HACK PÉTER, DR. (SZDSZ):

Full text search

HACK PÉTER, DR. (SZDSZ):
HACK PÉTER, DR. (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Igazán nem akarom igénybe venni az idejüket. Gáspár Miklós úr nagyon hosszan fejtegette az SZDSZ álláspontját, amiért hálásnak kellene lennünk, hogy a kormánypártok időterhének keretében ismertette a mi álláspontunknak a lényegét. De az értékelő megjegyzései annyira elrugaszkodtak a tényektől, hogy ezek arra indítanak, hogy két percen belül reagáljak a képviselő úr néhány megjegyzésére.
Ebben a vitában elég sok Szabad Demokrata képviselő szólt hozzá. Hat hozzászólásból nem tud olyan példát mondani Gáspár képviselő úr, amely ne biztosította volna a Házat az SZDSZ azon meggyőződéséről, hogy kívánjuk, hogy a vallásszabadság teljes egészében érvényesüljön Magyarországon. Kívánjuk az egyházak működőképességét, ezt hasznosnak, kívánatosnak tartjuk. A különbség közöttünk – és ha valaki e tényekhez ragaszkodik, akkor erre oda kell figyeljen – a hogyanban van és nem a dolog lényegében.
Ami igazából hozzászólásra indított, az a nem teljesen világos fejtegetés, amely a vallásszabadság és a szabad vallásgyakorlás kapcsán elhangzott Gáspár képviselő úr szájából. Ha én jól értettem, vagy jól tudtam követni ezeket a szavakat, a képviselő úr úgy látja, hogy Magyarországon még nincs ma vallásszabadság. Tehát az általa is hivatkozott 1990. évi IV. törvényt – amely a vallásszabadságot hivatott biztosítani – valamilyen oknál fogva a Magyar Köztársaság Kormánya nem tartja tiszteletben, és ezért csak most kell a vallásszabadságot biztosítani. Erre valószínűleg a Kormány képviselőinek kellene felhívni a figyelmét, hogy a vallásszabadságot és az Alkotmányt megsértik.
Szerintünk a Magyar Köztársaságnak van törvénye a vallásszabadságról, ez a törvény az 1990. évi IV. törvény. A beszéd elején azt hittem, hogy a képviselő úr ezt nem ismeri, de utána idézte a címét. Ennek a törvénynek a megalkotásában például a Kereszténydemokrata Néppárt is részt vett, és más pártok is, hiszen még a Németh-kormány bevonta a pártokat és az egyházakat is ennek a törvénynek a megalkotásába. Kétségtelen, hogy ennek a mostani törvénynek, amely megítélésünk szerint az egyházak működésének biztosításához kell, hogy hozzájáruljon, illetve az egyházak működéséhez szükséges ingatlanokról szól – bár szerintünk tágabb körről kellene szólni, és az egyházak működéséhez képest egyéb vagyoni forrásokról is szólni kellene –, ennek a törvénynek nem az a feladata, hogy a vallásszabadságot biztosítsa. ennek a törvénynek az a feladata, hogy a címben is és a témában is jelzett célt elérje. Ezt a célt – még egyszer hangsúlyozom – többféle úton lehet elérni.
A Kereszténydemokrata Néppártnak más a véleménye erről az útról, mint nekünk, de ettől mi még nem minősítjük az ő véleményüket jelzőkkel. Tehát ezt szerettem volna a tisztelt Ház tudomására hozni.
A vallásszabadságról tudjuk, hogy micsoda, az SZDSZ programjában részletesen szól erről, és nagyon szerencsétlen az, hogy ebben a vitában sokan, sokszor nem a vitatkozókkal, tehát a plénumon elhangzó vitával szállnak vitába, hanem újságcikkekkel és riportokkal, amikhez az itt megszólalóknak nem sok köze van. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi