SZALAY GÁBOR (SZDSZ)

Full text search

SZALAY GÁBOR (SZDSZ)
SZALAY GÁBOR (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Komárom-Esztergom megyei napilap nemrég rövid tudósításban számolt be arról a figyelemre méltó eseményről, hogy az egyik tatabányai nagyvállalat saját rendészeti kommandót hozott létre, így kívánván megnehezíteni a megyében tevékenykedő színesfémgyűjtő maffiák dolgát. A farkaskutyákkal, terepjárókkal, URH adó-vevőkkel felszerelt szálfa termetű vállalati kommandósok megjelenése kétségtelenül új fejezetet nyit az eddig tökéletesen eredménytelen próbálkozások sorában. De vajon békeidőben, Európa közepén, egy jogállamban tényleg nem lenne-e más megoldás?
Egy, az Országos Anyag- és Árhivatal elnökének 1985-ben hozott rendelkezése lehetővé tette az alumínium- és színesfémhulladék felvásárlását és értékesítését melléktermék- és hulladékgyűjtő magánkereskedők részére. Ez úgy tűnik, egy mára már minden kontroll lehetősége alól kiszabadult lavinát indított el. Megállíthatatlanul nő a szorgos gyűjtők száma. Gombamódra szaporodnak azok a gyűjtőkereskedők, akik mára már csak az alumínium- és színesfémhulladék gyűjtésére korlátozzák tevékenységüket. A jelentős adózatlan jövedelmet biztosító üzletláncolat végén állnak a hulladékhasznosító vállalatok s az ő exportorientáltságuk, amely vélhetően a remekül működő rendszer fő mozgatóerejét jelenti.
Potenciálisan színesfémhulladék forrásként jön számításba a gyűjtők részére minden kábeldob, színesfém alkatrész, színesfém öntvény, a MÁV, a bányaüzemek, a posta, a távfűtőművek vonalas létesítményei, a távhővezetékeket és vízvezetékeket borító alumíniumlemezek, a távkábelek, a biztonsági berendezések kábelei, a fényjelzők működtető vezetékei, hírközlési vezetékek, színesfémet tartalmazó berendezések, közlekedési útjelző oszlopok és táblák, transzformátorházak.
A valaha alkalminak indult tevékenység rendszeres üzletággá vált. Az egyéni elkövetőket szervezett csapatok váltották fel, s az ártatlanabb lopástól közérdekű üzemek működésének megzavarásáig jutottunk el. Az eltulajdonított anyag útja a végátvevő hulladékhasznosító vállalatok olvasztókemencéjéig gyors és szervezett. A legtöbbször még az elkövetés színhelyének közelében vagy éppen a gyűjtőkereskedőnél égetéssel, darabolással, olvasztással sor kerül az anyagok beazonosíthatóságának megszüntetésére, s a most már valóban hulladékanyag pár órán belül megérkezik a fővárosi olvasztóműbe. Az üzletág rizikófaktora alacsony, haszonkulcsa óriási, így gyors terjedésének a jelen körülmények között valószínűsíthetően nincs akadálya.
A helyzetet súlyosbítja, hogy egyes vállalatok alkalmazottai, egyes MÉH-telephelyek átvevői és egyes gyűjtőkereskedők között a korrupció édes szimbiózisa alakult ki az idők folyamán, és ez a helyzet mindannyiuk legnagyobb megelégedésére megzavarhatatlannak tűnik.
Az egész üzletág végső poénját mára már az alumínium és színesfém hulladékok illegális exportja jelenti, mely legtöbbször a szállítási okmányok különféle módon való meghamisításával történik. Az országból évente több ezer tonna számra tűnik el az alumínium és színesfém. Így megeshet, hogy a kiszerelt és hulladékká tett, hulladékáron exportált alkatrész helyébe vadonatúj import alkatrészt kell vásárolnia országunknak.
Éppen ezért kérdezem a miniszter urat, hogy a kialakult abnormális helyzet megváltoztatására lát-e, akár jogszabályi változtatás árán is, lehetőséget. Ha igen, mit várhatunk, mit fog tenni? Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi