KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP)

Full text search

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP)
KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Miután a hátralévő három képviselő közül én vagyok a hetedik, azt az egyet tehetem az ügy érdekében, hogy egyetlen témában nagyon röviden próbálok szólni.
A törvényben felvázolt érdekegyeztetési rendszerrel kapcsolatban engedjenek meg nekem néhány mondatot. Még egyszer megismételném a szocialista frakciónak azt a véleményét, hogy az a kísérlet, amellyel ez a törvényjavaslat kodifikálni igyekszik a tripartit érdekegyeztetési rendszert, rendkívül jelentős, hiszen a ma működő Érdekegyeztető Tanácsnak sincs jogszabályi alapja, ezért a foglalkoztatási érdekegyeztetés megfogalmazása – ha úgy tetszik – történelmi jelentőségű lépés.
Mégis jogos felvetni azt a kérdést, hogy ez a rendszer, amelynek a körvonalait a törvény megrajzolja, vajon működőképes-e. Attól tartunk, hogy nem. Nem működőképes azért, mert a törvény csupán leírja azt a tripartit érdekegyeztető rendszert, nem tud választ adni arra a kérdésre, hogyan jönnek létre ezek az érdekegyeztető szervezetek, mi a genezise ennek a tripartit struktúrának.
A kérdés nem felesleges, hiszen napi politikai tapasztalatok bizonyítják, hogy a három oldal közül egy biztosan, de talán kettő strukturális és működési válsággal küzd, a munkavállalók és a munkaadók képviselői szinte a véletlen erejével kerültek a tárgyalóasztal mellé, és különösen a munkavállalói oldalon az együttműködés a belső konfliktusok miatt szinte lehetetlenné vált. Éppen ezért minden szomorú esély megvan arra, hogy a törvényben leírt testületek nem fognak tudni működni, vagy kijelölés alapján foglalják el a helyüket az egyeztető rendszerben, ami már a korábbi tapasztalatok alapján rendkívül szerencsétlen helyzet lenne.
Ugyancsak felvethető az a kérdés, ami a mai vitában is már elhangzott, hogy a munkavállalói szervezetek mai nagysága, szervezettsége a valódi társadalmi támogatottságot tükrözi-e. Úgy gondolom, hogy erre a kérdésre először a Szabad Demokraták által benyújtott törvényjavaslat próbált megfelelő választ adni. Utaltam erre az általános vita során is, hogy a szocialista frakciónak a magánszemélyek jövedelemadójáról a törvénytervezethez benyújtott javaslata éppen a Szabad Demokraták törvénytervezete alapján próbált meg választ adni a munkavállói szervezetek valódi társadalmi támogatottságának kérdésére.
Úgy gondolom, hogy az a parlamenti szavazás, amelyik ezt a munkavállalói érdekképviseleti erőfelmérést végül is elvetette, rendkívül tanulságos válasz, hiszen lehet aggódni amiatt, hogy valódi társadalmi támogatottsággal nem rendelkező szervezetek rátelepednek az érdekegyeztetési rendszerre. Lehet ezeket a szervezeteket politikai cimkével ellátni, mégis úgy gondolom, hogy elsősorban azokat a lépéseket kellett volna és kellene a jövőben is támogatni, amelyek ezt a valódi társadalmi támogatottságot próbálják meg objektíve lemérni. Nagyon tanulságosnak tartom, hogy az akkori szavazásban egyetlen olyan parlamenti frakció volt, amelyik egyöntetűen nemmel szavazott erre a tisztázási lehetőségre - ez a Fiatal Demokraták parlamenti frakciója volt.
A harmadik kérdés az: van-e ebben a jelenlegi helyzetben jó megoldás. Úgy gondolom, hogy igazán jó megoldás nincs, hiszen szó nélkül tudomásul venni azt, hogy egy valószínűleg működésképtelen érdekegyeztető rendszer kerül a törvénybe, az majdnem cinizmus lenne. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy hatályos jogszabályban rögzített elvünk, a reprezentativitási elv, a mai politikai tolerancia határai között nem lenne érvényesíthető, annál is inkább nem, mert a munkavállalói érdekképviseletek közötti tisztázatlan helyzetben ezt az elvet erőszakolni minden valószínűség szerint nem lenne célszerű, és a későbbi kibontakozást gátolná meg.
Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretnék azért elnézést kérni, hogy ilyen késői órán különös kegyetlenséggel megindokoltam azt, hogy miért vonok vissza egy módosító indítványt. Ezt a szándékomat az alkotmányügyi bizottság ülésén bejelentettem, ahol a FIDESZ képviselője nem volt jelen, ezért nem juthatott az ismeret Mádi László képviselőtársamhoz, úgy ítélem meg, hogy a későbbi, hatékony és valamennyi érdekképviselet érdekeit egyformán szolgáló rendezés reményében az 1493-as számon benyújtott 2. pontban rögzített módosító indítványomat nem tartom fenn. Fenntartom viszont azt a véleményemet, hogy a munkavállalói érdekképviseletek helyzetének tisztázatlansága elsősorban azoknak árt, akiknek a legnagyobb védelemre lenne szükségük: a veszélyeztetett helyzetben lévő munkavállalóknak. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi