SZILI SÁNDOR (MSZP)

Full text search

SZILI SÁNDOR (MSZP)
SZILI SÁNDOR (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Az előttünk levő törvényjavaslat is jó példa arra, hogy mennyire szükségszerű lenne, ha a Kormány minél előbb letenne elénk egy tisztességes gazdaságpolitikai programot, mert csak ennek ismeretében lehetne megfogalmazni a tényleges aktív, az embereknek perspektívát nyújtó foglalkoztatáspolitikát, és lehetne válaszolni a fő kérdésre, mármint arra, hogyan is lehet a társadalom humán erőforrásait a leghatékonyabban mozgósítani és felhasználni erre a célra.
A magam részéről néhány gondolattal szeretnék érvelni az 1506-os számon benyújtott módosító javaslatom mellett, amelyik tulajdonképpen már egy kicsit itt az előző vitában előtérbe került, annál is inkább, értve arra, hogy tulajdonképpen arra vonatkozik, hogy a Szocialista Párt miért nem javasolja, illetve miért nem helyesli a törvényjavaslatban előírt munkavállalói, illetőleg munkaadói járuléknak a bevezetését.
Mi, szocialista párti képviselők több ízben kifejtettük, hogy nem tudunk egyetérteni olyan javaslatokkal, amelyek egyértelműen az állampolgárokra, a dolgozókra kívánnak egyre fokozódó terheket rakni. Legutóbb a költségvetési vitában fejtette ki Békesi képviselőtársam, hogy mi, szocialisták milyen racionális elgondolások alapján kívánjuk a költségvetést átcsoportosítani, többek között a munkanélküli segély finanszírozására is. Mi már akkor kimondottuk, hogy nem lehet a munkaadók, a munkavállalók türelmével visszaélni. Most itt fekszik előttünk a Kormány javaslata, hogy július 1-jétől 1,5, illetőleg 0,5%-kal növeljük az elvonásokat. A bizottsági vitában a Kormány képviselője megpróbálta nekem megmagyarázni azt, hogy ez a 0,5%, ami közvetlenül a munkavállalókat érinti, nem olyan jelentős összeget tesz ki. Én elmondtam ott neki, hogy azért a melósok is tudnak számolni és utánagondolni a dolgoknak, és tisztában vannak azzal, hogy azt az 1,5%-ot, amelyet a munkaadóknak kell kifizetni, azt is nekik kell megtermelni, és valójában az is az ő jövedelmüket csökkenti.
Úgy gondolom, ne essünk újból abba a hibába, mint a lakáskamatoknál, hogy nem figyeltünk fel a törvényben levő csapdákra. Különben is az a véleményem, itt már elhangzott és célzás történt rá, hogy ez a 2% nem lesz elegendő jövőre, még talán az idénre sem, s újabb elvonásokat kell majd megszavazni ennek a Parlamentnek, hogy a növekvő munkanélküliek létfenntartását biztosítani lehessen.
Hangsúlyozni kívánom, hogy mi nem ellenezzük azt az elképzelést, hogy a dolgozó társadalom is járuljon hozzá a foglalkoztatási problémák kezeléséhez, de ez csak egy kellően átgondolt gazdaságpolitika és szociálpolitika keretében lehet. Ezért mi nem fogadjuk el, hogy most döntsünk arról, mikor kerüljön bevezetésre a munkaadói és munkavállalói járulék. Javaslatunk, amelyet benyújtottunk, kapcsolódik az Országgyűlés január 16-án elfogadott határozatához, melynek értelmében a TB- és nyugdíjjárulék alapjáról és mértékéről a Kormány ez év augusztus 31-ig terjessze elő elképzeléseit.
Ez a mi véleményünk szerint bővüljön ki a munkanélküli-segély alapját képező járulékra vonatkozó javaslatokkal, amelyet 1992-től tartanánk célszerűnek bevezetni.
Tisztelt Ház! A társadalomban nemcsak az okoz feszültséget, hogy újabb terheket teszünk az emberek vállára, de az is, hogy az elmúlt évtizedekben hamis kép alakult ki bennük a munkanélküliségről, a munkanélküliekről. Hosszú időn át a munkanélküli fogalma egyenlő volt a munkakerülővel, és sajnos még ma is él ez a szemlélet. Azok, akik ma biztosnak tűnő munkahelyekkel rendelkeznek, nehezen hiszik el, hogy a megváltozott gazdasági helyzetben elveszthetik állásukat, biztos jövedelmüket. Sajnos a társadalom nagy többsége még mindig nem ismerte fel, hogy mennyire szükségszerű egy valódi szolidaritás, amely megadhatja a lehetőséget az önhibájukon kívül munkanélkülivé válóknak az élethez, az újrakezdéshez.
Mit tehetünk ebben a helyzetben? Úgy gondolom, hogy az előttünk álló időszak nemcsak arra alkalmas, hogy kellően átgondolt, a társadalommal is elfogadtatott finanszírozási és új munkahely-teremtési politikát alakítsunk ki, hanem arra is, hogy az emberekben tudatosítsuk az egymás iránti szolidaritást. Felismerjék annak szükségességét, hogy nemcsak maguk, hanem mások létbiztonságát is erősíthetik, ha aktív keresőként hozzájárulnak a munkanélküliség kezelésének anyagi bázisához. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi