KISS RÓBERT, DR. (SZDSZ)

Full text search

KISS RÓBERT, DR. (SZDSZ)
KISS RÓBERT, DR. (SZDSZ) Ezért szeretném felhívni többi képviselőtársamnak is a figyelmét, akinek bármilyen módosító javaslata volt, hogy jobb, ha jól megnézi ezt a jelentést, mert sok más hiba lehet benne. Ezen kívül egy másik, szintén ugyanoda kapcsolódó módosító javaslatomat pedig teljesen hiába kerestem, nem szerepel a jelentésben. Ezt valóban lehet javítani, vagy lehetőség lehet a javítására, de azt hiszem, hogy a mai napon, vagy a holnapi napon, vagy néhány napon belül szavazásra fog kerülni a költségvetés, és azt hiszem, a többi bizottságok, akik tárgyalják, már azt fogják figyelembe venni, ami a jelenlegi jelentésben szerepel, tehát adott esetben azt, hogy a bizottság egyharmada sem támogatta ezt a módosító javaslatot, ami további sorsát is meghatározza.
Mielőtt rátérnék a módosító javaslatra, még egy dolgot. Én nagyon furcsának érzem azt, hogy sem a költségvetési, sem az alkotmányügyi bizottságnak a beszámolójában, vagy az előadójának a beszámolójában nem szerepelt a környezetvédelem, illetve a környezetvédelmi tételeknek a támogatása, elfogadása vagy el nem fogadása. Ez azt hiszem, hogy valamilyen módon jelzi a környezetvédelemnek a szerepét a Kormánynak, illetve a kormánypártoknak a politikájában is.
Most pedig a módosító javaslatról, amely a fogyasztási adó mértékére vonatkozott, és tekintettel a harmadolásra, valószínűleg módosító javaslatainknak az indoklását három részben kell elmondani. Én mindenesetre előre megmondom, hogy két részre szeretném osztani a beszédemet. Az egyik rész tulajdonképpen az előzményeket tartalmazná, a másik pedig a konkrét módosító javaslatokat és a konkrét módosító javaslatoknak az indokolását.
Az előzmény nem sokkal korábban kezdődött, amikor végre lehetőség lett volna arra, hogy valamilyen környezetvédelmi jellegű első lépést, vagy egyáltalán lépést tehessen a Kormány, illetőleg a Parlament ebben a kérdésben. Ez a lépés az önkormányzatok cél- és címzett támogatásokról szóló törvényjavaslatban számos kormánypárti képviselő javaslatából három, szintén kormánypárti képviselőnek a javaslata volt, amelyet az Országgyűlés el is fogadott. Ez a három javaslat – azt gondolom – nagyon fontos volt, vagy lett volna a környezetvédelem szempontjából és az önkormányzatok szempontjából is.
Az egyik ilyen volt a szelektív hulladékgyűjtésnek és hulladékhasznosításnak a támogatása. A másik a szovjet laktanyák környezeti kárainak elhárítása. A harmadik pedig a kommunális hulladéklerakók építésének a támogatása. Ez azonban – mint mindannyian tudjuk, vagy tudják – sajnos, nem valósulhatott meg, tekintettel arra, hogy a végén a kormánypártok – a Kormány – a benyújtott saját törvényjavaslatukat leszavazták.
A másik példáért már nem kell ilyen messzire menni. Az elmúlt napokban elfogadott társasági adóról van szó, illetve ennek elődjéről, a vállalkozási adóról. Ebben az adóban 20% adókedvezményt élvezett az, aki esetleg valamilyen környezetvédelmi tevékenységet folytatott vagy környezetvédelmi beruházásba kezdett. Ez a jelen törvényben, a társasági adóról szóló törvényben teljes egészében megszűnt. Ennek különböző indokolását akkor hallhattuk.
Ugyanebben a törvényben szintén kormánypárti képviselők és a környezetvédelmi bizottság tagjai részéről számos hasznos módosító javaslat volt a különösen fontos tevékenységekre, így például, hogy a katalizátoros gépkocsiknak a gyártása tartozzon a különösen fontos tevékenységek közé, illetve a különböző újrahasznosítható műanyagoknak, újrahasznosítható anyagoknak a különösen fontos tevékenységgé nyilvánítása. Ebből a közel tizenegynéhány környezetvédelmi jellegű, és azt hiszem, a költségvetést tönkre nem tevő, sőt a költségvetésnek valamilyen pluszbevételt jelentő javaslatok közül egyetlen egy került elfogadásra, és azt hiszem, hogy a legszerényebb mértékű az, amelyik egyáltalán elfogadásra került.
Ezzel szemben mindegyiknél a bizottságban is hallhattuk – és nemcsak a bizottságban, hanem itt a Parlamentben is hallhattuk – azt, hogy azért nincs szükség a környezetvédelemnek ilyen módon való támogatására, hiszen hamarosan a környezetvédelmi termékdíjjal olyan bevételhez jut a környezetvédelem, amellyel valamennyi környezetvédelmi beruházást, környezetvédelmi tevékenységet támogathatja. Ennek a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvénytervezetnek a benyújtására legutoljára tegnap vagy tegnapelőtt került sor, és valószínűleg az idén ez már nem fog elfogadásra kerülni. Tehát a környezetvédelemnek a költségvetési igényeit az év első részében semmiféleképpen ez a környezetvédelmi termékdíj nem fogja támogatni.
És én azt is el merem mondani és úgy gondolom, hogy ez a Kormánynak a valós elképzelése, hogy nem is fogja ezt a termékdíjat bevezetni, tekintettel arra, hogy akkorra már el lehet mondani, hogy a lakosságot úgy is olyan mértékű terhek érik, hogy felesleges még ezzel a literenkénti 1 forintos vagy 1,30-as termékdíjjal terhelni, ami időközben már az 1 forintról és az 1,30-ról – szintén az előbb elmondott indokok alapján – 50 fillérre, illetve a legutóbbi bizottsági ülésen hallhattuk, ez már 20 fillérre fog csökkenni. A beterjesztett törvényjavaslatban még 50 fillér szerepelt, de nem tartom kizártnak, hogy ennek lesz egy módosítása, amely 20, 10, 5, 4, 3, 2 fillérekkel esetleg csökkentheti. Én azt gondolom, hogy ezek után ennek már semmi értelme sincs, hiszen a beszedési költségek javarészt nagyobbak lesznek, mint amennyit beszedhetünk ebből a termékdíjból.
És most rátérve a fogyasztási adó, illetve a fogyasztási adóról és a fogyasztási árkiegészítésről szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatunkra. Ez a módosító javaslat elsősorban az üzemanyagokat érinti, így elsősorban a cseppfolyós földgáz üzemanyag céljára történő hasznosítását, a propán-bután gáznak az üzemanyag céljára való hasznosítását, a repülőgépbenzin, a mosóbenzin, foltbenzin és középbenzin, illetőleg az ólmozatlan benzin, a gázolaj és a tüzelőolajnak a fogyasztási árkiegészítését.
Az első ezek közül a cseppfolyós földgáz üzemanyag céljára történő hasznosítása. Ennek a cseppfolyós földgáznak, amely üzemanyag céljára hasznosítható, a korábbiakban nem volt fogyasztási adója. Nem volt fogyasztási adója, és ebben az évben a tervezett fogyasztási adó 28 forint lenne köbméterenként, ami azt gondolom, hogy nem igaz, amit a bizottságban a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkárától hallottunk. Ő azzal indokolta egyedül ennek a fogyasztási adónak a kivetését, hogy mi lenne akkor, hogyha Magyarország valamennyi gépjárműve cseppfolyós földgázzal járna? Akkor ettől a száz-egynéhány milliárdos adóbevételtől elesne a költségvetés.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azt hiszem, ettől a világ egyetlen országában sem kell félni, Magyarországon pedig a legkevésbé, hiszen ha jól tudom, mindössze Budapesten és Debrecenben folynak összesen cseppfolyós földgázüzemű gépjárművekkel kísérletek, és ezek a kísérletek is mindössze néhány gépjárműre vonatkoznak, amely a néhány tízet nem haladja meg. Ha ezt kiszámoljuk, 28 forintjával köbméterenként a futásteljesítményt és a fogyasztását összeszorozva, akkor is megállapíthatjuk, hogy az üzemanyag céljára hasznosítható cseppfolyós földgázból a költségvetés bevétele az egész évet tekintve talán még a 100 ezer forintot is elérheti. Én azt gondolom, hogy nem lenne olyan tragikus ez a költségvetés számára, hogyha esetleg a költségvetés bevétele 100 ezer forinttal vagy esetleg lehet, hogy 200 ezer forinttal – de nem akarok túlozni – csökkenne.
A másik hasonló jellegű, szintén üzemanyag céljára hasznosítható gáz, ez a propán-bután gáz, amelynek szintén nulla volt a fogyasztási adókulcsa és szintén egy nagymértékű emelést tervez a Kormány a benyújtott törvényjavaslatban. Én azt gondolom, a propán-bután gázra ugyanaz elmondható, mint amit az előbb elmondtam a földgázra, nem akarom önmagamat ismételni azzal az eltéréssel, hogy tulajdonképpen még kísérletek sem folynak erre, és azt hiszem, hogy ez sem tenné tönkre a költségvetést, hogyha ennek a fogyasztási adónak nem lenne kulcsa, tehát nem lenne fogyasztásiadó-köteles.
A környezetvédelmi vagy a környezeti, ökológiai jellegű hasznairól pedig mindössze néhány szót szeretnék mondani, együttesen erről a kétfajta gázról. A gáz, úgy mint a propán-bután gáz és a földgázüzemű járműhajtás, egyértelműen környezetvédelmi jellegű, illetőleg környezetvédelmi hasznosságú előnyökkel jár. Azonos fogyasztás mellett a szénhidrogének és a szénmonoxid, valamint a koromnak a kibocsátása nagyságrendekkel kisebb, mint a hasonló teljesítményű, hasonló üzemeltetésű és benzinnel vagy gázolajjal hajtott gépjárművek esetében. A gázok alkalmazása ebben az esetben, tekintettel a kísérleti jellegre és tekintettel a kevés gépjárműre, csak abban az esetben lehet gazdaságos, ha az energiahordozók ára olymódon csökkent illetőleg olymódon nem éri el sem a benzinnek, sem a gázolajnak az adóját, hogy ez olcsóbb üzemeltetést biztosítson mindenféleképpen ezeknek a járműveknek a számára.
A földgázüzemű járműhajtás jelenleg – ahogy korábban elmondtam – mindössze Budapesten és Debrecenben történik és csak néhány gépjárművel. A kísérletek csekély anyagi lehetőségét a földgáz fogyasztási adója is terheli, így valószínűleg be kell azokat fejezni. Erre felhívnám nyomatékosan a figyelmet, tehát a fogyasztási adó kivetése esetén ez a néhány százezer vagy egy-kétszázezer forintos költségvetési bevétel miatt egy olyan fontos környezetvédelmi jellegű kísérlettől esnénk el vagy ennek az eredményétől eshetnénk el, ami nagyságrendekkel csökkenthetné a levegő szennyeződését ennek fokozatosabb elterjedése esetén.
Az üzemanyag céljára történő csekély mértékű földgázfelhasználás tehát egyértelműen nem teszi szükségessé a fogyasztási adó kivetését, de megakadályozhatja az üzemanyagként való felhasználásának hazai bevezetését. A korlátozottan rendelkezésre álló százas oktánszámú benzinnek megfelelő palackozott propán-bután gázt sokan valóban engedély nélkül használják és szabálytalanul alkalmazzák gépkocsijukra. Ezzel kapcsolatosan egy interpelláció kapcsán kaptunk tájékoztatást arról, hogy a propán-bután gázüzemű gépjárművek esetében milyen lépéseket kíván tenni a Kormány. Ezekből a konkrét lépésekből azonban még ez ideig nem láttunk egyet sem.
Tisztában vagyunk a propán-bután gáznak a korlátozott mennyiségével és a korlátozott hozzáférési lehetőségével, de én úgy gondolom, hogy ez esetben ez nem akadályozhatja, hogy annak a néhány engedéllyel rendelkező gépjárműnek fogyasztásiadó-mentes legyen a propán-butángáz-fogyasztása.
Ha a fogyasztási adó kivetésével kívánják a szabálytalan propán-butángáz-használatot megakadályozni, akkor ezáltal sok ezer háztartás főzését is rendkívül megnehezítik, ami nem lehet ennek a törvénynek a célja, és a vidéknek, ahol még a vezetékes gázellátás nem biztosított, ott az energiaforrás nagy részét más módszerekkel kell akkor adott esetben pótolni. De tekintettel erre a költségvetési kiesésre és tekintettel arra, hogy ne lehessen az az indoka ennek a módosító javaslatnak, hogy azért kerül elvetésre, mert a forrás sehol nem szerepel, ezért több forrást is megjelöltünk.
Az egyik ilyen forrás a repülőgépbenzin, amelynél javasoljuk a fogyasztási adónak a kivetését és ennek megállapítását 37 Ft/literben. A másik, a mosóbenzin, foltbenzin és középbenzin, amelyet igen gyakran és igen sokszor használnak, elsősorban kétütemű járműveknél üzemanyagként is. Ennek is javasoljuk 27 Ft/literben megállapítani a fogyasztási adóját, ami már eleve, ha ezek közül bármelyik fogyasztási adó kivetésre kerül, nagyságrendekkel meghaladhatja azt a bevételt, amelyet a környezetkímélő propán-bután gáznak vagy a földgáznak a fogyasztásiadó-elengedése jelenthetne.
A motorbenzineknél is jobban szennyező mosóbenzin tervezett adója nem elégséges a járműüzemanyagként való felhasználásának megakadályozására, ezért annak növelését javasoljuk, tehát hogy a mosóbenzin se legyen olcsóbb, mint a legkisebb oktánszámú benzin, tekintettel arra, hogy a mosóbenzinnek használt benzin 78, illetve maximum 80 oktános. A kereskedőknél és a fogyasztóknál gyakran – nem annyira gyakran, de igen gyakran – előfordul, hogy adott esetben a repülőgépbenzint keverten használják, illetve árusítják, és ez is a gépjárművek hajtására szolgál.
A másik ilyen jellegű és szintén az adócsökkentését javasoljuk, az az ólommentes vagy ólmozatlan benzin. Még egyszer el kell mondanom azt, hogy adott esetben azoknak a fogyasztási adóknak a megállapítása, amelyeket javasoltunk, bármelyiknek az elfogadása fedezi az ezekből származó bevételkiesést.
A környezetterhelést jelentősen csökkentő, háromutas szabályzott katalizátorral ellátott gépjárművek elterjedése azt hiszem, nemzeti érdek, és a fejlett, általunk célként kitűzött nyugat-európai országok között vannak olyanok, ahol már csak a katalizátoros motorok, illetve a katalizátoros gépjárművek forgalomba hozatalát engedélyezik.
Használatukhoz az ólommentes benzin árát a fogyasztási adó mértékével úgy célszerű megkísérelni szabályozni, hogy a katalizátoros járművek használatának magasabb költségeit részben kiegyenlítse a nem katalizátoros járművekével. Ezért javasoljuk az adó csökkentését, mégpedig oly módon, hogy a 92-es oktánszámú benzinével legyen azonos, hiszen az is köztudomású, hogy néhány szocialista gépjármű – így a 126-os Polski Fiat – kivételével valamennyi más, 92-es üzemanyaggal üzemelő gépjármű esetében, függetlenül attól, hogy nincs katalizátorral felszerelve – használható az ólommentes benzin.
Ezzel szemben javasoljuk a gázolaj és a tüzelőolaj – tekintettel arra, hogy a dízelüzemű gépjárművek esetében megszűnt az a különbség, ami korábban volt, hogy adót kellett fizetniük –, adott esetben gázolaj fogyasztásiadó-mértékének a megállapítását, hiszen – azt hiszem – az is köztudomású, hogy más országokban ennek az üzemanyagnak a mértéke nem sokban marad el a benzintől, illetőleg a földgáz-üzemanyagnak az árától.
Még két, illetve három módosító javaslatról szeretnék szólni, ami tulajdonképpen nem ebbe a témába tartozik, úgyhogy azt hiszem, hogy ezt majd a későbbiek során teszem meg. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi