GLATTFELDER BÉLA (FIDESZ)

Full text search

GLATTFELDER BÉLA (FIDESZ)
GLATTFELDER BÉLA (FIDESZ) Elnök Úr! Amiről én beszélek, az a költségvetés bevételi oldalához tartozik. (Szabó János: Minden ahhoz tartozik.) Véleményem szerint ez egy nagyon rossz megállapodás volt. A FIDESZ a társasági adóban a mezőgazdasági termelők ötmilliárd forintos adókedvezményének a megszüntetését lenyelte, pont azon elvek alapján, amilyen elvek alapján kifogásoljuk a földadótörvény ilyen jellegű módosítását, mert szerintünk ez erősítette a törvény normatív jellegét.
Egy kérdés még az adórendszerrel kapcsolatban: a személyi jövedelemadónál is hasonló problémák vannak, mármint a pénzügyminiszter úrral. Ugyanis a pénzügyminiszter úr – mindenki emlékszik rá – a hegyaljai választási kampány idején tartott sajtótájékoztatóján több dolgot is mondott, de azok között mondta azt, hogy nem fogjuk leértékelni a forintot, mert jó, és nem fogjuk megszüntetni a kistermelők 500 ezer forintos adókedvezményét. Mindenki tudja, hogy a forint leértékelése megtörtént, viszont azt is tudjuk, hogy az 500 ezer forintos adókedvezményt a Kormány által beterjesztett törvényjavaslat megszüntette, majd utána a Kormány módosította a véleményét, és újra visszaállította ezt az adókedvezményt, illetve lényegesen meg is növelte. Ez meglehetősen nagy bizonytalanságot tükröz. Valahogy ebből a döntési ceremóniából az érződik ki, hogy a pénzügyminiszter úr, amikor a választási kampány volt, akkor nemcsak a saját adminisztrációjával, a saját apparátusával nem egyeztette a véleményét, hanem a koalíciós pártok között sem volt ebben egyetértés, és vélhetően a költségvetés beterjesztésének időpontjában sem.
Nem csoda, hogy az ellentmondó nyilatkozatok nyomán a termelőkben nagyfokú bizonytalanság alakult ki. De nemcsak az ellentmondásos nyilatkozatok, hanem a szövetkezeti törvény megkésett elfogadása – ezt reméljük, hogy most, január 1-jéig még el tudjuk fogadni – is növelte ezt a bizonytalanságot. Gondoljanak arra képviselőtársaim, hogy a Kormány az agrárprogramjában azt ígérte, hogy 1991 első félévében elfogadásra kerül a szövetkezeti törvény, ennek ellenére a második félév végén vagyunk, és a szövetkezeti törvény még mindig nincsen elfogadva.
Milyen következményei voltak mindezeknek? Szeretnék néhány adatot ismertetni önökkel. (Közbeszólás: Helyes!) Az 1990. évi szeptember 30-ai állatlétszám és a '91. évi szeptember 30-ai állatlétszám összehasonlításából a következő adatokat szűrhetjük le. A szarvasmarha-állomány 10%-kal csökkent, ez 49 ezer darabot jelent. A sertésállomány 20%-kal, ez kétmillió darab sertést jelent… (szórványos taps) …, a juhállomány 20%-kal, a tyúkfélék 20%-kal csökkentek. (Közbeszólások, derültség.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi