BOTOS KATALIN, DR. tárca nélküli miniszter:

Full text search

BOTOS KATALIN, DR. tárca nélküli miniszter:
BOTOS KATALIN, DR. tárca nélküli miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ismét abbéli minőségemben, hogy a pénzügyminiszter urat helyettesítem; és a pénzügyminiszter úr – aki a gazdasági kabinet vezetője, e kérdésért is felelősként kidolgozott privatizációs stratégia, hogy úgy mondjam, gazdája, melyre képviselő úr is hivatkozott – kért meg e funkció betöltésére.
Igen, igaza van Tóth Sándor képviselő úrnak, amikor kérdése felvezetőjében folyamatként és a gyakorlat szülte programként értékeli a Kormány privatizációs stratégiáját. Hadd mondjam el tájékoztatásul, hogy ez a bizonyos stratégiai munka valóban folyamatban van, a kormánybizottság elkészítette jelentését, megtárgyalta a jelentős érdekképviseletekkel, és a gazdasági kabinet elé terjesztette azt, majd kiegészítésekkel elfogadva további szakmai vitára és az érdekképviseleti mechanizmus egyeztetésére utasította vagy bocsátotta. Az egyeztetés során kikérjük a parlamenti frakciók véleményét is, és az elkövetkezendő hetekben ismét a Kormány elé kerül a maga részleteiben a stratégia.
A konkrét kérdésekre érdemben megpróbálom a következőket válaszolni.
Ami a képviselő úr kérdésében az arányokra vonatkozott, a válaszom igenlő, mert a privatizációs stratégia tartalmazza a fő arányokat, és ha pontos számokat nem is, de lehet prognózisokat mondani az egyes fajtákra.
Az ellenőrzés kérdésével kapcsolatban a válaszom nemleges, mert nincsen, nem lesz olyan privatizációs technológia, ami az ön fogalmai szerint ellenőrizhetetlen lenne, sőt a nyilvánosságnak, az ellenőrzöttségnek, az érdekegyeztetésnek több módszerét, sajátosságokhoz igazodó módszerét kell alkalmazni, s erre több új technológiát is tartalmaz a program. Ennek módszere a privatizáció privatizációja is, amikor a szakértői cégekkel, a vagyonkezelőkkel köt szerződést az állam arra megbízott szervezete, az Állami Vagyonügynökség. De ennek eleme az is, amit tartalmaz a stratégia, az alkalmazotti beleszólás intézményes lehetőségének biztosítása, ami találkozik az érdekképviseletek támogatásával. És itt szeretném az önök figyelmét arra felhívni, hogy kiemelten fontos, hogy nemcsak az alkalmazotti, hanem a munkáltatói érdekképviseletek is – például a Kamara is – egyetértett az utóbbi elképzeléssel.
A harmadik kérdését előfeltevéses kérdésnek tartom – engedje meg nekem –, olyan kérdésnek, ami a javaslat felvetésére szolgál. Igen, átmenetet élünk a piacgazdaság kialakításában, jól látszanak azonban már az első sikerek, például hétszerese az eddigi időszakban a privatizációs bevétel az egész múlt évinek. De természetesen az út nem megy simán, nem problémamentes.
Negyedik kérdésére – amely arról szól, hogy ezzel a stratégiával a privatizáció decentralizálása megvalósul-e – a válaszom egyértelműen igen. Ez a stratégia megvalósítja a decentralizálást, sőt a privatizálást is a tulajdonreform folyamata során.
Ötödik kérdése arra irányult, hogy várható-e a folyamat ütemének a tervezet szerinti megvalósulása. Válaszom erre is igenlő. Mert minden jel arra mutat, hogy megvalósul. Olyan folyamatok zajlanak ugyanis tapasztalataink szerint, hogy a Kormány megbizatása idejére kisebbségbe tudja szorítani az állami tulajdont a vállalkozói vagyon körében, és nagyarányú, egynegyednyi-egyharmadnyi külföldi tulajdon szerzésére is lehetőséget fog adni.
Végül a kérdésével kapcsolatban megfogalmazott konkrét javaslatra a következőket tudom mondani. Szabó Tamás államtitkár úr korábban már levelében is jelezte a javaslattevőknek, hogy semmilyen állami intézmény e célra való bővítését, regionális vagyonügynökség létrehozását nem támogatjuk. Ugyanakkor a program is óriási súlyt fektet a privatizációban vállalkozó cégek, befektetők, tanácsadók, bankok részvételére, sőt alapvető szerepet szán ezeknek. Ezért a javaslat nem elvetendő, csak nem állami szervezetként tartjuk elképzelhetőnek a megvalósulását.
Azt pedig csak helyeselni tudom, ha a privatizációba egyre több vállalkozó kapcsolódik be, mert a verseny a legjobb ellenőrzés.
Köszönöm, hogy kérdése kapcsán szólhattam erről, hogy az ambiciózus privatizációs szándékok megvalósításának feltételei, hogy és miként állnak. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi