DÉNES JÁNOS (független):

Full text search

DÉNES JÁNOS (független):
DÉNES JÁNOS (független): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A tisztelt Háznak szembe kell néznie a szóban forgó törvényjavaslat megalkotásával. Én, miután előttem számos igen szakszerű felszólalás hangzott el, amely helyenként már a részletes vita pontosságával szólalt fel, vagy olyan lendületesen, mint amit az előbb hallottunk, arról szeretnék beszélni, hogy milyen a társadalmi, nemzeti közeg, amikor ezt a törvényt létre akarjuk hozni. Abból szeretnék kiindulni, amit Szabó Tamás államtitkár úr mondott, hogy a szerencsejátékok szervezése nem jog, magyarul nem a szándék dönti el, hogy ki akarja szervezni, hogy ki szervezheti, hanem csak az szervezheti, aki ennek a jogát megkapja. Amikor ezt az államtitkár úr szájából örömmel hallottam, akkor engedjék meg, hogy még egyszer visszatérjek arra, hogy milyen körülmények között, milyen helyzetben van a társadalom akkor, amikor ezt a törvényt meg akarjuk alkotni. Évtizedeken keresztül tömegesen leszoktatták az embereket arról, hogy eredményesen golyózhassanak, hogy a golyólyukat megcélozzák 6 golyócskával. Olyan lelkiállapotban vagyunk, hogy irodalmi szinten is megjelent az a mániákus főkönyvelőnő, akinek az egész heti igézete az 5 számban van, különösen ha olyan izgalom éri, ami a héten történt, hogy nem öt, hanem hat golyó csúszott ki az eredményt hozó lyukon.
Amikor erről dönt a tisztelt Ház, akkor nem hagyhatja figyelmen kívül azt az ellehetetlenült lélektani közeget, amelyek közepette ezt a törvényt meg kell, hogy hozza, tudniillik a nagyközönség teljes egészében kiszolgáltatott, évtizedeken keresztül tömegesen infantilissá vált, lásd: főkönyvelőnő.
Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt, hogy az egyik oldalon a szakszerűség, a tudomány, a valószínűségszámítás áll szemben a szerencse lesésével, népiesen szólva a vakszerencsével. Nem beszélve arról a kialakult, sok évtizedre, még a múlt századnál korábbra is visszamenő népi szemléletre, hogy a "hazárd" szót laikus módon majdnem a "hazaárulással" azonosítják. Amikor ennyire szigorú a józan, a hétköznapi munkában hozott ítélet, amely mindig is elítélte annak a démonikus szenvedélynek az űzőit, amit Dosztojevszkij megírt, az irodalomban megjelenített, akkor tekintetbe kell venni azt, hogy igenis védeni kell a közösséget, az ifjúságot, és csak akkor helyes a döntésünk, ha korlátozzuk ennek a szakmának, ennek az iparágnak a terjedelmét, nagy műgonddal választjuk meg a résztvevőit, és ha a megfelelő védelmi garanciákat beépítjük a társadalom, az ifjúság számára. A meghallgatást megköszöntem. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi