SIPOS IMRE, DR.

Full text search

SIPOS IMRE, DR.
SIPOS IMRE, DR. (FKgP 33 tagú képviselőcsoport): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon röviden, távirati stílusban, szeretném a módosító javaslataimhoz hozzáfűzésemet eszközölni.
Én azt hiszem, hogy egyet kell értenem Rott Nándor képviselőtársammal az előzőekben elhangzottakkal, és én is úgy látom, hogy ez a szövetkezeti törvény nem ad alapot, hogy biztosak legyünk egy új, teljesen tiszta szövetkezeti rendszer, továbbiakban újonnan alakuló szövetekeztek korrupciómentes működésében. Ezeket lettek volna hivatva módosító javaslataim némileg korrigálni. Sajnos, a bizottságok nagy része ezt nem támogatta, illetve csak nagyon keveset közülük.
Szövetkezeti vezetőkkel történt konzultáció alapján tettem meg módosító javaslataim egy részét, másik részét pedig a hosszú évtizetek óta szövetkezeti környezetben élő, ott dolgozó magánemberként, saját véleményem alapján tettem meg.
Én úgy látom, hogy a módosító javaslatok elfogadása nélkül nemigen lesz változás a jövő szövetkezeti életében, és azok a korrupciók, amelyek eddig a szövetkezetek életét terhelték, ezután is nagymértékben fennmaradnak.
Én azt hiszem, hogy a jószándék vezetett akkor, amikor ezeket a módosító javaslatokat beadtam, és a vidéken élő – volt, illetve leendő – szövetkezeti tagok érdekében történt ez. Nekem is meg kell erősítenem Rott Nándor képviselőtársamnak azt az állítását, hogy a vidéki emberek még mindig félnek, nem mernek saját érdekükben felszólalni, saját érdekeiket megvédeni. Éppen ezért törvény adta garanciával kell a vidéken élő emberek érdekeit szem előtt tartani és megvédeni.
Csak néhány módosító javaslatomra hívnám fel a figyelmet, és kérném a Ház támogatását, annak ellenére, gondolom, az előterjesztő sem fogja támogatni, és a bizottságok sem támogatták. Itt reagálnék Glattfelder Béla képviselőtársam hozzászólására: véletlenül sem volt szándékomban a nyugdíjasokat a szavazásból kizárni, hanem együttesen – a dolgozó tagokkal együtt – értettem a kétharmados többséget, kiküszöbölvén viszont azt, hogy az eddig – vagyonátmentéssel és egyéb más korrupcióval – meghozott szövetkezeti döntéseknek a 90%-át a jelen szövetkezeti vezetők a nyugdíjasokkal szavaztatták meg, és úgy, hogy azok egyáltalán nem is tudták, hogy miről szavaznak. Erről személyesen – választókerületemben történő fogadóórákon, a tagságtól utólag kapott vélemény alapján – tájékozódtam.
Kérem a Ház támogatását: vegye be a módosító javaslatokba és támogassa ezt a módosító javaslatot, hogy igenis a dolgozó tagoknak legyen beleszólásuk a szövetkezet életébe.
Nem akarom a nyugdíjasoknak a szövetkezetben való működését kisebbíteni, de azt hiszem, hogy a szövetkezet további vitelét a dolgozó tagok ismerik, és nekik kell a saját kezükbe venni a szövetkezet jövőbeni irányítását, hangsúlyozom még egyszer: nem kisebbítvén a nyugdíjasok szerepét és a szövetkezetben vállalt felelősségét.
Módosító javaslattal próbáltam arra a visszásságra megoldást találni, hogy a szövetkezet igazgatótanácsa évente ne egyszer, hanem kétszer legyen köteles beszámolni a tagság előtt, ugyanis az egy év olyan hosszú idő, hogy bármi is történhet ezalatt. Példa erre az utóbbi években kialakult szövetkezeti gyakorlat, amely a tagság előtt – esetleg – eltitkolásra került, és nem kap propagálást.
Így én azt hiszem, az évente kétszeri beszámoló bővebb és reálisabb tájékoztatást ad a közgyűlésnek és tagságnak.
Csak tag lehessen igazgatósági tag – címmel adtam be egy másik módosító javaslatot, ugyanis nem lehet a közgyűlés hatáskörébe vonni, hogy ez alól felmentést adjon, ugyanis – mint az előbb vázoltam – a közgyűléssel az igazgatósági tagok nagyon egyszerűen meg tudják szavaztatni. És felteszem a kérdést a tisztelt Háznak: milyen jogalapja lehet egy teljesen kívülállónak ahhoz, hogy egy szövetkezet igazgatósági tagjaként működjön? A döntést a tisztelt Házra bízom.
Ugyancsak nem engedhető meg az, hogy összeférhetetlenség címén az összeférhetetlenséget hordozó okok alól a közgyűlés – hasonló megokolás alapján – felmentést adhasson, és többek között igazgatósági tagnak vagy egyéb más tisztségviselőnek, egymással anyagi összefonódásban levő két személynek lehetőséget adjon az ottani működésre. Valamint demokratikus rendszerünkkel, társadalmunkkal – azt hiszem, hogy – nagymértékben ellenkező az, és a polgári perrendtartással, polgári törvénykönyvvel is ellentétes, hogy az üzletrészt a volt tulajdonos utóda ne örökölhesse. Ez egy teljesen antidemokratikus döntés, sajnos a bizottságokban ezt támogatták.
És végül a legfontosabb módosító javaslatomra szeretném felhívni a figyelmet, eddigi szövetkezeti tapasztalatom az, hogy a küldöttgyűlés a szövetkezeti korrupciónak a 75%-át magába foglaló intézmény, és ezt mindenképpen meg kellene szüntetni. A jövő szövetkezetei, nem hiszem, hogy olyan nagyságrendűek lesznek, amely indokolttá tenné küldöttgyűlések összehívását. Vannak a választókerületemben olyan kicsi szövetkezetek, ahol 5–600 hektáron gazdálkodnak, mégis küldöttgyűlést hoztak létre. Megint csak nem kell ecsetelnem, hogy miért, a közgyűlés által az igazgatóság mellé delegálandó olyan tagok jelenlétére számítanak, akik az igazgatóság döntését mindenféle megfontolás nélkül, vakon elfogadják. Ahol mégis előfordulna olyan nagyságrendű szövetkezet, hogy nem tudják a közgyűlést összehívni, a törvény lehetőséget ad részközgyűlések összehívására.
Én még egyszer kérem a tisztelt Házat, hogy a bizottságok elmarasztaló véleménye, illetve az előterjesztő nem támogatása esetén ezeket a módosító javaslatokat támogassák, különös tekintettel a küldöttgyűlésre. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi