KELEMEN ANDRÁS népjóléti minisztériumi államtitkár:

Full text search

KELEMEN ANDRÁS népjóléti minisztériumi államtitkár:
KELEMEN ANDRÁS népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Elnök Úr! Talán meghökkentő, de semmi nyomát nem találtam annak, hogy a hadirokkantak és más hadigondozottak ellátásáról szóló 1933. évi VII. törvénycikket valaha is hatályon kívül helyezték volna. Természetesen az 1945 előtti jogszabályok hatályosságának kérdésével most nem óhajtom a Parlament jogérzékét felpiszkálni, gondolom, nem ez az a pillanat, amikor erről vitát lehet kezdeményezni, azonban az a tény, hogy az említett törvényt csak 1946-ig alkalmazták, azt követőleg már csak alacsonyabb szintű jogszabályok hoztak olyan intézkedéseket, méghozzá az említett törvény szellemével ellentétesen, amely lényegileg a hátrányos megkülönböztetést jelentette ennek a nagyon sokat szenvedett rétegnek a számára.
Véleményem szerint tehát az említett törvény által biztosított járadékok és kedvezmények körét szűkítő, illetve eltörlő szabályozások törvényellenesek, hiszen törvényt csak törvény helyezhet hatályon kívül. Ilyen hátrányos megkülönböztetést hoz létre a tisztelt képviselő úr által is említett 21/1967-es egészségügyi miniszteri rendelet, ugyanakkor az 1966-ban megjelent 28/1966-os számú rendelet pedig előjogokat teremt azoknak a nemzeti gondozottaknak, akik a szocialistának nevezett társadalom védelmében rokkantak meg.
Tehát a tisztelt képviselő úr által elénk tárt politikai igazságtalanság és – mi tagadás – embertelennek tekinthető hátrányos megkülönböztetés fennállása égető problémára hívja fel a figyelmet. Mert igaz ugyan egyrészt, hogy annak a ténynek, hogy a hadigondozottak járadéka nyugdíjszerű ellátásnak minősül, van kedvező hatása is, a nyugdíjemelés százalékos mértékénél az alapösszegbe számít. Az összeghatárhoz kötött nyugdíjemelésnél azonban ez hátrányos is lehet, például ha a nyugdíj plusz a hadigondozási járadék eléri ezt a határt.
Ugyanakkor a helyzet súlyosságát, azt hiszem, méltóképpen jelzi – mint a képviselő úr célzott is rá –, hogy az egyéb körülményeket nem is tekintve a 150 ezerre tehető rokkant közül összesen 3600 részesül egyáltalán pénzellátásban.
Mit látok itt lehetséges megoldásnak? Egyrészt dönthet a Parlament országgyűlési határozattal arról, hogy a Kormány az Igazságügyi Minisztérium által készítse elő a hatályosnak tekintendő joganyagot. Másrészt a konkrét feladatra vonatkozólag a hadigondozottak szociális ellátásáról szociális törvénnyel tartjuk szükségesnek rendelkezni. Harmadrészt intézményesített érdekképviseletükről külön törvénnyel létrehozott társadalmi szervezettel akarunk gondoskodni. Negyedrészt szóba jöhet az általánosnál kedvezőbb nyugdíj-, illetve járadékemelésben való részesítésük, amely megint az Országgyűlés döntési lehetősége.
Hogy mindezeket nem csupán óhaj és ígéretek formájában óhajtom megfogalmazni, arra vonatkozólag el szeretném mondani, hogy ez év január 18-án a hozzám érkezett és a hadigondozottak helyzetével foglalkozó panasszal kapcsolatos feljegyzésre válaszul még tisztelt képviselőtársam interpellációjának bejelentése előtt már január 23-án minisztériumunk jogi főosztályának kiadtam a feladatot, hogy a hadigondozottak – beleértve hadirokkantak, hadiözvegyek és hadiárvák – ügyének rendezése tárgyában a joganyagot vizsgálják felül, és új jogszabályt készítsenek elő.
Én úgy érzem, hogy a kérdés megoldatlansága miatt tisztelt képviselőtársam joggal érezheti magát az antik demokrácia egyik alapelvének felelevenítőjeként, amikor Szókratésszal azt mondhatja, hogy "sarkantyú vagyok az állam véknyában". Köszönöm a sarkallást! (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi