MATYI LÁSZLÓ, DR. (SZDSZ)

Full text search

MATYI LÁSZLÓ, DR. (SZDSZ)
MATYI LÁSZLÓ, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Képviselőtársaim! A foglalkoztatás elősegítéséről szóló törvény módosító javaslatához Havas Gábor képviselőtársammal közösen nyújtottunk be egy módosító indítványt, amely több ponton érinti a törvényjavaslatot.
Az egyik ilyen lényeges pont az – a Ház előtt ismert –, hogy közel két hónappal ezelőtt elfogadtuk a végkielégítésről szóló törvényt, amely törvény megszab egy végkielégítési minimumot. Abban az esetben, hogyha az érdekképviseleti szervek az adott munkahelyen ennél a törvényben megszabott minimumnál nagyobb végkielégítésben tudnak megállapodni a munkáltatókkal, abban az esetben ez a törvényminimumtól pozitív irányban való eltérés ne számítson be, tehát ezek alapján a Szolidaritási Alapnak a végkielégítést folyósítani kelljen; vagyis a munkanélküli járadékot folyósítani kelljen.
Egy másik ilyen lényeges módosító indítványunk az az, hogy a Szolidaritási Alaphoz való hozzájárulás mind a munkáltatói, mind a munkavállalói oldal részéről, ennek a megszabása a költségvetési törvény keretében történjen. Erre egy példát szeretnék mondani. Kezemben van a Munkaügyi Minisztérium kimutatása, amely kalkulál a jövő évi várható munkanélküliség alakulásáról, januárban 380 ezer fővel számol, decemberben 575 ezer munkanélkülivel számol. Figyelembe véve a várható inflációt, figyelembe véve, hogy mennyi összeg folyik be a Szolidaritási Alapba, figyelembe véve a jogosultak számát, előreláthatólag – a Munkaügyi Minisztérium számításai szerint – 11 milliárd 172 millió forint hiánnyal zárja a következő évet a Szolidaritási Alap.
Ismeretes az a tény, hogy a foglalkoztatás elősegítéséről szóló törvényben a Szolidaritási Alap nem teljes, de a hiány meghatározott részére a költségvetést garancia terheli. Tehát véleményünk szerint ahhoz, hogy a Szolidaritási Alap működésének, egyáltalán a munkanélküli járadék folyósításának a biztosítéka meglegyen, figyelembe kell venni ezt a költségvetési garanciavállalást, mert előreláthatólag jövő év november végére a Szolidaritási Alap már nem lesz képes költségvetési hozzájárulás nélkül fedezni a munkanélküli járadék összegét.
Ezért meggyőződésünk, hogy mindezeknek a kérdéseknek az együttes vizsgálatával a költségvetési törvényben kell megszabni azt a százalékot, amely a Szolidaritási Alaphoz való hozzájárulást szabályozza. Figyelembe kell venni itt azt is, hogy a jelenleg beterjesztett költségvetésben erre a hiányra – függetlenül attól, hogy a költségvetést garanciavállalás terheli – egy forint sem kerül beállításra. Az a 10,2 milliárd forint, ami a Munkaügyi Minisztériumnál szerepel, a Szolidaritási Alaphoz való központi költségvetési hozzájárulás, az nem mást fedez, mint a közigazgatásban a költségvetési szerveknél dolgozó munkavállalóknak a járadékát, illetve a munkáltatók járadékát, tehát ez a 10,2 milliárd forint nem ennek a 11,1 milliárd forint hiánynak a fedezését szolgálja, hanem azt, hogy a költségvetési, a közigazgatási szférában dolgozók is biztosítva legyenek egy esetleges munkanélküliség esetén.
A következő modosító indítványunk, amiről Mádi László a bizottsági beszámolójában már említést tett, az az, hogy 1992-ben, illetve jelenleg nem látjuk indokoltnak a két évről másfél évre való leszállítását a munkanélküli járadék jogosultsága vonatkozásában. Meggyőződésünk szerint mindaddig, ameddig a szociális törvény keretében az egész szociális ellátás kérdése nem kerül felülvizsgálatra, nem kerül szabályozásra; figyelembe véve azt a tényt is, hogy ha 1992-ben két évről másfél évre leszállítjuk a munkanélküli járadék jogosultságának az időtartamát, ez komoly költségvetési, komoly pénzügyi kihatással nincs, ezért tartjuk indokolatlannak ezt a két évről másfél évre való leszállítást.
Figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy ma Magyarországon a munkanélküliség az országos viszonylatban nagyon eltérő mértékben jelentkezik, és bizony vannak az országnak olyan térségei, ahol a munkavállalók a legjobb szándék mellett sem találnak két éven belül munkát. Itt zömmel az elmaradott térségekre gondolok, ahol az új iparágak megjelenése nagyon vontatott, a régiek nagyon gyors mértékben épülnek le, ami önmagában helyes és támogatandó lenne, de addig, ameddig itt új munkahelylétesítési programok nem indulnak el, addig illuzórikus azt várni, hogy munkavállalók a legjobb szándék mellett is két éven belül munkaviszonyt tudnak létesíteni.
Mindezekre figyelemmel az egészet talán még csak annyival egészíteném ki, hogy abban az esetben, ha valakinek másfél évre most levisszük a munkavállalói járadékhoz való jogosultságát, és letelik ez a másfél év, utána nem kerül ki a költségvetés látóköréből ez az állampolgár, mert mint szociális segély igénylője fog jelentkezni az önkormányzatnál, és mint tudjuk, az önkormányzatok szociális segélyre fordítható pénzkeretük jelentős részét a központi költségvetés forrásaiból tudják fedezni.
Én a módosító indítványaink közül erre a három pontra hívnám fel a képviselőtársaim figyelmét, és kérném, hogy e vonatkozásban támogassák módosító indítványainkat. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi