MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ)

Full text search

MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ)
MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ) Köszönöm a szót. Még nem igazoltam át – és nincs is szándékomban – a Szabad Demokraták Szövetségéhez. (Zaj.) Köszönöm szépen a biztatást.
Én azt szeretném hangsúlyozni legelsősorban, hogy ez a törvény létfontosságú, és ezt mindannyian tudjuk, érezzük. Ugyanis, mint Kupa Mihály miniszter úr is említette, ez jelentheti azt a védőrendszert, azt a biztosítékot, ami kapcsán a gazdaságban létrejövő nagy szerkezeti átalakulások megtehetők, ezzel kapcsolatos támogatás-leépítések, KGST-piac összeomlása és egyéb szerkezetátalakulások problémái valamelyest orvosolhatók.
Most ezt a törvényt ugyanakkor tavaly kellett volna már mindenképp tárgyaljuk, hiszen mind a munkaadók, mind pedig a munkavállalók részéről ez további terheket jelent, és ezt jó lett volna már, ha az emberek a múlt évben a költségvetéssel együtt felmérik, és ez bizony problémát is jelent valamelyest a költségvetésben. Ezt orvosoltuk.
Ami itt található a foglalkoztatási törvény kiegészítésében, az 1-1,5%-os munkaadói és 0,5%-os munkavállalói járulékot iktat be, ami szerintem – hadd érveljek mellette – egy jó megoldásnak mondható a jelenlegi körülmények között, mondom ezt annak ellenére, hogy tavaly kellett volna, és akkor más formában kellett volna, ezeket a százalékokat meghatározni. Mindenképpen törvényerejű megfogalmazásra van szükség a százalékok tekintetében, és azzal, hogy júliusban, a második félévben érvényesül egy magasabb százalékon, el tudjuk kerülni azt, hogy nem egy alacsony százalékról kell majd egy-két vagy három-négy hónap múlva megváltoztatni ezt a százalékkulcsot, hiszen mindenki tudja, hogy a munkanélküliség nem egy stabil, konstans belőhető dolog, és erre nagy valószínűséggel sor is kerülhet, ha olyan mértékű problémák támadnak, ami a járulékkulcsok növelését indokolja.
Frajna Imre képviselőtársammal ugyanakkor örülünk a minisztérium konstruktív magatartásának, hogy módosító javaslataink jó részét támogatták, a bizottságok is támogatólag léptek fel. Egy módosító javaslatomra hadd hívjam fel a figyelmet, amely azt indítványozta, hogy a munkaadó csak akkor kapja meg azt a bizonyos kedvezményt, ami a munkaügyi központtól jár neki – anyagi támogatás –, ha munkanélkülit foglalkoztat, ha az alkalmazást megelőző hat hónapban és azt követően három hónapban nem hajt végre hasonló munkakörben létszámleépítést. Úgy érezzük – a minisztérium és a bizottságok támogató fellépése következtében, azt hiszem, hogy ez a megjegyzés jogos –, hogy be kell építeni egy féket, hiszen az állami nagytulajdon még mindig jelentős a mai magyar gazdaságban, ugyanakkor korábban tapasztaltuk, hogy az állami pénzek iránt bizony igen nagy a lobbyzás, igen nagy az érdeklődés, és nagyfokú visszaélésekre ad számot, ha nincs benne valamilyen módú fék, hogy ezt akadályozza, elbocsássanak más embereket, felvegyenek munkanélkülieket, hogy ingyen pénzhez jussanak.
Két dologra felhívnám a figyelmet, melyet nem éreztem a bizottságok részéről megnyugtatónak. Egyik sem az én indítványom, az első Hága Antónia indítványa, amelyet én személy szerint, valamint a frakcióm is támogat.
Nagyon fontosnak tartjuk – ezt már a költségvetési vitában is elmondtuk –, hogy ez a jelenlegi törvénytervezet csak a 18. évet betöltött érettségizett emberek foglalkoztatási munkanélküliségi gondjaival gondolkodik, és bizonyos szociális törvény megléte nélkül nagyon sokan kiesnek abból a védőhálóból, amit ez a törvénytervezet lehetővé tesz, és ezen kieső emberek, akik nem részesülnek semmifajta juttatásban, leginkább a periférián vannak – ezekre gondolni kell. Ilyen szempontból nagyon jónak tartjuk ezt az indítványt, amely az 1505-ös számon második pontként lett megfogalmazva, 16. életév betöltését teszi kritériumként a nappali tagozatos tanulmányoknak, és azt egy évnél nem régebben fejezte be, illetve szakította meg.
Ki kell térjek egy olyan módosító indítványra, amely olyan cikkelyt próbál a törvényben megjelölni, amellyel frakcióm és személy szerint én nem értünk egyet, ez az 1493-as számú második pont, Kósáné Kovács Magda módosító javaslata, mely valójában arra szolgál, hogy az érdekképviseletnél elsősorban a régi szakszervezeteket – az állampárti, a nagy taglétszámmal, nagy gazdasági hatalommal rendelkező szakszervezeteket – próbálja meg kizárólagossággal felruházni az érdekképviselet kapcsán. Hadd ismételjem meg, mi ezzel semmiképpen nem értünk egyet. Azt szeretnénk, ha lehetőség szerint az emberek maguk választhatnának, és ne legyen kijelölve, hogy a legnagyobb taglétszámmal rendelkező tagszervezet vegyen részt a döntésnél, hiszen nem vagyunk róla meggyőződve, hogy ez képviseli legjobban a munkavállalók érdekeit. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi