VÉKONY MIKLÓS, DR. (MDF)

Full text search

VÉKONY MIKLÓS, DR. (MDF)
VÉKONY MIKLÓS, DR. (MDF) Tisztelt Ház! Én a kafkai és orwelli hasonlatok helyett inkább arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy az elmúlt évben 41 milliárd forint összegű adóhátralék keletkezett a bevallott jövedelmek alapján, tehát teljesen egyértelmű, hogy a nagy összegű adóhátralék volt az, amely a pénzügyi kormányzatot a tavaly elfogadott, az adózás rendjéről szóló törvény megváltoztatására, módosítására késztette, szigorúbb adózási jogszabályok bevezetésére.
Másrészt Szigethy István képviselőtársam felszólalása volt inkább az, ami engem is szólásra késztetett, hiszen az ő érveléséből arra az álláspontra juthattunk, hogy a bizottságok esetleg nem kellő mélységben vitatták meg a kérdéseket. Hát, azt hiszem, hogy az adózás rendjéről szóló, jogszabály-módosítással benyújtott törvénymódosító indítványnál ez abszolút nem áll, hiszen az alkotmányügyi bizottság teljes részletességgel minden módosító indítványt megvitatott, és számomra legalábbis a Pénzügyminisztérium felkészült szakértői egyetlenegy kérdést sem hagytak homályban.
Nagyon röviden a Varga Mihály és Szigethy István által felvetett kérdésekre szeretnék reagálni, elsőként a vagyonnyilatkozatra. Ezt a vagyonnyilatkozatra vonatkozó szélesebb bevallási kötelezettséget folyamatosan támadja az ellenzék. Ez, azt hiszem, hogy egy félreértésen alapul. Itt nem vagyonadó-bevallásról van szó, hanem a vagyonnyilatkozat célja kettős: egyrészt a jövedelemadó ellenőrzésének hatékonyabb eszközéül kíván szolgálni, más szempontból viszont az adózó védelmét szolgálja.
Varga Mihály és Szigethy István is ismételten alkotmánybírósági, alkotmányossági aggályt fogalmazott meg. Itt utalnék a vagyonnyilatkozat alkalmasságára és célhoz kötöttségére. Az alkotmányügyi bizottság módosító indítványa is, amelyik arra irányul, hogy a vagyonnyilatkozatot a személyi jövedelemadó ellenőrzéséhez lehet fölhasználni, tulajdonképpen a célhoz kötöttséget biztosítja; az alkalmasság pedig szoros összefüggésben van a vagyonnyilatkozat teljességével.
A vagyonnyilatkozat teljességének csökkentéséhez benyújtott módosító indítványokat is teljes mélységében megtárgyalta az alkotmányügyi bizottság: a 200 ezer forintot, a nagy értékű ingóságot, egyebeket. Sajnálnám azt, ha ismét a plenáris ülés elé hoznánk azokat a vitákat, amelyek a bizottsági üléseken már elhangzottak. Én azt hiszem, hogy ennek különösebb értelme nincsen. A 200 ezer forinttal kapcsolatosan utalnék arra, hogy részben igaza van az ellenzéki képviselőknek, de ugyanakkor, ha a készpénz – tehát a 200 ezer forint készpénz – bevallására, megjelölésére nem kerülhetne sor, akkor kétségtelenül nagyobb tere lenne … tehát a teljesség elve és az alkalmasság elve sérelmet szenvedne. A nagy értékű ingóságnál az 500 ezer forintos értékhatár megjelölése tulajdonképpen értelmetlenné teszi a nagy értékű ingóságra vonatkozó bevallási, illetve megjelölési kötelezettséget.
Tehát tulajdonképpen itt az alkalmassággal összefüggésben a teljesség igénye az, amely indokolja, hogy a vagyonnyilatkozatoknak ezekre a vagyontárgyakra ki kell terjedniük.
Sokszor elhangzik a takarékbetétkönyv. Egyértelművé kell tenni, hogy a takarékbetétkönyvre nem terjed ki a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség. Itt teljesen nyilvánvaló, hogy a gazdasági következmények sokkal súlyosabbak lehetnek elvileg, mint az előnyök, tehát a pénzügyi kormányzat semmiféleképpen sem kívánta és kívánja erre kiterjeszteni a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséget.
A banktitokkal, adótitokkal kapcsolatosan: az adótitokra vonatkozó módosító indítványnál valóban az alkotmányügyi bizottságban kezdett megfogalmazódni az az álláspont, amely a törvényjavaslat eredeti – tehát a 46. § eredeti – megfogalmazását tartaná fönn, tehát az adótitkot rendkívül szigorúan értelmezné. Ugyanakkor az alkotmányügyi bizottság a banktitokkal kapcsolatosan a 38. § "A"-változatát támogatta, szintén megtárgyalva azt, megvitatva azt; tulajdonképpen a pénzintézeti törvény tárgyalása során a pénzügyi kormányzat szerette volna, hogy ha a pénzügyi törvény, pénzintézetekről szóló törvény tartalmaz egy olyan felhatalmazást, illetve utalást, hogy a pénzintézeti számlákról – tehát üzleti számlákról – az információadás lehetőségét külön törvény tartalmazza, fogja szabályozni. Ezt egyéni képviselői indítvány alapján akkor a Ház kiszavazta. Tehát ezért kellett most a jelen törvényben ezt a rendelkezést behozni.
Egyébként hadd utaljak arra, hogy tudomásom szerint Svédországban, Dániában és a szomszédos Ausztriában is lehetőség van az üzleti számlákról ilyen jellegű információadásra.
A külön intézkedésekkel kapcsolatosan, miszerint az adóhatóságnak büntető ítéletek nyilvánosságra hozatalára vonatkozóan felhatalmazása lenne, ezt az alkotmányügyi bizottság elvetette arra figyelemmel, hogy a büntetőeljárásokban a zárt tárgyalás esetén is az ítélet hirdetése nyilvános, tehát a sajtónyilvánosság segítségével lehet biztosítani azt, hogy ezek az ítéletek, amennyiben az kívánatos – valóban tulajdonképpen a nyilvánosság elé kerüljenek. A költségekkel kapcsolatosan pénzügyminiszter úr expozéjában utalt az APEH modernizálásának és korszerűsítésének szükségességére. Az én tudomásom szerint a számítógéppark, amire a költségekre vonatkozóan nyilatkozom itt, a számítógéppark részben már a Pénzügyminisztérium rendelkezésére áll.
Röviden, az idővel is takarékoskodva ennyit kívántam válaszként elmondani. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi