IVÁN GÉZA, DR. (FKgP)

Full text search

IVÁN GÉZA, DR. (FKgP)
IVÁN GÉZA, DR. (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt ad hoc bizottsági Elnök Úr! A miskolci bölcsészegyetem a jelenleg előkészítés alatt lévő felsőoktatási törvény érvénybe lépésekor kapja meg az állami egyetem rangját. Addig alapítványi egyetemként kell hogy működjön. Így nincs státuskerete, és kénytelen előbbi időpontig önmagát a fiatalok tandíjaiból, valamint némi társadalmi támogatásból fönntartani, hogy működni tudjon, valamint némi olyan támogatásból, amelyet külföldről kap, de nem jelentős összegben.
Tekintettel arra, hogy a gazdaságilag és kultúrájában is teljesen leromlott borsodi régióban az ifjúság foglalkoztatásának az egyetemi oktatás az egyik helyénvaló módja, és ez két évfolyam hallgatóságát érinti – tudniillik eddig két évfolyamon keresztül tanultak, most fogják befejezni a másodikat –, az anyagiakban beállott hiány, a szülők elszegényedése és fizetésképtelensége, valamint a megnövekedett infláció folytán lassan működésképtelenné teszi a két év óta sikeresen szereplő egyetemet.
Én mint lokálpatrióta és képviselő, kénytelen voltam módosító indítvánnyal élni. Ennek alapján kérem, hogy a bizottság a folyó évi január 17-én a bölcsészegyetem által benyújtott 20 millió forintos összegből legalább 4 millió forintnyi támogatást kiutalni, illetve az elosztási listába új tételként beállítani szíveskedjék a két legnagyobb társadalmi költségvetési tétel terhére. Nevezetesen a II/19. szám alatt Országos Felsőoktatási Érdekképviseleti Szövetség terhére, valamint a II/9. szám alatti tétel, a Magyarországi Ifjúsági Irodák Országos Szövetségének a kerete terhére. E két intézmény fenntart külön tanácsadó testületet is, és arra is kap külön pénzt.
A nehéz helyzetbe került egyetem 800 főnyi hallgatóját nem lehet szélnek ereszteni, munka- és elfoglaltság nélkülivé tenni, mert az rendkívül káros jelenséget okozna az amúgy is rendkívül feszült borsodi, észak-magyarországi területen. Másrészt az eddig is számos, humán műveltségre hiányosan képzett szakbarbárt kibocsátó borsodi műszaki felsőoktatási képzést továbbra is erősíteni kell. Végül pedig azért, mert a miskolci bölcsészegyetem súlypontja a nyelvi képzés, amire társadalmunknak egyre inkább nagy szüksége van és lesz, különösképpen pedig a nyugat felé való nyitás óta ez elementáris, elemi kötelességünk.
Kérjük az Országgyűlés ad hoc bizottságát, hogy legalább a fenti összeget irányozza elő a januárban benyújtott összeg terhére.
Szeretnénk tudni, hogy képviselőtársaink a művelődés ügyét fölébe helyezik számos nem kulturális intézmény érdekének, akik szintén részesülnek pénzben. Hangsúlyozom azt is, hogy a Felsőoktatási Érdekképviseleti Szövetség mellett a felsőoktatási ifjúsági tanácsadó testület is pénzt kap, tehát két azonos célkitűzéssel dolgozó testületnek a pénzét kérem csökkenteni, és a nehéz helyzetben, szinte a megszűnés határán mozgó bölcsészegyetem javára 4 millió forintot megszavazni. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi