JÓZSA FÁBIÁN, DR. (MDF):

Full text search

JÓZSA FÁBIÁN, DR. (MDF):
JÓZSA FÁBIÁN, DR. (MDF): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Azért és csak azért kértem szót, mert Tirts Tamás szavaiból – mint ahogy más ellenzéki képviselő szavaiból is – az derült ki, hogy már megint mindenért mi, kormányzópártok vagyunk a felelősek. (Tiltakozás a bal oldalról.) Engedjék meg, hogy elmondjam, és akkor utána én szívesen meghallgatok mindenkit ebben a kérdésben.
Mi tartozik hozzá az igazsághoz? Hodosán Róza pontosan idézte az önkormányzati törvényt, amelyben, ugye, az szerepel, hogy az elmúlt év november 30-áig kellett a Kormánynak elkészítenie és benyújtania a Ház elé a fővárosi és a fővárosi kerületi önkormányzatokról szóló törvényjavaslatot. A Kormány időben, határidőre elkészítette ezt a törvényjavaslatot, ezt azonban a fővárosi közgyűlés, miután bizonyos szempontok, amelyeket ők szerettek volna benne látni, nem voltak benne a javaslatban, alkalmatlannak minősítette, és előterjesztette a Kormány számára a saját szempontjait. A Kormány kompromisszumkész volt ezekkel a szempontokkal szemben, és részben az előterjesztett törvényjavaslatba bedolgozta a fővárosi közgyűlés által akkor felvetett kérdéseket. Január 11-én beterjesztették a törvényjavaslatot, de már a törvényjavaslat tárgyalásának kezdő időpontjában a fővárosi főpolgármester egy levelet intézett az önkormányzati bizottság elnökéhez, amelyben egy nagyon jelentős módosító indítványcsomagot terjesztett elő, ez volt az az úgynevezett állítólagos fővárosi főpolgármester, illetve a kerületi polgármesterek közötti megállapodás.
Ez a megállapodás, miután előzetes vizsgálat után kiderült, hogy annak olyan pontjai vannak, amik az önkormányzati törvény szellemével, sőt, a magyar Alkotmánnyal is ellentétesek, nem volt támogatható. Elkezdődött a fővárosi kerületek és a fővárosi közgyűlés között egy huzavona, pontosabban a fővárosi főpolgármester között egy huzavona, és ez a huzavona több hónapig tartott, és ennek a huzavonának a során ez az úgynevezett megállapodás három-négy alakváltozáson ment keresztül.
Elnök Úr! Én csak azt szeretném jelezni, hogy a fővárosi törvényről szóló vitának az elhúzódásában ennek a huzavonának is igen nagy szerepe volt, és ezért nem a kormánykoalíció pártjai a felelősek. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi