FRAJNA IMRE (FIDESZ)

Full text search

FRAJNA IMRE (FIDESZ)
FRAJNA IMRE (FIDESZ) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Kedves Képviselőtársaim! Még egyszer a bölcsődéről lesz szó. Hogy egész pontosan közöljem… (Több képviselő távozik a teremből.)
Elnök Úr! Ha megengedi, megvárom, míg eltávoznak képviselőtársaim a teremből. (Közbeszólás: Nem zavar! – Elnök csenget.)
Köszönöm a szót, Elnök Úr. A költségvetésről szóló törvény 5. §-ának (1) bekezdését javasolta Ungár Klára képviselőtársam egy új k) ponttal kiegészíteni, miszerint minden egyes bölcsődei ellátottra kapjanak az önkormányzatok 40 ezer forint fejkvótát. Ezt a javaslatot egyik bizottság sem támogatja. A költségvetési és a kulturális bizottság egyharmada sem, ezen különösebben nincs mit csodálkozni, főleg a költségvetésin, az önkormányzati és a szociális bizottság pedig egyszerűen csak nem támogatja, úgyhogy az egyharmadot megkapta.
Ebből azt a következtetést kell levonni, hogy valószínűleg az előző beszédemet túl rövidre fogtam, valószínűleg nem voltam elég meggyőző, nem fogták fel a képviselőtársak a probléma nagyságát. (Gáspár Miklós: Ne szemtelenkedj!)
A bizottsági ülésen a Pénzügyminisztérium képviselője igen kemény szakmai érveket fogalmazott meg ez ellen a fejkvóta ellen. A következő volt az összes szakmai érve: nem jó az, hogy ha a normatívák számát szaporítjuk. Ezzel szemben a Népjóléti Minisztérium elismerte ennek a normatívának a szakmai indokoltságát, és azt is elismerte, hogy a költségvetési egyeztetés kapcsán csupán ilyen fiskális szempontok miatt nem került sor ennek a normatívának a bevezetésére.
Ennél a normatívánál, ennél a 40 ezer forintnál semmiféle kivételezettséget nem óhajtottunk a bölcsődék számára teremteni, pusztán azt, hogy ismerjük el őket ugyanolyan intézménynek, mint például az óvodát vagy az általános iskolát. Ez a 40 ezer forint ugyanolyan arányban biztosítja egy bölcsődének a működési költségeit, mint amennyiben az általános iskoláknak vagy az óvodáknak juttatott fejkvóta körülbelül a működési költségek 30%-ára elegendő.
Mint valószínűleg tudják a képviselőtársak, bölcsődébe a gyermekek 0-3 éves korukig kerülhetnek. Azok a gyerekek kerülnek általában oda, akiknek a szülei nem képesek arra, hogy otthon neveljék a gyereket. Ezeknek csak az egyik fele az, aki dolgozik, miután kevés a jövedelme, nem tudna a gyed-ből vagy a gyes-ből megélni, illetve jogosultsága sincs arra, hogy ezt megkapja, a másik része viszont általában semmiféle olyan lehetőséggel nem rendelkezik, hogy a gyerekéről gondoskodjék. Ezeknek a gyermekcsoportoknak a számára az egyetlen meleg étkezést és tiszta ruhát jelenti az, hogy a bölcsődébe be lehessen őket adni.
Nos, miután tavaly valami egészen különös okból a bölcsődékre nem állapított meg a költségvetés normatívát, az önkormányzatok itt egy roppant érdekes, bár egyébként várható dolgokat kezdtek el művelni. Az egyik az, hogy elkezdtek bölcsődéket bezárni. A másik, hogy az így bezárt bölcsődékből felszabaduló gyerekeket egyszerűen óvodásoknak íratták be, merthogy az óvodásokra már tavaly is járt fejkvóta, ezek azok a minicsoportok, amiről valószínűleg sok képviselőtársam hallott már. Ez legalább akkora szakmai baklövésnek tekinthető, mint hogyha egy óvodás gyermeket az iskolába vinnének, hogy legyen valahol napközben. A két intézmény teljesen más funkciókat lát el. A bölcsődében sokkal kevesebb gyermekre kell, hogy jusson egy darab gondozónő, más a foglalkozásuk, a gyermekek is más közösségben vannak, más normatívák vannak rájuk előírva, nem lehet egy ekkora gyermeket óvodába járatni. Hogy csak egész egyszerű problémákat említsek, az óvodában nincsenek felkészülve arra, hogy ezeket a nem szobatiszta gyermekeket pelenkázzák megfelelő mennyiségben. Márpedig talán mindenki, akinek van gyereke, tudja, hogy a szobatisztaságra való szoktatás igen fontos dolog egy gyermek életében, és mindenféle presszió hosszú évekre kiható súlyos neurotikus zavarokat okozhat. (Közbeszólás: Libero!) Így van, liberóra van szüksége a gyermekeknek, de azt valakinek ki kell cserélni rajtuk. (Derültség.)
Azt már csupán a konstruktivitásunk okozta, hogy a bölcsődei megyei módszertani továbbképző központok részére nem jelöltünk meg külön forrást. Ennek két egyszerű oka van. Az egyik az, hogy ez viszonylag kevés összeget igényelne, másrészt biztosak vagyunk abban, amennyiben a bölcsődék megkapnák a fejkvótákat, a Népjóléti Minisztérium biztosítaná a szűkös költségvetésből ezt a kevés összeget nekik.
Ezekre a megyei továbbképző központokra igen nagy szükség van ebben az országban. Ellentétben mondjuk az óvodákkal vagy iskolákkal, ebben az országban van olyan bölcsőde, amelynek az igazgatónője összesen 8 általános iskolai végzettséggel rendelkezik. Ahhoz, hogy a bölcsődékben megfelelő gyermekellátás folyjék, ahhoz szükséges, hogy ezeket a gondozónőket állandóan továbbképezzék, ezeket a pluszfeladatokat látják el ezek a megyei központok.
Tisztelt Képviselőtársaim! Remélem, sikerült a problémát megvilágítanom, és remélem, támogatni fogják szavazataikkal ezt a fontos kérdést, még valószínűleg lesz rá lehetőség, hogy fölhívjuk külön is a figyelmüket rá. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi