SZABÓ JÁNOS, DR. (FKgP)

Full text search

SZABÓ JÁNOS, DR. (FKgP)
SZABÓ JÁNOS, DR. (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Egy ezreket érintő kérdésben szeretném a tisztelt Országgyűlés figyelmét kérni, és szeretném az igazságügy-miniszter úr segítségét is kérni. Arról szeretnék szólni, hogy milyen a viszony a leendő kárpótlási törvény jogosultjai és a földhivatalok között. (Zaj.) 1853-ban, amikor Ferenc József egy császári paranccsal elrendelte Magyarország telekkönyvezését, és ennek nyomán megalakult a telekkönyvi rendtartás, ennek a rendtartásnak több, úgynevezett telekkönyvi alapelve került intézményesítésre, így a nyilvánosság elve is.
Ez azt jelenti, hogy bárki a telekkönyvet szabadon megtekinthette. 1960-ban azonban az erőszakos kollektivizálás alkalmával született egy igazságügy-miniszteri rendelet, amely kimondta, hogy a termelőszövetkezeti tulajdonban, termelőszövetkezeti használatban, állami tulajdonban és társadalmi szervezetek tulajdonában lévő ingatlanokat az állampolgár csak az érdek igazolása mellett, illetve ennek hiányában a földhivatal vezetőjének engedélyével tekintheti meg. Nyilvánvaló volt ennek a jogalkotásnak a célja, nevezetesen az, hogy a tulajdonától, használati jogától erőszakosan megfosztott emberek a telekkönyvvel mint hiteles hellyel, mint hiteles dokumentumokat tartalmazó hellyel ne tudják igazolni az esetleges sérelmeiket, amelyeknek az özöne zúdult akkor tulajdonképpen a hatóságokra.
Ma, amikor a kárpótlási törvény napirendben van – illetve a törvénytervezet –, és az emberek sokasága indul meg a telekkönyv felé annak érdekében, hogy megcsillanó reményeiket tudja igazolni a régi telekkönyvi betétekkel vagy telek-jegyzőkönyvekkel, akkor ez a passzus, nevezetesen a 2/1960. IM. rendelet 113. szakasz (1) bekezdése megítélésem szerint akadályozza, de legalábbis nehezíti a jogkereső közönség munkáját.
Miről van szó a gyakorlatban? Valaki bemegy a telekkönyvi hivatalba, viszi a régi papírjait, nincs módjában a régi nyilvántartásokat minden további nélkül megtekinteni, mert ez a rendelet megítélésem szerint megkurtította vagy megrugdosta a telekkönyvi nyilvánosság alapelvét. A földhivatalok alkalmazottai nem vizsgálják, hogy van-e érdeke az illetőnek, tehát hogy azt igazolni tudja-e, hanem minden esetben a földhivatal vezetőjének engedélyétől teszik függővé, hogy megnézheti-e valaki a nyilvántartást. Írásban kell beadni a kérelmet, majd ezt követően a földhivatal vezetője elbírálja, és akkor előveszik a nyilvántartásokat, és egy más alkalommal az illető – ha újra bemegy a földhivatalba – megtekintheti azokat.
Nincs semmi bajom a földhivatalok vezetőivel, és ellenkező bizonyításig róluk is jót kell feltételezni. Miután azonban diszkrecionális joga a földhivatal vezetőjének az, hogy megengedi-e a nyilvántartás megtekintését, végül is az is benne van a pakliban, hogy esetleg nem engedi meg. Elgondolni is rossz, hogy végül is ez a lehetőség is bekövetkezhet. Ha azonban arról van is szó, hogy megengedi, akkor is megítélésem szerint ez egy gátja a flott kiszolgálásnak, és felteszem a kérdést, hogy kinek az érdekét védjük megkülönböztetett módon és kinek az ellenében. Védjük annak a régi hierarchiának, a régi szervezeteknek az érdekeit, az adott esetben a termelőszövetkezetek érdekeit, amelyek eddigi működésük során – tisztelet a kivételnek – a gyenge középszeren kívül nemigen tudtak produkálni mást, és védjük azokkal szemben, akiknek állítólag igazságot akarunk szolgáltatni, hacsak részben is ennek a kárpótlási törvénynek a megalkotásával? Megítélésem szerint ennek a jogszabálynak a fenntartása anakronizmus!
Én ezért tisztelettel azt kérem a jelenlévő igazságügy-miniszter úrtól, hogy mielőtt az általános dereguláció elérné ezt a jogszabályhelyet, szíveskedjék ezt idő előtt, rövid úton hatályon kívül helyezni, mert megítélésem szerint a jogkereső közönség helyzetét, de ugyanakkor a földhivatalok vezetőinek a helyzetét is nagyban megkönnyítené. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi