KÓSA LAJOS (FIDESZ)

Full text search

KÓSA LAJOS (FIDESZ)
KÓSA LAJOS (FIDESZ) Folytatom természetesen, csak. Köszönöm szépen.
Tehát ott tartottam, hogy feltételeztem, hogy a Kormány az általa elfogadott privatizációs stratégiát összhangba hozta az általa beterjesztett vagyonpolitikai irányelvekkel. Ez viszont nincsen összhangban a beterjesztett költségvetéssel, tehát itt van egy nyilvánvaló meg nem felelés, ami arra utal, hogy komoly változtatásokat kell eszközölni abban a beterjesztett vagyonpolitikai irányelvekben, amelynek éppen a részletes vitájánál is lehetnénk, hiszen – ha jól tudom – a vagyonpolitikai irányelveknek a részletes vitájánál tart a Parlament.
Ez a dolognak, a módosító indítványaim tárgyának a gazdaságpolitikai vetülete.
A jogi vetülete pedig a következő: Az 1990. évi VII. törvény III. része 34. §-ának a b) pontjában, ahol is a törvény azt fogalmazza meg, hogy mit kell megfogalmazni a vagyonpolitikai irányelvekben, akkor ott arról van szó, hogy a vagyonpolitikai irányelvekben kell megfogalmazni a privatizációs bevételeik felhasználásának módját és fő irányait.
Ennek a törvénynek a 18. §-a g) pontja ugyan utal arra, hogy külön törvény ettől eltérhet, de egyelőre abban a helyzetben vagyunk, hogy nincs mitől eltérni, hiszen vagyonpolitikai irányelveket érvényesen nem fogadott el a Parlament. Tehát ezt a jogi hézagot egyébként úgy gondolom, hogy a Kormány is érzékelte akkor, amikor a beterjesztett vagyonpolitikai irányelvekben az is szerepel, hogy a 92. évi, illetőleg a 93. évi privatizációs bevételekről már nem a vagyonpolitikai irányelvek határoznak, hanem a költségvetés.
Ez a hézag sajnos abból adódik, hogy az 90. évi VII. törvényt nem ez a Parlament fogadta még el, ámbár azóta már többször módosította – ez a törvény, még egyszer modom, az ÁVÜ működéséről szól –, és emiatt olyan jogszabályok kerültek ebbe a törvénybe, amelyek néhány ponton nem felelnek meg egymásnak, és a más törvények felé is olyan követelményeket támasztanak, nevezetesen a vagyonpolitikai irányelvek, amelyek most, jelenleg nincsenek éppen összhangban a költségvetéssel, illetőleg nem tisztázza ez a törvény, hogy most akkor a privatizációs bevételeket a költségvetésben, vagy a vagyonpolitikai irányelvekben kell szerepeltetni.
Éppen ezért, ezt a problémát kiküszöbölendő, illetőleg azt is elősegítendő, hogy a költségvetéssel összhangban álló vagyonpolitikai irányelveket tudjon a Parlament elfogadni, és ami szerintem kívánatos lenne, hogy erről valami párhuzamos vitát folytasson a Parlament, vagy legalábbis egymást érintő kérdések legyenek ezek, azt a megoldást javasoltam, hogy az általam módosító indítványokkal módosítani kívánt paragrafusok vagy maradjanak el, amit megmondom őszintén, hogy nem tartok jó megoldásnak, hiszen ez közvetlenül növelné a költségvetés hiányát, és a módosító indítványaim megfogalmazásakor igyekeztem mindig ügyelni arra, hogy a költségvetés hiányát ne növeljem, illetőleg a költségvetés egyensúlyára figyelemmel legyek. (Taps.)
Köszönöm. Arra következtetek, hogy ezzel a törekvéssel önök egyetértettek (Derültség, Csurka István: Messzemenően!) , ezért inkább arra szeretném a tisztelt Házat kérni, hogy azt az általam egyébként jobbnak tartott megoldást válassza, ami azt mondja ki, hogy a 27. §, a 26. § és a 17. § (1) bekezdése akkor lépjen hatályba, amikor az Országgyűlés dönt a vagyonpolitikai irányelvekről.
Ez a megoldás nem ismeretlen a jelenlegi költségvetésben sem, ha valaki fellapozza az első kötetet a költségvetésben, akkor a záró rendelkezésekben két olyan paragrafust is talál, például a 72. § is ilyen, amely nem a költségvetés általános hatálybalépésével egyidejűleg lép hatályba, hanem egy későbbi, ettől különböző időpontban. Tehát ez nem jelent nagy nóvumot az én módosító indítványaim esetében. Azonban azt gondolom, szerencsés helyzetet erdményezne abban a tekintetben is, hogy a meglevő jogi helyzetet valamilyen módon áthidalja, ezt a jogi meg nem felelés, más oldalról pedig gazdaságpolitikai szempontból is kedvező lenne, ha az Országgyűlés egyszerre tudna vitatkozni, illetve határozni a vagyonpolitikai irányelvekről és a költségvetés… (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi