DÉNES JÁNOS (független)

Full text search

DÉNES JÁNOS (független)
DÉNES JÁNOS (független) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt általam nem irigyelt, társadalmi szervezetek költségvetési igényét elbíráló bizottság!
Az általános és a részletes vita folyamán eddig nyilvánvalóvá vált, hogy milyen lehetetlen helyzetre vállalkozott tavaly, valamint az idén a szóban forgó bizottság.
Sajnos, az arányokkal és a nagyságrendekkel lemérhetjük, hogy mennyire nem voltak a kezében a bírálás eszközei a tisztelt bizottságnak, nem volt ezeknek a birtokában. Bizonyítja ezt például a TIB esetében hozott első javaslatuk, mely szerint 400 ezer forint lett volna az általuk ítélt összeg a TIB javára. Majd rövid pár nap után – szemben a TIB tízmilliós igényével – meghozták a hatmilliós javaslatukat a döntést illetően. Ekkora nagyságrendek, ekkora különbözőségek bizonyítják azt, hogy nem voltak birtokában azoknak az adatoknak, amelyek birtokában dönteniük kellett vagy lehetett volna.
Tisztában kell lenni az idők folyamán ezeknek a társadalmi szervezeteknek a helyével, nagyságrendjével, tartalmával. Az általam olyan nagyra becsült és tisztelt Recski Szövetség – az ő erkölcsi tőkéjével együtt – egy kis létszámú szövetség, mely támogatást igényel és támogatást érdemel – természetesen abban a nagyságrendben, amely illeszkedik a többi hasonló szervezetek sorába.
A TIB-re vonatkozóan engedjék meg, hogy elmondjam, a TIB alapvetően egy negyventagú bizottság volt, és csak 1990 áprilisában kezdett kibővülni egy emlékbizottsággal, illetve egy 56-os frakcióval. Ellenben a Politikai Foglyok Szövetsége többezres létszámmal rendelkezik, és miután elismerten társadalmi érdekvédelmi szervezet lett, a létszáma és a támogatandók létszáma napról napra bővül.
Ha ezt a kedves figyelmükbe ajánlhattam, akkor fel kell a figylemüket hívnom arra, hogy igenis a megfelelő irányba változtassák a döntésüket, hisz a Politikai Foglyok Szövetségének javasolt egymillió, a TIB-nek javasolt hatmillió abszolút aránytalanságban van egymással szemben és méltatlan a Politikai Foglyok Szövetsége széles tömegei számára.
Ugyanakkor engedjék meg, hogy azt is megemlítsem, jóllehet a TIB-nek bokros érdemeit különösképpen 1989. október 23. előtt maximálisan elismerem, hogy amennyiben a TIB ehhez a nagyságrendű támogatáshoz hozzájut, akkor engedjék meg, hogy a figyelmükbe ajánljak például olyan szervezetet, mint az Ómagyar Kultúra Társaság; ha netalántán kimaradna ebből a támogatásból, a TIB, esetleg még megszervezve mások támogatási lehetőségét, támogassák ezt a nemes törekvést, amiben az Ómagyar Kultúra Társaság évek óta kínlódik, hogy végre napvilágot láthasson a félig kész csángó filmjük.
Én ezt szeretném a tisztelt bizottság és a bizottsági döntés alapján esetleges előnyös helyzetbe jutott társadalmi szervezetek figyelmébe ajánlani. A meghallgatást megköszöntem. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi