TÖLGYESSY PÉTER, DR. (SZDSZ)

Full text search

TÖLGYESSY PÉTER, DR. (SZDSZ)
TÖLGYESSY PÉTER, DR. (SZDSZ) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Kónya Imre! Beszédemben utaltam arra, hogy a költségvetést az ország ez évben hozott legfontosabb döntésének tartom. Ezt azért is könnyű belátni, hogy a kiadási főösszeg 1050 milliárd forintnyi vagyont jelent. Szinte felfoghatatlanul hatalmas, nagy összegről fogunk dönteni! Ehhez képest a költségvetés előterjesztését a Kormány elkésve nyújtotta be. A legutolsó kiegészítést pénteken kaptuk meg 112 oldalban, önmagában is ez igen terjedelmes dolog!
Érdemes áttekinteni az eddigi parlamenti vitákat. Az első nagy, fontos vita a kárpótlás ügye volt. A minap olvastam a napilapokban: körülbelül a tétje 30 milliárd forint volt. Ez körülbelül harmincötöde az állami költségvetésnek, tehát az állami költségvetés tétje 35-ször nagyobb, mint a kárpótlásé. Ez a vita 17 napig folyt – 17 munkanapig folyt ebben a Házban – és 201 hozzászóló volt.
Hadd utalok egy másik vitára, a világkiállítás vitájára, amely szintén egy állami garanciaalappal terhelt vita volt, valami 30 milliárd – ha jól emlékszem –, ez megint harmincötöde az állam költségvetésének – 5 tiszta vitanap zajlott le az általános vitával és 86 felszólalóval. Én azt hiszem, hogy az állami költségvetés, amely a legfontosabb döntés, amely tükörképe a Kormány külpolitikájának, amely meghatározza a jövendő esztendőt, nem olyan ügy, amely elintézhető volna két általános vitanappal, 20–30 hozzászólóval.
Megítélésem szerint egyetlenegy lehetőség van: folyjék az általános vita addig, míg van hozzászóló és folyjék az általános vita addig, míg az ellenzék, illetve a kormánytöbbség tagjai be tudják nyújtani módosító indítványaikat. Ez pedig aligha tehető meg ezen a héten. Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi