KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:

Full text search

KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:
KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Urak és Hölgyek! Érthető és a várakozásunknak megfelelő volt az a heves, szenvedélyes, az indolens kitételeket sem mellőző vita, amelyik a gépjárműadóról szólt, hiszen ez egy nagyon sok embert érintő és nagyon nagy érdeklődést kiváltó kérdés.
Közel 80 módosító javaslat, aminek most egy jelentős részét – köszönöm, hogy visszavonták – remélem, ezt fogják végig követni 31-ig –, négy csomópontban körvonalazható.
Az első az adó rendszerét érintő kérdés, amiről Wekler Ferenc és Gaál Gyula urak beszéltek a visszavont módosító indítványukban. Javaslatuk szerint a belföldi gépjárművek adóztatása épüljön a helyi adó rendszerébe, azaz az önkormányzatok döntésétől függően működjön az adó.
Ugyanakkor ettől elkülönítve központi adóként funkcionáljon a külföldi gépjárművek adóztatása. Javaslatukat eleve – több racionális eleme ellenére – sem támogathatom, minthogy a gépjárműadó a közutak használatához kapcsolódó céladónak tekinthető, a helyi adók legfőbb sajátossága viszont az, hogy a képviselőtestület döntésétől függően kerülhet bevezetésre és kizárólag az önkormányzati élet illetékességi területén.
Emellett komoly érvként merült fel az is, hogy az önkormányzatok döntő többsége ez évben még a helyi adótörvényben felkínált adóztatási lehetőséggel sem élt. Úgy gondolom, hogy a saját bevételi források gyarapítása elsődlegesen nem az újabb és újabb helyi adók, adónemek megállapításával lehetséges, hanem a felkínált eszközrendszer, ami ma is megvan, jelenleginél lényegesen szélesebb körű működtetésével.
A második dolog, amit szeretnék elmondani, hogy volt szerencsém részt venni az Érdekegyeztető Tanács konzultációján erről a kérdésről, a munkavállalói oldal és a munkaadói oldal nem támogatja ezt az adót, de ha mégis elfogadjuk és bevezetjük, akkor azt a változatot támogatják, amelyik 100 kilónként 200 forintban állapítja meg az adót, és nem differenciál semmilyen más egyéb szempont szerint.
Ezzel kapcsolatban szeretném elmondani, hogy ezzel a felfogással egyetértek, mert egy gépjárműadónak nem árszabályozási funkciót kell betöltenie, az árszabályozás a fogyasztási adó és az áfa kérdése, és bár most az adó előnyt fog biztosítani a dízelüzemű gépjárműveknek, hiszen ott csökken az adó, az áfa megfelelő korrigálásával, amit majd a Parlament elé fogunk terjeszteni a jövő évben, kétkulcsos áfa-rendszerrel ez az előny mérsékelhető ármegoldásokkal és nem adózási megoldásokkal, ami a fuvarozóknak és a többieknek is, akik üzemszerűen használják a gépkocsijukat, előnyös lesz, hiszen visszakaphatják.
Világos, hogy központi kérdés volt az adó mértéke és ezen belül a különböző mentességek és kedvezmények szélesítésének vagy tágításának igénye. Varga Mihály, Borz Miklós és többen mások javasolták, hogy a költségvetési szervek, ezen belül az önkormányzatok, valamint az egyházak adómentességének a részbeni vagy teljes megszüntetését fogadjuk el. Minthogy a költségvetési szervek és az egyházak közös jellemzője a közcélú, illetve közérdekű feladatok ellátása részben vagy egészben közpénzből, ezért tartja indokoltnak a Kormány adómentességük megőrzését. Elég furcsa helyzet adódna abból, hogyha például a több tízezer darabra tehető gépjárműparkkal rendelkező honvédséget, rendőrséget vagy éppen a mentőket ezzel terhelnénk.
Széles körben merült fel a mentességek, kedvezmények kibővítésének elég nehezen védhető igénye. Ez esetben nem csupán arról van szó, hogy a Kormány által javasolt általános adózási kötelezettség beszűkülne, hanem emiatt a javasolt, szerény összegű adómérték is megkérdőjelezhető lenne.
Az adó céljellegével nehezen lenne összeegyeztethető dr. Páris András, Kertész Zoltán, Nagy András, Palotás János és mások által indítványozott, a környezetvédelmi célokat követő adómentesség. A környezetkímélő gépjárművekre a vámban és a fogyasztási adóban megfelelő kedvezményt adunk, és az üzemanyagban is a legelőnyösebb a környezetkímélő gépjárművek adója.
Érdekesnek találtam azokat a biztosítékokat kereső indítványokat, amelyek az adótörvényben kívánják rögzíteni azt, hogy milyen célra és milyen mértékben kerüljön felhasználásra a beszedett gépjárműadó. Szeretném azonban azt elmondani, hogy egyetlen adótörvénynek sem feladata az, hogy a költségvetési kapcsolatokat rendezze. Ez a költségvetési törvény feladata, és ezért ezeket a javaslatokat nem tudtuk elfogadni, illetve az 1992. évi költségvetési vita fogja rendezni, hogy mennyit kap a központi költségvetés, mennyit a helyi önkormányzatok és mennyit az útalap, mert ez a képviselők bölcsességén is múlik.
Végezetül szeretném jelezni, hogy a Kormány támogatja Varga Mihálynak és Ráday Mihálynak a külföldi gépjárművek adótételének felemelésére vonatkozó javaslatát az eddigi 30 filléres tonnakilométerrel szemben 3 forintra. Ehhez azonban egy megjegyzést engedjenek meg nekem. A külföldiek adóterhének növekedése elkerülhetetlenül maga után vonja a hazai fuvarozók külföldön fizetett adójának a növelését. A hazai vállalkozókat sújtó és külföldön fizetett adótöbblet kizárólag azzal a technikai megoldással lett volna kivédhető, ha a Kormány felhatalmazást kapott volna arra, hogy a viszonosság elvének megfelelően adókedvezményt vagy -mentességet állapítson meg. Minthogy a tisztelt Ház az ennek érdekében benyújtott törvénymódosítást magas elvekre hivatkozva méltóztatott elutasítani, ezt majd tessék elmagyarázni a magyar vállalkozóknak és fuvarozóknak, hogy külföldön miért fogják megemelni az adótételeiket.
Összegezve: szeretném megkérni a tisztelt Házat, hogy a gépjármű-adóról szóló törvényjavaslatot szíveskedjék az elfogadott módosításokkal együtt elfogadni, és egyben nagy elnézést kérek, hogy ilyen röviden beszéltem. Köszönöm. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi