ez ügyben nekünk is vannak közvetlen információink, ezeknek alapján felelősségünk teljes tudatában és vállalva az ezzel járó felelősséget, úgy ítéljük meg a helyzetet, hogy nem indokolt az eredeti javaslat visszavonása, annak megszavazása nem terheli meg az általunk is elsőrendű fontosságúnak tartott szovjet–magyar viszonyt, viszont ugyanakkor egy igen fontos politikai gesztus a balti országok népei felé, és megítélésünk szerint növeli hazánk politikai és erkölcsi megbecsülését. Köszönöm szépen. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi