BORZ MIKLÓS (FKgP)

Full text search

BORZ MIKLÓS (FKgP)
BORZ MIKLÓS (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Hölgyeim és Uraim! A társadalmi szervezetek 1991. évi költségvetési támogatásáról szóló országgyűlési határozati javaslathoz 2012, és ezt kiegészítendő 2021 számon módosító javaslatot nyújtottam be. Ezt szeretném most a tisztelt Ház előtt megindokolni.
A második világháború és az 1956. évi szabadságharc hadirokkantjai az elmúlt rendszerben súlyos, hátrányos megkülönböztetésben részesültek, és egyesek szinte háborús bűnösként voltak kezelve, különösen értem ezt az 56-osokra. Rokkanttámogatást, mint azt pár hete a tárgyban benyújtott interpellációmban már részleteztem, alig-alig kaptak. Az 56-osoknak még az sem volt tanácsos, hogy rokkantságuk okát felfedjék, mert esetleg az bírósági eljárást vonhatott maga után.
A hadirokkantaknak ez ideig semmiféle szervezetük, érdekképviseletük nem volt, a Kádár-rendszer ezt nem engedélyezte, sőt határozottan tiltotta. A második világháború után a több mint félmillió hadirokkantból ma még körülbelül 150 ezer rokkant életben van. Újonnan alakítottak egy szervezetet, a Magyar Hadirokkantak Szövetségét. A Fővárosi Bíróság VI. tk. 62120/2 iktatószám alatt 1990. április 27-én szervezetüket bejegyezte. Azonban a szervezetük működésképtelen, mert semmiféle anyagi alapjuk nincs. Pénzalapok nélkül nem tudják működésüket elkezdeni sem. És így nem tudják a hadirokkantaknak nagyon is szükséges érdekképviseletét elkezdeni.
A tisztelt bizottság olyan szervezeteknek kiosztott súlyos milliókat, amelyek milliós vagyonnal rendelkeznek, és tagdíjakból önfenntartóak tudnának lenni. A tisztelt Ház tagjai – egyesek, nem mindenki – a múlt heti ez ügyben tett felszólalásomat nem értették meg. Olyasmire hivatkoztak, hogy a rokkantak gondozása társadalombiztosítási feladat. Nem értették meg azt, hogy itt most nem segélyezésért könyörgünk, hanem egy szervezetet akarunk működőképessé tenni, hogy annak a 150 ezer embernek, aki eddig csak gyalázatban részesült, most valamit adni is tudjunk.
A támogatásokat elosztó parlamenti ad hoc bizottság egy, mindnyájunk által ismert tervezetet nyújtott be a 400 milliós költségkeret és pénzalap elosztásáról. Ebben – mint előbb említettem – súlyos milliókat osztanak fel, nem tudni, és elgondolkoztatóan nem tudni, hogy milyen elvektől vezéreltetve. Megdöbbenéssel olvastam a tervezetben, hogy például a Magyar–Szovjet Baráti Társaság jogutódja, a Nemzetek Háza 4 millió forintot kap. Olyan, amelyik az egész Magyar–Szovjet Baráti Társaság vagyonát örökölte. A Szilágyi Erzsébet fasorban székelnek egyébként.
A Társadalmi Szervezetek Szövetsége – amelyről Csépe Béla képviselőtársam már említést tett az előbb, és amely most úgy érzi, hogy gyónni kell, hogy ő már nem az a Hazafias Népfront, ami volt, de az apparátusa ugyanaz, kérem tisztelettel, a vagyona ugyanaz, mint a Hazafias Népfrontnak a vagyona volt, mert ők a jogutódok – és ennek a szervezetnek, kérem, 26 milliót óhajtanak kiosztani. Kérdem én azt, mire fogják ezek fordítani azt a 26 milliót. Mik azok a célok, mik azok az indítékok, aminek az érdekében ezt a 26 milliós horribilis összeget fel kívánják használni?
Hogy más példát is mondjak: sóhivatal-jellegű, hatáskör nélküli szervezetek, mint például a Fogyasztók Országos Tanácsa, amely legfeljebb csak bólogat, és azt mondja, hogy Nono!, annak egymillió-kétszázezer forintot adnak. A múltkor említettem, hogy egy állatvédő egyesület, amely az állatok érdekképviseletét fogja ellátni, ötmilliót kapott a bizottságtól, nem tudom, milyen elv alapján. Egy másik állatvédő szervezet, amely a madarak érdekképviseletét fogja ellátni, 3,2 milliót. Én nagyon szeretem a madarakat és az állatokat, de még jobban szeretem az embereket! Érthetetlen előttem az, hogy a hadirokkantak ügyében eddig ilyen közömbösség tapasztalható nemcsak az országban, ha – szégyellem kimondani – még a tisztelt Házban is.
Minden kultúrnemzet a háborús rokkantjait, veteránjait megkülönböztetett tisztelettel gondozza, és megkülönböztetett elbánásban részesíti, ápolja és segélyezi őket, és ezt állami feladatnak tekintik. Ezt tette egyébként a pártállam is, mert saját veteránjait ő igenis gondozta és ápolta, külön juttatásokban részesítette. A külön juttatásokat, a gondozást a jogállamok azért teszik, mert ezek az emberek a kötelességteljesítés és a nemzet fennmaradásáért vívott harc áldozatai, és teszik azért, hogy megmutassák a jövő nemzedékének, hogy a haza, a nemzet megbecsüli azokat, akik kötelességteljesítés közben testi épségüket, egészségüket és az életüket áldozták fel.
Képviselőtársaim többsége még nem látott, legfeljebb csak moziban és televízióban háborút. Adja az isten – ezért imádkozom –, hogy ne is lásson soha. Ebből kifolyólag nem tudja, hogy milyen érzés az, amikor a mellette harcoló bajtársának aknaszilánk szakítja le a kezét, vagy repülőbomba repeszdarabja a lábát. Az előző, Kádár-rendszernek a hadirokkantak problémája csak púp volt a háta közepén. Struccpolitikát folytattak ebben az ügyben. Azt, hogy amiről nem beszélünk, az nem létezik, az nincs. Ha a hadirokkant végső elkeseredésében esetleg koldulni merészelt a Nagykörút sarkán, bevitte a rendőr azonnal, mert árt a szocializmus jó hírének, mert a szocializmusban nem létezhet koldus.
Képviselőtársaim! Kérem, nézzék el nekem, hogy talán egy kissé szenvedélyesebben beszéltem, mint ahogyan ez a Ház falai között illő lett volna. Én átéltem a háborút. Szerencsére csak könnyebben sebesültem, nem vagyok rokkant. Láttam viszont sok bajtársamat meghalni, és súlyosan megsebesülve maradandó rokkanttá válni. Kérem Önöket, hogy érezzék át ennek a sokat szenvedett, még élő 150 ezer hadirokkantnak az eddigi megaláztatását és szenvedését.
Szavazzák meg a 2012-ben kért és a 2021-es számon átcsoportosítani kért, benyújtott módosító javaslatomat. Adják meg azt a tízmillió forintot a Magyar Hadirokkantak Szövetségének, hogy egyáltalán elkezdhesse a működését, és elláthassa annak a 150 ezer embernek az érdekképviseletét. Előttem valaki azt mondta, hogy minden szervezetnek a taglétszáma alapján kell megállapítani azt, hogy milyen támogatást kap. Azt hiszem, a hadirokkantaknál nagyobb létszámú szervezetet nemigen találunk ebben az országban. Szégyen, gyalázat! Az a háromszázezer forint, amivel ennek az igen nemes célt szolgáló érdekképviseleti szervezetnek a szemét ki akarják szúrni, amivel még a működésüket sem képesek megkezdeni.
Képviselőtársaim! Próbáljunk ebben az ügyben európai módra, jogállamként dönteni úgy, hogy ezt a világ és Európa, amelyhez csatlakozni akarunk, egy kultúrnemzettől elvárhatja. Elnézésüket kérem az erős hangért, köszönöm, hogy meghallgattak. (Gyér taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi