SZÁJER JÓZSEF, DR. (FIDESZ)

Full text search

SZÁJER JÓZSEF, DR. (FIDESZ)
SZÁJER JÓZSEF, DR. (FIDESZ) Nem a törvényjavaslathoz szeretnék hozzászólni, hanem ügyrendi észrevételeim lennének, méghozzá arra vonatkozóan, hogy a részletes vitát – véleményem szerint – miért nem lehet most a jelenlegi házszabályok szerint lezárni?
Kezemben van az alkotmányügyi bizottságnak a ma délelőtt 11 órára történő meghívója, amely, a házszabállyal szemben, egy ülést tart jelenleg, és ezen szerepel a szövetkezetekről szóló törvényjavaslatnak a jelenlegi tárgyalása.
Három ok miatt nincs mód arra, hogy ezen ülés miatt – és hát, nem tudom, hogy a többi bizottságban hogyan alakul a helyzet, de legalább egy bizottságban ez az állapot, három ok miatt – nincs mód lezárni. A bizottság ugyanis nem tudna beadni csatlakozó módosító indítványokat abban az esetben, hogyha most a részletes vitát lezárnánk. Tehát mostantól, ettől a pillanattól fogva a bizottság hogyha úgy látná, hogy a törvényen valamilyen javítást akar eszközölni, akkor erre nem lenne módja.
A másik, hogy a képviselők nem tudnak csatlakozó módosító indítványt beadni, és a csatlakozó modosító indítványok megszületésének az egyik fő oka éppen az, hogy egy indítvány a bizottságban nem nyerte el a többséget.
De a harmadik és a legfontosabb ok az, hogy a házszabálynak a december 14-i módosítása után új helyzet állt elő; ugyanis a képviselői egyéni jogok sérelme csak akkor kerülhető el a szavazások – az egyharmadra vonatkozó szavazások – tekintetében, hogyha a képviselők tájékozódni tudnak arról, hogy az ő indítványaik elérték-e az egyharmadot, hiszen a képviselőknek a részletes vita lezárását követően, az ülés berekesztéséig van módjuk ennek a 20 aláírásnak az összegyűjtésére. Amennyiben nem tudják, hogy a bizottságban az adott módosító indítvány mennyi szavazatot ért el, abban az esetben nincsen mód.
Tehát én azt mondom, hogy a részletes vita lezárásának feltételei vannak, vagyis az alkotmányügyi bizottságnál tájékozódni kell, hogy lezárta-e már a törvénynek a részletes vitáját.
Szeretném szóvá tenni azt is, hogy az előbb említett 20 aláírásnak a beszerzése, illetőleg a szavazásra vonatkozó jogokat és az egyéni képviselői jogokat az is csorbítja, hogy nagyon meglazult a Parlamentnek a bizottsági ülésekről szóló tájékoztatási rendje. A képviselők, akik módosító indítványokat adtak be, például a költségvetéshez vagy egyéb törvényekhez, nem kaptak vagy nem mindenki kapott meghívót ezeknek a bizottságoknak az ülésére, holott a házszabály 43. §-a (1) bekezdésének utolsó mondata nemcsak a meghívót teszi kötelezővé, hanem a részvételt is – ezt desuetudó-ban, tehát szokásjog útján nem követeli meg már a házszabály, tehát ez ilyen módon nem érvényesül. Azonban a meghívókról nem szeretném, hogyha leszokna a Ház, tehát a bizottságok értesítsék a képviselőket arról, hogy a módosító indítványaikat tárgyalják, különösen azért, hogy a képviselő tudja, hogy az indítványára megkapja-e az egyharmados szavazást, és kérjen-e a saját jogainak a tiszteletben tartása érdekében a plénum előtt szavazást; hiszen nem minden esetben érvényesül az, hogy a frakcióvezető automatikusan aláírja azt a papírt. A frakcióvezető a szavazásig nyúthatja be ezt az indítványát, hogy támogatja a frakció, azonban nem minden képviselő akarata egyezik a frakcióéval – és itt Salamon László és Fekete Gyula ennek a házszabály-módosításnak a vitájában elég sokat szólt arról, hogy ez sérti az egyéni képviselői jogokat; ezt csak úgy lehet kikerülni, hogyha az információkat biztosítjuk.
Még egy dologról szeretnék szólni, hogy a bizottság a javaslatát sem terjesztette elénk, holott ezt is megköveteli a házszabály 43. §-a (5) bekezdése; tehát, amíg a bizottság nem terjesztette elénk a jelentését arról, hogy az egyes módosító indítványokról miképp szavazott, addig nincs mód a részletes vitának a lezárására. Köszönöm. (Kis taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi