HASZNOS MIKLÓS, DR. (KDNP)

Full text search

HASZNOS MIKLÓS, DR. (KDNP)
HASZNOS MIKLÓS, DR. (KDNP) Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Először egy helyesbítéssel kell kezdenem. Megkaptam az Országgyűlés elnökétől Hornyák Tibor úrnak, az 56-os Szövetség elnökének a tiltakozó levelét. Ez a levél többek között a következőket mondja: a társadalmi szevezetek költségvetési vitájában Hasznos Miklós képviselő úr nem valós tájékoztatást adott a tisztelt Háznak. Állítása szerint a Kolombusz utcai volt pártházat a POFOSZ béreli és fizeti saját pénztárából.
Értve alatta, hogy az †56-os Szövetség nála kapott helyiségeket, és a mi helyiségeink bérét is a POFOSZ fizeti. Ezzel szemben, tisztelt képviselőtársaim, mindnyájunk kezében ott van az ülésszak jegyzőkönyve – a 6663. oldalon idézem a következőket. Azt mondtam: "Az a furcsa helyzet áll elő, hogy a POFOSZ székházában működik az †56-os szövetség, az elő van terjesztve támogatásra, de aki a székház egész rezsijét fizeti, a POFOSZ, az nincs előterjesztve." Azt hiszem, nem kell tovább bizonyítanom a "rezsi" és a bérleti díj közötti különbséget. Amennyiben kell, ezt Hornyák úrnak szívesen elmondom, egy jogi oktatás keretében.
A továbbiak, amiket mondani szeretnék. Nagy örömmel hallottam, hogy az a súlyos jogi akadály, hogy a POFOSZ párt, elhárult a támogatás elől, akceptálta a tisztelt bizottság. (Közbeszólás a FIDESZ soraiból: nem hárult el.) Nos, tisztelt képviselőtársam, ami a múltkor is igen kedves hangon kioktatott engem, hogy "Kedves Hasznos Miklós! Amelyik párt vagy szövetség, vagy legyen bármi a neve, képviselőket indít a választáson, az valószínűleg a hatalomra tör – nem véletlenül állít képviselőket." A tisztelt Ház szíves tájékoztatására hozom, hogy a POFOSZ nem állít képviselőket, a POFOSZ támogat egy jelöltet, akit a Nyugdíjasok Országos Szövetsége mint társadalmi szervezet állít. Előfordult a magyar politikai életben, hogy különböző társadalmi szervezetek jelölteket támogattak. Ezen túlmenően, végtelenül örültem annak, amikor meghallottam a bizottság elnökének tájékoztatásából, hogy a Történelmi Igazságtételi Bizottság a 400 ezer forinttal szemben 10 millió forintra fel lett kerekítve. Azt mondtam, végre egyszer megértük, megérjük azt, hogy a korábban üldözöttek, a korábban hátrányt szenvedettek szervezete, igazságtétele, megkapja azt az anyagi támogatást, amit joggal elvárhat az új Magyar Köztársaságtól.
Azt is végtelenül furcsának érzem, és egyszerűen nem tudom megérteni – engedtessék meg nekem, nem tudom megérteni –, mi kifogása lehet egy olyan szervezet ellen néhány ellenzéki pártnak, amelynek a tagjai, a FIDESZ kivételével – mert azok nem tartozhatnak a POFOSZ tagjai közé, őket sem a Rákosi-rendszer, sem az †56 utáni megtorlás nem nagyon érinthette, hála Isten', koruk miatt, tehát könnyen osztanak igazságot. De azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a POFOSZ-ban olyan emberek vannak, akik valamennyi parlamenti párt padjaiban ülnek és főleg vidéken. (Varga Mihály szólásra jelentkezik.) Állítom, hogy tudomásom szerint – lehet, hogy ezért utólag elnézést kell kérnem – még MSZP-tag is van a POFOSZ tagjai között, tehát olyan, akit korábban a Rákosi-érában meghurcoltak. Ezek után egyszerűen nem tudom megérteni, hogy kinek és kiknek okoz az vagy erkölcsi, vagy politikai, vagy jogi aggályt, hogy ez a szervezet csak a beterjesztett és igényelt 20 millió forinttal szemben ezt a nevetséges 1 millió forintot kapja.
Úgy érzem, hogy a hegyek vajúdtak, és egy fél egeret szültek. Tehát a jogi akadály elhárult, kénytelenek voltak a scripti iuris szemléletből kilépve beismerni azt, hogy már nem politikai szervezet – mert hogy lehet politikai párt az, amelynek a tagjai más pártnak is a tagjai. Kénytelenek voltak egy bírósági végzést is akceptálni, és ezek után kegyesen kaptunk 1 millió forintot.
Kérem, tisztelt Képviselőtársaim! Nem kívánom az önök idejét húzni, nem kívánok a türelmükkel visszaélni, de azt hiszem, a plenáris ülésnek a szavazáskor módja van arra, hogy ezzel kapcsolatban a véleményét kifejtse. Én számítok az önök lelkiismeretére, főleg azon pártok lelkiismeretére, amelyek távolléte miatt – ahogy Csépe Béla képviselőtársam elmondta – a bizottságban kisebbségben maradtak volna azok, akik ezt a javaslatot támogatták. Remélem, hogy megteszik azok – saját lelkiismeretükre hallgatva – azt, hogy amikor ez a kérdés szavazásra kerül, többet adjanak a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetségének, amely széles skáláját fogja át Magyarországon az üldözött és elesett kisembereknek.
Köszönöm a figyelmüket. (Gyér taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi