FODOR ISTVÁN, DR. (független)

Full text search

FODOR ISTVÁN, DR. (független)
FODOR ISTVÁN, DR. (független) Elnök Úr! Tisztelt Ház! A lakás célú támogatásokról szóló 106/1988. számú, többször módosított minisztertanácsi rendelet a szociálpolitikai kedvezmények tekintetében különbséget tesz a gyermekek után fizetendő anyagi támogatás mértékében attól függően, hogy a gyermekek a szerződés megkötésekor, úgy is mondhatnám, hogy az otthonteremtés megkezdésekor már megvannak, vagy azt követően születnek meg.
Engedjék meg, hogy ezt a különbséget néhány számmal érzékeltessem, bár gondolom, hogy az többünk előtt ismert. A szerződéskötés után születendő gyermekek utáni támogatás mértéke egységesen 50 ezer forint. A szerződéskötéskor meglévő gyermekek esetében a 2. és a 3. gyermek esetén a különbség progresszíven nő. Meglévő 2. gyermek után a támogatás százötvenezer forint, tehát két meglévő gyermek után összesen kettőszázezer forint. Meglévő 3. gyermek után a támogatás mértéke négyszázezer forint, tehát három meglévő gyermek után a támogatás mértéke összesen hatszázezer forint. Ehhez a rendelkezés úgy gondolom, hogy kimondatlanul is a népesedéspolitikai szempontból kívánatosnak mondható háromgyermekes családmodellt preferálja. Ezzel azt hiszem, így egyet is lehet érteni.
A rendelet egy másik szakaszával, szabályával a magam részéről részben értek csak egyet. Egyetértek azzal, hogy írásbeli nyilatkozat, közismert nevén előrevállalás esetén az állam két gyermek után a kiemelt mértékű, a nagyobb mértékű támogatást megelőlegezi. Azt gondolom, talán éppen a gyermek érdeke az, hogy a sorrend az otthonteremtésben, a családalapításban úgy alakuljon, hogy először az otthont teremti meg a fiatal házaspár, és utána könynyebben tudja vállalni a gyermekáldást. Itt azonban a jogszabály logikája megtörik, mert ugyanez az előrevállalás a harmadik gyermekre nem lehetséges. Ha egy fiatal pár a rendeletalkotó által is preferált háromgyermekes családmodellt tekinti céljának, az otthonteremtés anyagi feltételeiben pedig szüksége van a négyszázezer forintos támogatásra, az ötvenezer forint helyett, akkor albérletben vagy egyéb kedvezőtlen körülmények között, nagyszülőknél zsúfoltan kell vállalkoznia három gyermek világra hozatalára, így juthat hozzá a négyszázezer forinthoz.
Tisztelt Államtitkár Úr! Ez a jogszabály 1988-ban készült, az utolsó módosítása 1990. december 26-án kelt, ha úgy tetszik, ez a Kormány is rátette a névjegyét. Kérdezem, hogy a rendelet ezen szabálya tekintetében a Kormány azonosul-e a három évvel ezelőtti rendelkezéssel, netán változtatni kíván azon. Várom válaszát. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi