HODOSÁN RÓZA (SZDSZ)

Full text search

HODOSÁN RÓZA (SZDSZ)
HODOSÁN RÓZA (SZDSZ) A Szabad Demokraták Szövetsége 1660-as és 1664-es és 2259-es számú módosító indítványairól, módosítóindítvány-csomagjáról szeretnék beszélni.
Engedjék meg, hogy hozzászólásomat egy idézettel kezdjem, ezen idézet az önkormányzati törvény 68. § (2) bekezdése: "A fővárosi törvényt 1990. november 30-áig kell megalkotni. A törvény előkészítésébe be kell vonni a fővárosi kerületi önkormányzatokat, illetve a fővárosi önkormányzatot." Azóta több mint egy fél év telt el, ez az első részletes vita a törvénytervezetről. Olyan hosszú idő telt el az általános vita lezárása óta, hogy kénytelen vagyok a módosító indítványok sorsáról, történetéről egy rövid összefoglalót adni.
Az SZDSZ parlamenti csoportja több csomag módosító indítványt nyújtott be a fővárosi törvényhez. Egy csomag 1660-as, egy másik 1664-es, majd egy csatlakozó módosító indítvány 2259-es számon került tisztelt képviselőtársaim kezébe.
Az 1660-as számú volt a frakció módosító csomagja. Az 1664-es az önkormányzati bizottság kérésére készült, a főváros és a kerületek első megegyezését tartalmazta.
Elkészülte után a bizottság kormánypárti többsége a Házszabályra való hivatkozással, miszerint polgármesterek nem nyújthatnak be módosító indítványt, nem fogadta el tárgyalási alapnak, ezért az SZDSZ kénytelen volt felvállalni, hogy tárgyalható legyen. Ezt a megegyezést a kormánypárti képviselők nem tekintették legitimnek, nem kezelték egységes egésznek, azt hangsúlyozták: majd ha lesz legitim megállapodás, azokat támogatni fogják. Újabb megegyezés született a főváros és a 22 kerületi polgármester részéről. Ez mindnyájunk számára köztudott, a sajtóból mindnyájan értesülhettünk róla. A főváros és a kerületi polgármesterek tárgyaltak a Magyar Demokrata Fórum frakcióvezetőjével és képviselőjével, ahol ígéretet kaptak arra, hogy amennyiben megállapodás születik, ezt támogatni fogják.
Ez a megállapodás egyrészt beépítette azokat a képviselői módosító indítványokat, amelyeket pártállástól függetlenül nyújtottak be, és az önkormányzati bizottság támogatta őket, másrészt az önkormányzati bizottság által kidolgozott módosító részeket, harmadrészt az 1660-as és az 1664-es módosító indítvány számos pontját. A 2259-es csatlakozó módosító indítvány a megállapodás azon elemeit tartalmazza, amelyeket korábban a bizottság nem támogatott vagy újabb szempontokat vetett fel.
A bizottsági viták során többször hangsúlyoztuk, hogy ezt az indítványcsomagot egységesnek kell tekinteni, együttesen szolgálják azt a célt, ami szerint mind a kerületek, mind a főváros szuverén működőképessége biztosított. Garanciákat tartalmaznak mind a főváros, mind a kerületek számára arra, hogy érdekeik ne sérüljenek.
E módosítóindítvány-csomagból néhány pontot támogatott a Kormány és a bizottság, a csatlakozó 30 pontos módosító indítványból a Kormány kettőt, a bizottság ötöt támogatott.
Engedjék meg, hogy együttesen beszéljek e három módosító csomagról. Az 1660-as és az 1664-es számú csomag több pontját visszavontuk, mindazokat, amelyek az új megállapodásban nem szerepelnek.
A módosító indítványokat témájuk szerint négy csoportra osztva beszélek róluk. Az első a feladatok megosztása, átadása, illetve átvétele a kerületek és a főváros között, a második a főváros és a kerületek bevételei, a harmadik a garanciális kérdések, a negyedik a vagyoni kérdések.
Az első kérdéskör: a feladatok megosztása, átadása, átvállalása. Ebben többé-kevésbé konszenzus tapasztalható a törvényalkotók szándéka és a módosító indítványok között. Most csak azokat említeném, ahol nézetkülönbségek vannak.
Az egyik ilyen a törvénytervezet 8. § (1) bekezdéséhez benyújtott módosító javaslatunk, amely azt indítványozza, hogy törvényben meghatározott megosztásban gyakorolhassák a főváros és a kerületek a települési önkormányzati jogokat. Ezt a javaslatunkat nem támogatta a bizottság.
A törvénytervezet eredeti szövege sérti az önkormányzati törvény 1. § (1) és a 6. § (1) bekezdését, mert megfosztja a települési önkormányzati jogától a fővárost, hiszen a települési önkormányzati feladat- és hatásköröket a kerületekhez telepíti. Így ennek a passzusnak az elfogadásához kétharmados szavazati arány szükséges, hiszen módosítja az önkormányzati törvényt.
A másik vitatott pont a 10. § (3) bekezdés s) pontja. Szeretnénk, ha a Kormány fenntartaná eredeti szándékait, miszerint a lakásgazdálkodás szabályozása fővárosi feladat. Tudni kell azt, hogy a lakások tulajdonjoga a kerületeké. A kerületek garanciáját biztosítja, hogy a szabályozáshoz a kerületek többségének egyetértése szükséges. Nem 22 eltérő, hanem konszenzussal megszülető egységes lakásgazdálkodási szabályozásra van szükség Budapesten. A főváros ne csak a lakáshoz jutás és a csere feltételeit szabályozza. Budapest egységes egész. Nehezen magyarázható, hogy a Rákóczi út páros oldalán más feltételeket szabnak az elidegenítéshez, mind a páratlan oldalon.
Nagyon nagy aránytalanságot eredményez az is, hogy bizonyos kerületeknek 1600, más kerületeknek 35 ezer önkormányzati tulajdona, lakása van. A polgármesterek megegyezése garanciát nyújt arra is, hogy az elidegenítésből és hasznosításból befolyó bevételeket csak lakóházépítésre, felújításra és ezekkel összefüggő beruházásokra lehet felhasználni.
Budapest rugalmas működésének előfeltétele, hogy a főváros és a kerületek kölcsönösen adhassanak, illetve vállalhassanak át egymástól feladatokat. De semelyik fél ne legyen abban a helyzetben, hogy olyan feladatokat kényszerít a másikra, amelyet az nem kíván vagy nem tud ellátni. A probléma kulcsa itt is a garanciák kérdése.
Módosító indítványunkban biztosítani kívánjuk a kerületeknek azon jogát, hogy a főváros akaratuk ellenére ne kényszeríthessen rájuk számukra elvégezhetetlen feladatokat, hiszen a feladatok ellátásához felelősség is társul.
A főváros felelős a törvényben számára előírt feladatok ellátásáért, és ezért elfogadhatatlan számunkra, hogy egy MDF-es módosító indítvány szerint a Fővárosi Közgyűlés akarata ellenére a kerületek egyoldalúan elvonhassanak fővárosi feladatokat. Ez egyrészt gyakorlati, másrészt jogi képtelenség.
A második kérdéskör a főváros és a kerületek bevételei. Ez az a terület, ahol konszenzus született a bizottsági tárgyalások során, hiszen könnyű volt belátni, hogy a bevételek jelentős, nem címkézett részét lehetetlen egyértelműen feladatokhoz kötni. Mind a kerületeknek, mind a fővárosnak vannak olyan feladatai, amelyhez nem címzetten kapnak támogatást. Ilyenek például a tömegközlekedés, úttisztítás, -karbantartás, szemétszállítás stb. Itt elfogadták módosító indítványunkat, mely szerint bizonyos normatív támogatások és a helyi adók osztottan illetik meg a kerületeket és a fővárost. A megosztás módját viszont úgy kívántuk megváltoztatni, hogy a Fővárosi Közgyűlés ezt szabályozó rendeletéhez itt is szükség van a kerületek többségének egyetértésére.
A harmadik kérdéskör a kerületi garanciák biztosítása. Az előbb már említett két garanciális elemen, a feladat átvállalásán, valamint az osztott bevételek meghatározásán túl a főváros általános rendezési terve elfogadásához módosító indítványunk szerint szükséges lenne a kerületek többségének egyetértése. Mint hozzászólásom eddigi részéből is kitűnt, módosító indítványaink azt a célt szolgálják, hogy a kerületek számára sorozatosan garanciákat építettünk be a törvénytervezet szövegébe, egyrészt abból a célból, hogy feloldjuk az önkormányzati törvény azon ellentmondását, amely szerint egy területen két önkormányzatot hozott létre ugyanazokkal az alapjogokkal, másrészt hogy a kerületek saját ügyeikben önállóan járhassanak el.
Tudjuk, hogy ez az eredeti törvényjavaslathoz képest egy gyengített, de még működő főváros-koncepciót érvényesít.
A fővárosi és a kerületi polgármesterek megállapodásának nem egységes csomagként való elfogadása azonban egy gyenge és működésképtelen Budapest képét vetíti elénk.
Negyedik kérdéskör a vagyoni kérdések. A törvényjavaslat vitája során az önkormányzati bizottság a főváros vagyoni helyzetének rendezésére egy egységes csomagot dolgozott ki az eredeti törvényszöveghez képest. Bár ezzel kapcsolatban vannak fenntartásaink, a fővárosi polgármesterek megegyezésének megfelelően e részhez módosító indítványokat nyújtottunk be, megdöbbenve állunk a kormányzat azon vadonatúj törekvése előtt, mely a vagyoni kérdések rendezését teljes egészében száműzni szándékozik a törvényjavaslatból. A főváros egyrészt osztozik az összes önkormányzatot sújtó kormányzati politika következményeiben, miszerint még mindig nem került elfogadásra az önkormányzati tulajdoni törvény, másrészt azonban minden önkormányzatnál kiszolgáltatottabb, amennyiben sem a főváros, sem a kerületek közel 8 hónappal az önkormányzati választások után még mindig nem rendelkeznek azokkal a vagyontárgyakkal, amelyeket az önkormányzati törvény 107. §-a a törvény erejénél fogva már az önkormányzatok tulajdonába adott. A főváros esetében sem tisztázott, hogy melyik önkormányzat tulajdonába adta az önkormányzati törvény.
A Parlament jelenlegi munkarendje szerint nem biztos, hogy ezen az ülésszakon elfogadásra kerül a vagyoni törvény, ezt a helyzetet csak bonyolítja, hogy ez a törvény ugyanúgy alkotmányossági problémákat vet fel, mint a kárpótlási törvény.
Elképzelhető, hogy a főváros egy évvel megalakulása után még mindig nem fog rendelkezni vagyonával. Mindnyájan tudjuk, hogy a főváros költségvetése reálértékben 25-30%-kal marad a tavalyi szint alatt. 20-25 milliárd forint az a hiány, amellyel a fővárosnak és a kerületeknek az idén szembe kell nézniük.
A fővárosnak három módja van, hogy ezt a hiányt pótolja. Emelheti a közszolgáltatások díjait, kivethet helyi adókat, és vállalkozhatna vagyonával, ha lenne neki.
A Parlamentnek kötelessége olyan helyzetet teremtenie, hogy a főváros hiányainak pótlására e harmadik eszközzel élhessen.
Végezetül még egy kérdést vetnék fel, nevezetesen azt a kormánypárti módosító indítványt, mely felhatalmazná a Kormányt, hogy a főváros általános rendezési tervét előzetesen véleményezhesse. Ez szemben áll az önkormányzatiság szellemével, hiszen semmilyen más önkormányzat számára nem ír elő ilyen kötelezettséget.
Nem fogadható el az indoklásnak e tekintetben a főváros különleges helyzetére való utalása sem. A főváros valóban különös helyzetben van. De ez eddig csak hátrányos megkülönböztetésekben mutatkozott meg. 1990. november 30-a helyett máig nem született meg a fővárosi törvény. Tulajdonához a főváros nem jutott hozzá. A költségvetési törvény következtében legnagyobb pénzügyi hiánnyal a főváros küzd. A kiegészítő állami támogatásokból kormánypárti módosító indítvány nyomán a megítélt 1 milliárd forintból 600 milliót kívánnak elvenni.
Legvégül kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy a fővárosi polgármesterek megegyezése nyomán született módosító indítványainkat egységesen kezeljék s mindegyiket támogassák. Meggyőződésem, hogy az ezzel a módosító javaslattal elfogadott törvény biztosítja egyedül a főváros egységes fennmaradását és működését. Bízva az önök törvényhozói felelősségében, kérem, támogassák módosító indítványainkat. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi