SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP):

Full text search

SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP):
SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP): Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Módosító javaslatom, amelyet 1639-es szám alatt nyújtottam be, talán nem tűnik olyan horderejűnek, mint például a vagyonmegosztás kérdése, a feladat- és hatáskör kérdése. Egyszerűen csak a mesterséges kerületi határoktól független rendszer létrehozására tettem javaslatot. Nehéz azonban most a részletes vitához kapcsolódni, nemcsak azért, mert látszólag kisebb kérdésről van szó, hanem azért is, mert már nem tudom pontosan követni, mi is lesz ebből a törvényből, hogyan áll, mi kerekedik ki abból a tervezetből, amelyet a Kormány január 22-én nyújtott be, s amelyhez a módosító javaslatok sora, majd újabb sora csatlakozott, és a csatlakozó módosító javaslatokhoz csatlakozó módosító javaslatok csatlakoztak. Majd a helyzetet, hogy rendet teremtsenek, újabb alkuk láncolata követte, azonban ezek az alkuk csak szélcsendet eredményezhettek azért, mert ezeknek az alkuknak, megállapodásoknak az alapja nem a város valós működésének biztosítása, hanem elsősorban politikai egyezségek sorozata volt. A külön alkukat, megegyezéseket, külön tűzszünetet nem a főpolgármester és a miniszterelnök, nem az MDF és SZDSZ frakció között, még csak nem is a főpolgármester és a kerületi polgármesterek között kellett volna kötni, hanem a városlakókkal, de hát, még a kerületi és a főváros közgyűlés véleményére sem voltak kíváncsiak azok, akiknek ez feladatuk lett volna. Pedig itt lett volna a nagy lehetőség arra, hogy a főváros lakói maguk határozzák meg városuk jövőjét, mert ők tudják, mit jelent a város, amiben laknak, ők tudják, mi az a természetes egység, amelyet lakóhelyüknek neveznek.
Ezért adtam be tehát javaslatomat, hogy a történelmi városrészek, az új városrészek közössége, emberléptékű, a helyi társadalomban gyökerező, a polgárokhoz tényleg közel álló önkormányzatot hozhasson létre, a zömében nem természetes, nem szerves fejlődés eredményeképpen létrehozott kerületek helyébe. Itt volt, és talán még itt is van a lehetőség, hogy szétfeszítsük a zömében mechanikus, az ötvenes években kialakított kerületi rendszert, amely kényszerzubbonyként került a fővárosra, arra a fővárosra, amelyet itt az általános vitában élő szervezetnek, majd hölgynek neveztek, akinek annak idején Podmaniczky báró volt a vőlegénye, ma pedig Ráday Mihály udvarolgat neki. Szóval, itt volt a lehetőség, hogy a kényszermegoldásokat lebontsuk. Ehelyett a vita nem erről szólt, hanem arról, hogy lehet minél jobban megmerevíteni Rákosiék kerületi struktúráját. A vita nem arról szólt, hogy kell megteremteni az egyensúlyt a város és a helyi közösségek között, nem arról, hogy kell a főváros globális kérdéseit megoldani – a környezetszennyeződést, a köztisztaságot, a bérlakás kérdését, a szociális bérlakás problémáját, a közlekedést, a szociális gondoskodást –, nem arról szólt, hogy e szép hölgyet, amely mindennek dacára még őrzi szépségét, hogyan lehet még szebbé, még vonzóbbá tenni. Nem arról szólt, hogyan kell biztosítani a nem azonos adottságú kerületek között a polgárok esélyegyenlőségét, hogyan kell biztosítani azt, hogy a szegény kerületek ne váljanak még szegényebbekké, és azt, hogy az utca egyik oldalán lakók helyzete ne legyen reménytelenebb, mint a másik oldalon lakóké. Egy hamis érvrendszerre építve – mármint, hogy a kerület van közel a polgárhoz – az lett a cél, hogy a főváros huszonkét köztársaságból álljon fel. Az érvelők félretették a tanácsok több variációban elragozott kritikáját, és büszkén lobogtatták zászlajukon Rákosi Mátyás huszonkét tanácsi kerületét. Politikailag lehet értékelni ezt a célt – természetesen, egy megosztott főváros gyengébb a Kormánnyal szemben –, de hát hol a városlakó érdeke, amely talán az önkormányzatiság alapja?
Ráday Mihály gramofonja az általános vitában elakadtan azt ismételgette, hogy egy fővárosnak kell lennie, nem megosztott, ellentmondó szívűnek. A gramofon mára már nem ismételgeti ezt a fontos mondatot, mert a rárakódott sok-sok módosító javaslat alatt összeroppant, s úgy tűnik, hogy a főváros megosztott, ellentmondó szívűvé válik. Ma már csak abban reménykedhetünk, amiben Ráday Mihály is reménykedett a hozzászólása kapcsán: egyik oldalról, hogy a politikai csatározások miatt a főváros nem szenved olyan károkat, amelyeket nem lehet helyrehozni, s talán még fontosabb, reménykedhetünk abban, hogy vannak már szakemberek, akik készítenek egy olyan fővárosi törvényt, amely csak Budapestről szól. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi