MILE LAJOS (MDF)

Full text search

MILE LAJOS (MDF)
MILE LAJOS (MDF) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Mi vártuk. (Derültség a bal oldalon.)
Azzal szeretném kezdeni, nem vagyok igazán barátja annak, hogy kormánypárti képviselők interpelláljanak, mégis, azt gondolom, ebben az esetben nem tekinthettem el attól, hogy ezzel az eszközzel éljek – talán az interpellációból és a viszonválaszból ki fog derülni, hogy miért.
Értesüléseim szerint a nyékládházi Hejő Menti Állami Gazdaság vezetése a vállalati tanács tagjaival szemben jogilag és erkölcsileg is aggályos módon járt el; a gazdaság vagyonának kezelésében, bizonyos pénzügyi manőverek tervezésében és végrehajtásában aggasztó jelenségeket lehet felfedezni. A dolgozók egy csoportja – választott vt-tagjukon keresztül – felhívta a termelési igazgatóhelyettes figyelmét, hogy a gazdaság felső vezetése súlyos visszaéléseket követett és követ el. Az igazgatóhelyettes a visszaélésekről meggyződve feltárta azokat, az 1991. október 7-ei vezetőségi ülésen ismertette, és felszólította a gazdaság igazgatóját és az érintetteket, hogy tisztázzák magukat.
A következő furcsaságokra derült fény: a gazdaság néhány vezetője létrehozta a Bőripker Kft-t. Tagjai: a gazdaság igazgatójának a fia, az igazgató első számú helyettesének a felesége, a vágóhíd vezetője. A magán kft forgalmazta a gazdaság vágóhídján melléktermékként képződő sertésbőrt – jelentős haszonnal. A gazdaság dolgozói ezek alapján joggal háborodtak fel.
Az igazgató hozzájárult, hogy a volt mezőcsáti járási MSZMP-titkár a gazdaságtól bérbe vegyen két istállót, csirkenevelés céljából. A volt járási titkár a csirkenevelésre az OTP-től milliós nagyságrendű kölcsönt vett fel. Az igazgató hozzájárult, hogy ezt a kölcsönt a bérelt épületre, azaz állami tulajdonra, jelzálogként bejegyezzék. (Derültség.) Ez azt jelenti, hogy ha a titkár úr vállalkozása csődbe jut, a kölcsönt a gazdaságnak kell visszafizetnie.
Ezen túl a titkár úr az állami gazdaságtól 200 ezer forint kamatmentes kölcsönt is kapott, valamint a bérleti díjat is csökkentették 30%-kal. Jó lenne, ha az állam minden új vállalkozást így támogatna. (Derültség.)
Az igazgató egy másik járási párttitkár, majd miskolci városi titkár segítőjének – miután a rendszerváltás során munkanélkülivé vált – állami és szövetkezeti pénzekből létrehozta a Volitop nevű kft-t. Ebben a volt párttitkár úr 600 ezer forinttal tag, és egyben a kft ügyvezetője is volt. Miután a kft belendült, kivonták belőle az állami és szövetkezeti vagyont, így a kft magánkézbe került. A cégjegyzés 1990. november 9-én, a bejegyzés 1990. május 27-én történt. Ennek ellenére a gazdaság már 1989. december 31-én átutalt a kft-nek 1 millió forint kedvezményes hitelt. Talán nem ez volt a titkár úr törzstőkéjének a forrása?
Miután a kft magántulajdonba került, a kedvezményes hitelakció tovább folytatódott 1990-ben és 91-ben is. Az eset további szépséghibája, hogy a kft-nek az igazgató fia is alkalmazottja, a gazdaság igazgatója pedig a tagja, részvényese.
A gazdaság igazgatója, mint az AGRT elnöke, részt vett egy állami alapítvány létrehozásában, melyet az állami gazdaságok hoztak létre, állami részvényekből. Az alapítványból magánszemélyek profitáltak volna – az igazgatók és az általuk kijelölt egy-két személy. Akár milliós támogatáshoz is juthattak volna a leváltott vagy új vállalkozásba kezdő igazgatók. A támogatás egy része vissza nem térítendő támogatás, egy része kamatmentes kölcsön, más része alacsony kamatú kölcsön. A gazdaság igazgatója utasította a közgazdasági igazgatóhelyettest, hogy utaljon át az alapítványra 12 millió forint értékű részvényt, ezt azonban ő – a termelési igazgatóhelyettes figyelmeztetésére – megtagadta. Az átutalás azonban több gazdaságnál megtörtént.
Még néhány adalék: a gazdaság 1990-ben vásárolt egy Opel Omega személygépkocsit az igazgató részére szolgálati kocsiként. Ez kevésnek bizonyult. Miután az igazgató saját kocsiját eladta, személyes használatra még egy állami kocsit – egy Volkswagent – vásárolt, mondván, hogy ez úgy jár neki mint az AGRT elnökének.
A gazdaság igazgatója 1991-ben a saját magának fenntartott almaértékesítési jog alapján a kiváló minőségű almatermés egy részét a Fagusz kft-nek értékesítette, felháborítóan alacsony, 13 Ft/kg-os áron. A gyanús akció alatt kötötte meg a Fagusz Kft és az igazgató fia azon szerződést, mely alapján a kft. fegyverboltot nyit számára Miskolcon.
A felsoroltakon túl a vállalati tanács működésével kapcsolatban is sorozatos visszaélések történtek. Miután ezt a vt-tagok többsége megelégelte, a helyzet tisztázására rendkívüli vt-ülés összehívását kérték. Ezt a vt elnöke és a gazdaság igazgatója megtagadta. Az igazgató és társai elhatározták, hogy megszabadulnak a veszélyesnek tartott vt-tagoktól, akik várhatóan felelősségre vonták volna a vt-ülésen a vt elnökét és az igazgatót a visszaéléseik miatt. Az igazgató, a szakszervezeti titkár – akinek a dolgozók érdekét kellene képviselni –, a vt elnöke és az ellenőrzési osztály vezetője – volt járási MSZMP-titkár – törvénytelen manipulációk sorozatával néhány nap alatt eltávolította a vt ellenzéki csoportját. Két vt-tagot előzetes aláírásgyűjtést követően nyílt szavazással váltottak le – szabálytalanul –, a kertészeti üzem vezetőjét, aki szintén vt-tag, táppénzes állománya alatt, a meghallgatása nélkül, fegyelmileg elbocsátották; az igazgatót szemtől szembe bíráló igazgatóhelyettest nem létező vt-határozat alapján áthelyezték, és vt-tagságát megszüntették. Más vt-tagoknak magasabb beosztást és fizetésemelést adtak.
A vt ellenzéki elemektől való megtisztítása és a megmaradó vt-tagok megfélemlítése után, október 22-ére hívták össze az vt-ülést. Ezen az ülésen megakadályozták, hogy a leváltott, de még jogilag vt-tagok részt vegyenek. Ekkor szavazták meg, hogy a gazdaságot gyorsan, 1991. január 1-jétől, részvénytársasággá alakítják és privatizálják. Időközben – feltehetően a minisztérium közbelépése miatt – tervük meghíúsult, ezért úgy döntöttek, hogy 1992. január 1-jéig kft-vé alakítják a gazdaságot.
Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Országgyűlés! Eddig az eseménytörténet, s néhány kérdést kívánok feltenni a vázolt eseményekkel kapcsolatban.
1. Történt-e vizsgálat az FM kezdeményezésére az említett visszaélések felderítése céljából?
2. Intézkedett-e a tárca afelől, hogy rendőri vizsgálat is meginduljon bizonyos manipulációk felderítésére?
3. Ha folyik ilyen vizsgálat, jelen pillanatban hol tart, mennyiben látszik igazolni a visszaélések valóságát?
4. A kialakult helyzetben a tárca milyen véleményt alakított ki a gazdaság privatizációjával kapcsolatban?
5. Végezetül. milyen elképzelései vannak a tárcának az állami gazdaság jövőjét illetően?
Tisztelt Miniszter Úr! Várom válaszait. (Általános taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi