BALOGH GÁBOR (KDNP)

Full text search

BALOGH GÁBOR (KDNP)
BALOGH GÁBOR (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Annak idején még visszaléptem, de ha már megkaptam a szót, szeretném felhívni néhány dologra a figyelmet, ami a későbbiek során valószínűleg vissza fog csengeni a fülünkben. Képviselőtársaim nagy része elmondta azt, amit szándékoztam elmondani, és ami még nem hangzott el, abból egy-két ízelítőt adnék.
Tulajdonképpen a legnagyobb problémát számomra is, és mindenki számára a definíció jelenti. Hogy mi mit jelent? És így kezdjük a végén. Mit jelent az, hogy kereső tevékenység? Ebbe a definícióba – amit meghatározott a beterjesztett törvényjavaslat – minden olyan jellegű munkavégzés, amelyért a munkavállaló díjazásban részesül, a szerzői jogvédelemben részesülő alkotómunka – ide nem értve a lektori és a szerkesztői tevékenységet – kivételével. Vagyis eleve egy olyan hatalmas foglalkozási ág kiesik ebből, illetve olyan munkatevékenység, illetve olyan ügyletek sorozata kiesik ebből, amelyek valójában nyereséggel, illetve jövedelemszerzéssel járnak. Így gondolok különféle kereskedelmi ügyletekre, a részvényektől kezdve egészen a szerzői jogvédelem alatt álló tevékenységekig.
Különösen ismert a könyvírás. Vannak, akik hivatásszerűen ebből élnek meg, és hivatásszerűen – hogy így mondjam – milliomosok lehetnek. Különösen a jelenlegi időszakban, ha különféle termékekre specializálják magukat. Én mindenképpen fontosnak tartanám, hogy ne csak munkaviszony-centrikusan közelítsük meg a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló passzusokat.
A másik ilyen nagyon fontos, hogy a foglalkoztatási formák is óriási mértékben megváltoztak. Ezt mutatja, hogy egyre inkább a magánszféra felé vonulnak, és itt nem tipikus munkaviszony-centrikusság áll fenn, teljesen más foglalkoztatási, tevékenységi formák élnek. Itt nem beszélve a segítő családtagi jogviszonytól kezdve a különféle időszakos tevékenységekig, amelyeket a nyári időben vagy esetleg egyéb idényekben folytatnak.
Ezek mind olyan jellegű tevékenységek, amelyek bizonyos értelemben munkavégzésnek minősülnek, bizonyos értelemben ügyleteknek, különösen, hogyha gondolunk arra, hogy a jelenlegi társas formák közül létrejöhetnek brókercégek, amelyek elsődlegesen ügyletekkel foglalkoznak.
Nagyon fontosnak tartom, hogy a munkanélküliekkel, valamint a foglalkoztatással foglalkozó hivatalok szoros együttműködésbe lépjenek az önkormányzatokkal, a társadalombiztosítással és nem utolsósorban az Adó- és Pénzügyi Ellenőrző Hivatallal. Ezt azért tartom fontosnak, mert lehetővé teszi a törvény, hogy valaki munkanélküli-járadékban részesüljön, és emellett kereső tevékenységet is folytasson egy meghatározott szintig. Itt különösen az ellenőrzési, visszacsatolási lehetőségeket, illetve a formákat nem látom teljes egészében világosan a törvényben kifejtve. Itt óriási problémákkal kell majd a későbbiek során is számolni, illetve szembenézni.
Végezetül a társadalombiztosítással kapcsolatban, illetve a járulékfizetéssel kapcsolatban ejtenék egy-két szót. Látszik, hogy a törvényjavaslat még a múlt évben került benyújtásra, és megelőzte a társadalombiztosítási törvénycsomagot, amit a Parlament ez év elején, januárban tárgyalt. Így nem világos egyértelműen, hogy a szolgálati idő alatt mit ért, a tíz évet vagy pedig a húsz év szolgálati időt érti-e. Ugyanúgy kicsit elnagyolt az egyeztetés a társadalombiztosítás illetékes szerveivel a nyugdíjazás tekintetében is. És nagyon fontosnak tartanám, hogy ha már törvényi szinten nem is, de végrehajtási szinten megtörténjék az ilyen jellegű egyeztetés.
És még egy valamire hívnám fel a figyelmet, ami talán elkerülte képviselőtársaim figyelmét. Mégpedig amikor az alapokról volt szó. Miből pótolandó a hiány? Megállapítjuk most az 1,5%-ot a munkáltatók terhére és a 0,5%-ot a dolgozók terhére. Előfordulhat, hogy az így befolyt összeg nem elegendő, és ezt a költségvetésből kell pótolni. A bizottságunk által elfogadott egyik javaslat szerint, hogy az állami költségvetés csak a hiány 10%-át pótolja, azt meghaladóan pedig már nem pótol. Ez magyarul annyit jelent, hogy várható, hogy év közben is módosítani kell a járulékoknak a mértékét, és ez bizonyos értelemben többletterhet jelent. Úgyhogy nagyon fontosnak tartanám, hogy a 40. §-ban az idei évben legalább ezt a részét ne fogadja el a Parlament. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi