GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:

Full text search

GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:
GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Megértem képviselő asszony aggodalmát, melyet megyéjének egyik legjobb agrártermékének, a télialmának az értékesítése miatt érez. A korrektség miatt azonban itt szinte irigykedve kell bevallanom, hogy az 1990. évi almaszezon volt az utóbbi húsz év egyik legsimább szezonja. Megalapozták az államközi szerződések, majd a termés magánjogi szerződésekkel történő folyamatos szállítása is gyakorlatilag problémamentes volt.
Az országban átlagosan évi mintegy egy-másfél millió tonna alma terem, mely döntően, mintegy 60%-ban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből kerül ki. E mennyiségből az idei előirányzat szerint a következő megoszlást tervezzük. Szovjet, csehszlovák export 250-300 ezer tonna, az európai közösségbe irányuló export 130 ezer tonna, 170-200 ezer tonna belső étkezési felhasználás és 350-400 ezer tonna ipari felhasználás.
Az interpellációban felvetett télialmával kapcsolatos értékesítési aggodalmakat jelen helyzetben megalapozottnak tartom, mivel fő exportpiacunk, a Szovjetunió bizonytalansági tényezői jelentősen csökkentik lehetőségeinket.
Tisztelt Képviselő Asszony! Az Ön által felvetett gondok pénzügyi megoldásai a megalakult agrárpiaci rendtartás-koordináló bizottság hatáskörébe tartoznak. Ez a bizottság rendelkezik az állami költségvetés által 29 milliárd forintban meghatározott agrártámogatási kerettel. Ezen összegből mintegy 25 milliárd forint kerül az exporttámogatások közvetlen finanszírozására, és mintegy 4 milliárd forintot különítettünk el operatív, intervenciós intézkedések fedezésére.
A Szovjetunió – vélhetően taktikai okokból – nem vett fel az indikatív listára élelmiszert. E nagy ország piacáról származó információink szerint élelmiszereinkre az idén és az elkövetkezendő években is igényt tartanak a jelenlegi minőségben és mennyiségben. A Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériuma által adott tájékoztatás szerint már most előrehaladott tárgyalások folynak százezer tonnányi télialma szovjet exportjára, amelynek ellentételezése várhatóan állami szintű garanciával valósul meg. A közös piaci országokba irányuló exportunknál fontos feladat, hogy exportőreink ismerjék és tartsák be a rendtartási szabályokat, így például a referencia-árszinteket, mivel ezek megszegése szankciókat vonhat maga után. Szükség esetén a koordinációs bizottság az almafeleslegek levezetésére az intézkedéseket meg fogja hozni. Sokszor kint alszik még a következőkben a télialma. De higgye el, sokkal inkább a jó termésért, mint a jégesőért imádkozunk.
Tisztelt Képviselő Asszony! Megköszönve aggódását, ígérhetem Önnek, hogy mind a Földművelésügyi Minisztérium, mind az érintett tárcák, mind az agárpiaci rendtartás-koordináló bizottság figyelemmel fogja kísérni az említett gyümölcsöket, azok termését és értékesítését. S merem remélni, hogy saját érdekükben külkereskedőink is változtatnak munkastílusukon.
Kérem az interpellációra adott válaszom elfogadását. Köszönöm türelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi