BORZ MIKLÓS (FKgP)

Full text search

BORZ MIKLÓS (FKgP)
BORZ MIKLÓS (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Miután a miniszter urak nincsenek jelen, tisztelt Államtitkár Úr! A II. világháború közel félmillió hadirokkantja közül hozzávetőleg 150 ezer rokkant még életben van. Az állampárt és kormánya 1966-ban és 1967-ben olyan rendelkezéseket hozott, amelyek a világháborús rokkantakat diszkriminatíven kezelik, és hátrányos megkülönböztetésben részesítik.
Mivel a hadirokkantak ügyeinek az intézése a Honvédelmi és a Népjóléti Minisztérium hatáskörébe tartozik, interpellációt nyújtok be a honvédelmi és a népjóléti miniszter urakhoz. Kérem miniszter urakat, szíveskedjenek a mellékelt, nekem címzett négy gépelt oldalas levélben felsorolt konkrét adatok figyelembevételével a II. világháborús hadirokkantakat sújtó hátrányos megkülönböztetések – nevezetesen a 28/1966. XII. 18-án megjelent kormányrendelet 1. § c) pont, 5. § (1) bekezdés és a 6. §, valamint a 21/1977. sz. egészségügyi miniszteri utasítás, ez megjelent az Egészségügyi Közlöny 1967. augusztusi rendkívüli számában, és olvasható a 12. oldalon – megszüntetéséről, illetve a megfelelő módosításáról intézkedni.
Különösen diszkriminatív és felháborító a 28/1966. sz. kormányrendelet, amely az ún. nemzetgondozási díj címén folyósított járadékok és a világháborús rokkantaknak folyósított járadékok között felháborító különbségeket tesz.
Itt most részletezni fogom ezeket a különbségeket. 1. A nemzetgondozási díjjal kapcsolatos rendeletet ismertetem, a 28/1966. sz. kormányrendeletet. Azt illeti meg a nemzetgondozási díj, aki – és itt figyeljenek – az 1956. évi ellenforradalom elleni harc rokkantja, özvegye vagy árvája.
Ennek összege az akkori rendelet szerint és a rendelet évében 66-tól 100%-ig terjedő rokkantság esetén 1400 forint. Az özvegyi járulék díjtétele 1000 forint. Az árvaellátási díj díjtétele 500 forint. Na most, a kormányrendelet szerint ezen összegek keresettől, jövedelemtől és nyugdíjtól függetlenül folyósítandók.
Ezzel szemben, kérem, a hadirokkantak járadéka a rendelet szerint a következőképpen módosul. 100%-os hadirokkant járadéka 450 forint; 75%-os hadirokkant járadéka 300 forint; a 65%-os hadirokkant járadéka 250 forint; a hadiözvegy járadéka pedig 150 forint. Na most, a záradék, ami teljesen ütközik és ellentétes a nemzetgondozottakkal szembeni törvény záradékával, a következőképpen hangzik. Ezen óriási eltéréseket a rendelet záradéka tetézi azzal, hogy mindezen összegek csak akkor folyósíthatók, ha a járadékos havi keresete nem éri el az 500 forintot. Ezen összegek az 1966. évi viszonyoknak megfelelően lettek megállapítva.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi