CSÉPE BÉLA az ideiglenes bizottság előadója:

Full text search

CSÉPE BÉLA az ideiglenes bizottság előadója:
CSÉPE BÉLA az ideiglenes bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Csak "doktor" nélkül, de ez csak egy kis kiigazítás, köszönöm szépen. (Közbeszólás: Ami késik, nem múlik!)
A társadalmi szervezetek költségvetési támogatására szolgáló pénzeszközök elosztását előkészítő ideiglenes bizottság elnöke, dr. Horváth József, külföldi útja miatt engem kért meg a bizottság jóváhagyásával, hogy vezessem le a bizottságnak azt az ülését, melyen a témához benyújtott módosító javaslatokat megtárgyaljuk. Így én tájékoztatom a Tisztelt Házat az ad hoc bizottság döntéseiről.
Elöljáróban el szeretném mondani, hogy bizottsági ülésünket ma 12 órakor tartottuk meg, a plenáris ülés megkezdése előtt be tudtuk fejezni. Ezen az ülésen 10 bizottsági tag volt jelen, 5 ellenzéki, négy kormánypárti és egy független képviselő vett részt az ülésen. Ilyen összetételű bizottság tudta megtárgyalni a benyújtott módosító indítványokat.
A bizottság munkájáról, álláspontjáról jelentést készítettünk a Tisztelt Ház részére – úgy látom, ezt még technikai okokból nem osztották ki, de rövidesen megérkezik, az ígéret szerint még a mai nap folyamán. Egy másik szám alatt ugyancsak meg fogják kapni a képviselő urak a bizottsági módosító indítványainkat, amelyeket a bizottság a mai ülésén tett.
Bizottságunk munkáját már az előző tárgyalásnál ismertettük. Igen nehéz feladatot hajtottunk végre, amit igazán jól megoldani nem lehet. Nyilvánvalóan minden módosító indítványnak meg kell lennie a fedezetének, mert a költségvetésben erre a célra biztosított 400 millió forintot semmiképpen nem lehet meghaladni. Ezért a módosító indítványok tárgyalásánál is erre voltunk figyelemmel, illetve már korábban kértük a módosító indítványt benyújtókat, hogy jelöljék meg a forrást is. Ennek ellenére probléma van, mert az egyes módosító indítványok esetleg ugyanazt a forrást jelölték meg, tehát felhívom a tisztelt Ház figyelmét, hogy majd a szavazásnál, amennyiben a külön módosító indítványokról szavazunk, akkor könnyen előfordulhat a pénzügyi egyensúly felborulása. Bizottságunk állásfoglalásában azonban erre figyelemmel volt, és a bizottsági módosító indítványokat is beleértve, a mi javaslataink összességében nem borítják fel a pénzügyi egyensúlyt, tehát lényegében ezeknél csak átcsoportosítás van.
Az egyes javaslatokkal kapcsolatban részletesebben. Dr. Fekete Gyula képviselő úr javaslatát a bizottság nem támogatja. Ő átcsoportosítást kér a Magyar ENSZ Társaság, a Széchenyi Társaság és a Polgári Tanácsadó Szolgálat javára, az Országos Felsőoktatási Érdekképviseleti Szövetség terhére.
Halász István képviselő úr javaslatát a bizottság szintén nem támogatja, de egyáltalán nem ilyen pénzügyi okból, hanem egyszerűen azért, mivel nincs kompetenciája a bizottságnak erre. A javaslatban a társadalmi szervezetek év közbeni esetleges szétválására kér képviselő úr intézkedést, és ez a bizottság pedig a tisztelt Háztól csak arra kapott felhatalmazást, hogy ezt az összeget szétossza. Ennek az összegnek a további figyelemmel kísérése, a Pénzügyminisztérium szakértője szerint is, ebben a formában nem lehetséges, tehát nem tudja a Pénzügyminisztérium sem figyelemmel kísérni, hogy a képviselő úr javaslata szerint az esetleges szétválásnál hogyan osztódjanak meg a pénzösszegek. Tehát a mi ad hoc bizottságunk, mivel itt nem volt felhatalmazása, kizárólag ezért, nem támogatja a módosító indítványt.
Rácskay Jenő úr, képviselő úr, kérte az átcsoportosítást a Magyar Paraszt Szövetség, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Kertbarátok és Kistermelők Országos szövetsége terhére, tehát ezektől elvenni javasolt pénzt, és egyes egészségügyi szervezetek javára kérte az átcsoportosítást. A bizottság a javaslatokból az egyiket támogatja, eszerint javasolja a tisztelt Háznak, hogy a Magyar Újságírók Országos szövetsége terhére 1 millió 500 ezer forint átcsoportosítást hajtson végre a javaslatban megjelölt egészségügyi szervezetek javára. A bizottság a másik két javaslatot nem támogatja.
Varga Mihály és Rózsa Edit közös javaslatával kapcsolatban a bizottság álláspontja a következő. A javaslat a politikai ifjúsági szervezetek részére előirányzott tartalék terhére kér átcsoportosítást a MISZOT javára, továbbá egyes társadalmi szervezetek terhére és egyes egészségügyi szervezetek javára. A bizottság ebből a javaslatcsomagból a következőket támogatja: történjék átcsoportosítás az egészségügyi szervezetek javára, az Összmagyar Testület terhére, ennek az összege 100 ezer forint. Ugyancsak támogatja a bizottság, hogy történjen átcsoportosítás az egészségügyi szervezetek javára és a Független Jogász Fórum terhére, 100 ezer forintos összegben. Az Összmagyar Testület és a Független Jogász Fórum terhére tehát 100-100 ezer forintos átcsoportosítás történne, de egyben ezek a szervezetek nem is kapnának támogatást, mert mindössze ilyen összegben tudta, már maga az alapjavaslatban is, a bizottság a támogatást javasolni, tehát lényegében ez a két szervezet, amennyiben a plénum ezt jóváhagyja, akkor nem kapna támogatást, illetőleg egyes egészségügyi szervezetek támogatása növekedne. A bizottság a javaslat többi részét nem támogatja, illetve a politikai ifjúsági szervezetek részére előirányzott tartalékkal kapcsolatban módosító indítványt nyújtott be, amit külön fogok ismertetni.
Dr. Hasznos Miklós képviselő úr átcsoportosítást kért a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége javára, a Társadalmi Egyesülések Szövetsége terhére. Képviselő úr a bizottsági ülésen bemutatta a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének levelét, illetve ahhoz csatoltan a Fővárosi Bíróság végzését, melyben tudomásul veszi a POFOSZ működési körének megváltoztatására vonatkozó bejelentését. Eszerint ennek a szervezetnek a működési köre 91. március 12-től – mert ez a dátuma a bírósági végzésnek – nem politikai párt, hanem politikai érdekképviselet. Ennek a tájékoztatásnak az ellenére a bizottság Hasznos Miklós képviselő úr eredeti javaslatát nem támogatja, azonban ezzel kapcsolatban külön bizottsági módosító indítványt nyújt be, amelyet szintén később, a bizottsági módosító indítványoknál ismertetek.
Katona Kálmán képviselő úr átcsoportosítást kezdeményez a Lakásbérlők Egyesülete javára, a Rádióamatőrök Szövetsége és a Társadalmi Egyesülések Szövetsége terhére. A bizottság 500 ezer forintos átcsoportosítást támogat a Lakásbérlők Egyesülete javára és a Társadalmi Egyesülések Szövetsége terhére.
Borz Miklós képviselő úr átcsoportosítást kér a Magyar Hadirokkantak Szövetsége javára és több, a javaslat kiegészítő mellékletében fölsorolt természet- és környezetvédelmi tevékenységet folytató szervezet, valamint egyes társadalmi szervezetek terhére. Itt többről van szó, ezt én itt nem olvasnám fel, nyilván a módosító javaslatban bárkinek rendelkezésére áll. Itt 10 millió forint átcsoportosításáról lenne szó. A bizottság a módosító javaslatot nem támogatja.
Dr. Pesti Ferenc és dr. Nagy-Bozsoky József képviselő urak átcsoportosítást kérnek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat javára és a Társadalmi Egyesülések Szövetségének terhére. A bizottság ezt a módosító javaslatot sem támogatja, azonban ezzel kapcsolatban bizottsági módosító indítványt nyújt be, amelyet szintén később ismertetek.
Dr. Iván Géza képviselő úr átcsoportosítást kér a miskolci bölcsészegyetem javára és az Országos Felsőfokú Érdekképviseleti Szövetség, valamint a Magyarországi Ifjúsági Irodák Országos Szövetsége terhére. A bizottság a módosító javaslatot nem támogatja.
Mécs Imre, Szabó Iván, Zimányi Tibor és Vásárhelyi Miklós képviselő urak közös javaslatot tettek, amelyben átcsoportosítást kérnek a Történelmi Igazságtétel Bizottság javára és a Társadalmi Egyesülések Szövetsége terhére. A bizottság a javaslatot támogatja, ennek értelmében az eredeti javaslatban szereplő 400 ezer forintot 9,6 millió forinttal javasoljuk a tisztelt Háznak, hogy emelje fel. Ilyen módon a Történelmi Igazságtétel Bizottság 10 millió forint költségvetési támogatásban részesülne, és amint már említettem, ennek a forrása a Társadalmi Egyesülések Szövetsége terhére történne. Tehát ezt a javaslatot a bizottság támogatja.
Végül dr. Zimányi Tibor képviselő úr átcsoportosítást kér az internáltak, kitelepítettek, recski kényszermunkások, Szovjetunióba hurcoltak érdekképviselete, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a Paraszt Szövetség javára, valamint a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, az Országos Béketanács és a Társadalmi Egyesülések Szövetsége terhére. A bizottság ezt a módosító javaslatot nem támogatja.
Zimányi képviselő úr javaslatának van egy része, amely a Történelmi Igazságtétel Bizottság javára kér átcsoportosítást. Ezt képviselő úr a bizottság ülésén visszavonta, mivel az előző javaslat támogatásával ez a kérdés már megoldódott, tehát ebben már nem kell hogy szerepeljen. Ezzel én ismertettem a bizottsági döntéseket, amennyiben támogatással vagy nem támogatással terjeszti elő a tisztelt Házhoz ezeket a különböző módosító indítványokat.
Említettem, hogy a tárgyalás közben több bizottsági tag kérte, hogy a bizottság módosító indítványt terjeszthessen be, amire ilyenkor még van jogi lehetőség.
Két ilyen bizottsági módosítási indítványunk van. Az egyik a Magyar Politikai Foglyok Szövetségét, a POFOSZ-t érinti. Mint már említettem, Hasznos képviselő úr a bizottság előtt bemutatta ezt a bírósági végzést, amelyet lényegében a bizottság elfogadott, hiszen eddig ugye a szakértői tájékoztatásra támaszkodva olyan állásponton volt, hogy a POFOSZ-t nem tudja a tisztelt Ház támogatásában részesíteni, mert politikai párt. Ennek megváltoztatása itt most megtörtént, tehát a bizottság ezt elfogadta. Ugyanakkor jelentős különbség van a kért pénzösszeg és a bizottság által javasolt támogatás között, jelentős a különbség, mert a bizottság 1 millió forintot szavazott meg a tisztelt Ház részére javaslatként, a kért összeg pedig 20 millió forint. Jelentős összeg. Hasznos képviselő úr megjelölte a forrást is: a Társadalmi Egyesülések Szövetsége terhére, amire majd még külön ki fogok térni.
Tehát a bizottságunk azt javasolja, hogy a POFOSZ 1 millió forint költségvetési támogatást kapjon a TESZ-nek a terhére.
Bizottságunk másik módosító indítványa, amely szintén képviselői módosító indítványokat érint, a következő. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kapjon 4 millió forint többlettámogatást, tehát azon felül, ami az eredeti javaslatban volt, a politikai ifjúsági szervezetek részére tartalékolt 4 millió forint terhére. Tehát lényegében ennek a törlése mellett foglalt állást a bizottság, hogy ne történjen tartalékolás ezeknek a politikai jellegű ifjúsági szervezeteknek a részére. Itt lényegében megváltoztatta korábbi javaslatát, mert korábban ezt nemcsak hogy támogatta, hanem ő maga tartalékolta ezeknek a politikai jellegű ifjúsági szervezeteknek a részére, amely később került volna felosztásra. Ezt az összeget akkor a bizottság eme javaslata szerint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kapná meg.
Ez a javaslatunk csatlakozik Varga Mihály és Rózsa Edit képviselő úr és képviselőnő javaslatához, mivel tulajdonképpen ők ugyanezt kezdeményezték, csak az átcsoportosítást a MISZOT részére kérték. Tehát a 4 millió forint átcsoportosítása ama javaslat szerint más irányban történt volna. A mi bizottságunk azt kezdeményezi, hogy ezt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kapja meg.
Mint már említettem, bizottságunk tekintettel volt a javaslat pénzügyi egyensúlyára. Amennyiben a tisztelt Ház a rövidesen kiosztásra kerülő bizottsági javaslatokat elfogadná, akkor semmiféle pénzügyi probléma nincs. Amennyiben a tisztelt Ház ezen túlmenően javaslatokat elfogadna, nyilvánvalóan ott kell lennie mellette a fedezetnek, és ez ezekben a képviselői indítványokban tulajdonképpen meg is van jelölve.
Jeleztem még, hogy a Társadalmi Egyesületek Szövetségével kapcsolatban még ki kell hogy térjek valamire, illetve közölnivalóm van. Ennek a témának az általános vitájában tulajdonképpen a legtöbb probléma azzal kapcsolatban vetődött fel, hogy a TESZ részére a bizottsági javaslat jelentősebb összeget irányzott elő, és több módosító indítvány is ezt célozta meg fedezetként, akár a POFOSZ-ra gondolok, vagy más módosító indítványokra. Tehát ezt jelölték meg fedezetnek.
Ezzel kapcsolatban meg kell említenem a következőt. A bizottsági ülés befejezése után, de majdnem pontosan azzal egy időben kaptam kézhez Szabad György elnök úr aláírásával azt a levelet, amelyben továbbítja dr. Gyúró Ferenc professzornak, a Társadalmi Egyesületek Szövetsége elnökének március 13-án kelt, de Szabad György kezeihez csak ma jutott levelét, és amit mi pedig a bizottsági ülés után kaptunk meg. Ennek lényege. A TESZ elnöke ebben a levélben leírja: ennek az egyesületnek semmilyen tartalmi kötődése nincs a volt Hazafias Népfronthoz. Tehát a levélnek ez a lényege. Amenynyiben képviselő urak kívánják elolvasni a levelet – én a bizottságunkkal sem tudtam ezt ismertetni –, itt van nálam, bárki elolvashatja, de a lényege az, tehát hogy nincs kötődése a volt Hazafias Népfronthoz, és egyáltalán nem azt a politikai tevékenységet folytatja, hanem humán, szociális, kulturális és egyéb gazdasági tevékenységeket folytat.
A magam részéről, mint a bizottság megbízott vezetője, az előzőekben ismertettem bizottsági javaslatainkat. Arra szeretném kérni a bizottság nevében a tisztelt Házat, hogy ezt a témát, tehát az egyes társadalmi szervezetek költségvetési támogatásának a kérdését minél előbb oldjuk meg, tehát a részletes vita lezárása után a határozathozatal minél előbb történjen meg, hogy ezek a társadalmi szervezetek a pénzhez mielőbb hozzájussanak.
Mint bizottsági titkár, ezzel lényegében befejeztem mondandómat. Engedjék meg, hogy mint egyéni képviselő nagyon röviden egy-két mondatot hozzáfűzzek ehhez.
Mint már említettem, a bizottsági ülésen a kormánypárt kisebbségben volt, nyilván ezekben a döntésekben, a javaslatokban ez tükröződik. Ez nem azt jelenti, hogy én, mint kormánypárti képviselő, nem értek egyet mindenben ezekkel a döntésekkel. Azonban volt egy-két tétel, amelynél fölmerült bennem, hogy a tisztelt Házat tájékoztassam arról, miszerint a magam részéről – és mondom, most mint egyéni képviselő beszélek – mindenképpen támogatnám azt, hogy a POFOSZ – dr. Hasznos Miklós javaslata alapján – a bizottság által javasolt 1 millió forintnál nagyobb összeget kaphasson.
Mindenképpen támogatnám azt, hogy a Magyar Hadirokkantak Szövetsége támogatást kapjon. A forrás meg van jelölve a javaslatban.
Támogatom továbbá azt, hogy Iván Géza képviselő úr javaslata alapján a miskolci bölcsészegyetem is kapjon támogatást. Az eredeti javaslatunkban ez nem szerepel.
Támogatom továbbá Zimányi Tibor képviselő úrnak a javaslatait is. Köszönöm figyelmüket. Én igyekeztem korrektül és röviden tájékoztatni a tisztelt Házat a bizottság álláspontjáról, döntéseiről. Kérem, hogy mielőbb megszülethessék a határozat. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi