KIRÁLY ZOLTÁN (független)

Full text search

KIRÁLY ZOLTÁN (független)
KIRÁLY ZOLTÁN (független) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Magam is kezdhetném azzal a viszonválaszt, amivel Vastagh Pál kezdte: hogy a 4 oldal ellenére terjedelmes és részletes választ kaptam, ám ez a megjelenés nem érdemét jelenti az államtitkár asszony válaszának. Egyszerűen azért nem, mert ez a 4 oldal a választ megkerülte, és nem arra válaszolt, amit én az interpellációmban megfogalmaztam kérdésekként.
Ugyanakkor hadd köszönjem meg azt a kiegészítést, amelyet e válaszhoz kaptam, amely kiegészítés az Országos Kereskedelmi és Piacfelügyelőség megyei és budapesti felméréseit tartalmazza, annak összegzését adja, egy helyzetképet ad országosan az országban működő "KGST-piacok"-ról. Ebből részletesebben és országosan is tájékozódhattam mindazokról az anomáliákról, amelyek nemcsak a Szegeden kialakult "KGST-piac"-ot érintik, azzal vannak összefüggésben, és számomra azt is bizonyította, hogy az interpellációban feltett kérdések jogosak.
Hadd idézzek ebből a helyzetképből, mert az az érzésem, hogy ezt csak én kaptam meg és nem tudok arról, hogy a többi képviselő is kapott volna ebből. Nos, az országban jelenleg a tavalyi őszi felmérés alapján 230 ilyen "KGST-piac" működik, amelyek közül a helyi hatóságok legalizáltak helypénz kivetése ellenében, tehát mintegy elismertek 151-et, a többi pedig továbbra is teljes mértékben illegálisan működik.
Ezeken a piacokon az árusító személyek száma alkalmanként 100-500 fő, vagyis naponta mintegy 30-40 ezer főt jelent ez országosan. Ha ezekhez hozzáteszem csak a szegedi piac népszerűségét illetően azt, hogy időnkét vagy naponként vagy alkalmanként mitegy 10-25 ezer ember fordul meg ezeken a piacokon, akkor joggal mondhatjuk, hogy ez többszázezer embert érint. Többszázezer ember törvénybe ütköző cselekményét jelenti a jelenlegi törvényi állás szerint.
Ugyanakkor nincs jogom kétségbe vonni e piacok népszerűségét, mert – mint ahogy a helyzetkép is megállapítja – itt lényegesen olcsóbban lehet vásárolni. Műszaki cikkeket és illatszereket a hazai áraknál általában 20-30%-kal, ruházati cikkeket 30-40%-kal, gyermekholmikat pedig egyes helyeken 50%-kal olcsóbban árusítanak. És még egy tekintetben hadd hivatkozzam erre az összegzésre, amelynek a végkövetkeztetése így szól: tekintettel arra, hogy a helyi ellenőrző szervek és hatóságok jogi és személyi feltételek hiánya miatt sem a rendet, sem a meglévő állapotok megszüntetését saját hatáskörben nem tudják elérni, szükségessé válik a külföldiek illegális kereskedelmi tevékenységének megszüntetésére, fenntartására vagy egyéb módon történő szabályozására kormányzati szintű döntés meghozatala.
Ezzel szemben az akkor még államtitkár aszszony írásbeli válasza azt tartalmazza mindössze, hogy a problémakör gazdasági, politikai és jogi vetületeinek figyelembe vételével a Kormány foglalkozni kíván az üggyel. Vagyis itt arról van szó, hogy érdemi válasszal – hogy tudniillik mit kíván tenni a Kormány az illegális, törvénytelen kereskedelmi tevékenység megszüntetése érdekében – Botos Katalin és a tárca adós maradt. Nos, ez az ok alapvetően, ami miatt nem tudom elfogadni válaszát. Köszönöm szépen. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi