SZABÓ LAJOS

Full text search

SZABÓ LAJOS
SZABÓ LAJOS (FKgP 33 tagú képviselőcsoport): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A társadalombiztosításról szóló 1975. évi II. törvény módosítása tárgyában benyújtott 4749-es számú törvényjavaslat számunkra nem kelt osztatlan elismerést. A módosítások ellenére a társadalombiztosítási jogviszonyt továbbra is a kereső tevékenységek különféle formái szerint osztják ki.
Mikor fogjuk elérni azt, hogy a szociális biztonság eme intézményrendszere nálunk is az Európai Szociális Charta szellemében alanyi joggá váljék. Ez csak látszólag elméletieskedő megjegyzés.
A lényeg itt az, hogy amikor a foglalkozási helyzethez vagy a munkával kapcsolatos jogviszonyhoz rendeljük hozzá a társadalombiztosítási kötelezettségeket és jogokat, akkor mindig lesznek olyan foglalkozási kategóriák, amelyek hátrányos besorolást kapnak. Például miért van az, hogy olyan széles rétegek, mint a mezőgazdasági kistermelők, még mindig nem kerülnek nevesítésre, és ezáltal kiszorulnak a biztosítottak köréből.
Az előterjesztés készítői talán megfeledkeztek arról, hogy a mezőgazdaság privatizálása is – az egész gazdaság privatizálásának részeként – kormányprogram.
A jelenlegi előterjesztés értelmében a mezőgazdasági kistermelők csak az egyéni vállalkozók kategóriájában férhetnek el, így aztán speciális körülményeiket ez a törvény nem veszi figyelembe, noha ezt még az adótörvények is megteszik.
Az eredeti 1975. évi II. törvény – az akkori kormány politikájának megfelelően – csak a mezőgazdasági szövetkezetek és azok tagságát fogadta be a társadalombiztosítási jogviszonyba. Ez akkor a mezőgazdaság kollektivizálását támogató politikai döntés volt. Reméljük, ez a régi ideológia nem fog tovább élni e törvény paragrafusai között.
Frakciónk úgy véli, hogy a mezőgazdasági kistermelők társadalombiztosítási jogviszonyának megkülönböztetett kezelése időszerűvé vált. Bízunk abban, hogy az előterjesztő maga is helyesli ennek a kérdésnek a jelenlegi törvényelőkészítés keretei közötti megnyugtató rendezését. Gondolom, senki sem kívánhatja a falusi lakosság nagy többségét az egészségügyi szolgáltatások és az öregségi ellátások igénybevételétől elzárni.
Másik problémánk a bevezetendő betegszabadság. Gondoljuk magunkat ismét a mezőgazdasági kistermelő helyzetébe, aki valamilyen oknál fogva kénytelen egyetlenegy alkalmazottat felfogadni. Ha ez az egy dolgozója is megbetegszik, a szerencsétlen gazdálkodó a jelenlegi előterjesztés szerint rá kirovandó anyagi kötelezettségek túlméretezett terheit nyögi. A mezőgazdaságot nem lehet felfüggeszteni, nemhogy egy hónapra, hanem napokra sem, ezért új alkalmazottat kell beállítania, és ha ez is beteg lesz, akkor egy harmadikat. Félő, hogy emberünk a jelen előterjesztésben módosítani javasolt 105. § alapján az ingó és ingatlan végrehajtás szenvedő alanyává válik. Gondolom, senkinek sem lehet érdeke a mezőgazdasági kistermelőket a betegszabadság tervezett bevezetésével ellehetetleníteni.
Szólnom kell a nyugdíjak reálértéke megőrzésének tárgyában is. Az előterjesztés formailag eleget tesz a 60/1991. számú országgyűlési határozatunknak, de ennek lényeges körülményeit homályban hagyja.
Szerintem egyértelműen meg kell határozni a törvényben, hogy a márciusi nyugdíjemeléseknél melyik időszak átlagkereset-növekedését kell figyelembe venni. Nem tudom, hogy az előterjesztő az előző év egészére, vagy csak a II. félév keresetnövekedésére kíván korrekciót végezni. A szeptemberi emeléseknél természetesen gondolom, hogy a tárgyév első felének változásait fogják számításba venni. Jó lenne azonban megtudni, hogy az előterjesztőnek mi az elképzelése.
Követelményként kell megjelölni, hogy a Központi Statisztikai Hivatal tegye közzé az ide vonatkozó számításait, és a számításba vett kereső népesség összetételét is. Gondolom elvárható, hogy ezek az adatok teljes nyilvánosságot kapjanak.
Az előterjesztés egyéb részleteivel most nem kívánok foglalkozni.
A törvényjavaslat egészét tekintve azt mondhatom, hogy az a társadalmi réteg, amelyet a Kisgazdapárt elsősorban képvisel, nagyon is érdekelt az általam felvetett módosításokban, ezért – a kívánt módosítások beépítése mellett – támogatni fogjuk a törvénytervezetet.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi