TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS (SZDSZ)

Full text search

TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS (SZDSZ)
TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Csak igen röviden: Szeretném egyrészt a 4229-es szám alatt Sasvári Szilárd, FIDESZ-es képviselőtársam által benyújtott módosító indítványt röviden, néhány érvvel megtámogatni. Ez a módosító indítvány – mint nyilván emlékeznek rá képviselőtársaim – arra vonatkozik, a lényege az, hogy az Országos Tudományos Kutatási Alapnak rendeltetési céljaira több pénzt kíván juttatni. Egyik verzió szerint 3000 millió forintot, a második verzió szerint 2500 millió forintot, továbbá a "Felzárkózás az európai felsőoktatáshoz" alap rendeltetési céljaira 2500 millió forintot.
Itt röviden szeretnék a Magyar Tudományos Akadémia és a kutatási hálózat helyzetéről néhány szót szólni, ami indokolja azt, hogy képviselőtársaim támogatását kérjem ehhez a javaslathoz. Meg kell mondani, hogy ebben, mint akadémiai alkalmazott, érdekelt fél vagyok, ezért az illendőség azt kívánja, hogy ezt önökkel közöljem. Különösen érdekelt vagyok természetesen a társadalomtudományi kutatóintézetek működésében, hiszen magam is egy ilyen kutatóintézetet vezetek.
A költségvetési törvényjavaslat 306,7 millió forintot juttat a magyar társadalomtudományi kutatásokra. Ez az összeg igen jelentős, igen sok pénz, ugyanakkor azonban, hogyha tudomásul vesszük azt, hogy egyetlenegy tudományos célú kormányintézmény, amelyet a Teleki Alapítvány fog majd működtetni, 129,3 millió forintot kap a költségvetésből, körülbelül… (Közbeszólás a kormánypártok soraiból.) Lehet, én nem a Teleki Alapítványról szeretném elvonatni a pénzt egyáltalán, ez gondolom, hogy indokolt összeg, de ez több mint egyharmada az egész magyar társadalomtudományra juttatott összegnek.
Én azt gondolom, hogy érdeke a magyar társadalomnak és érdeke a magyar kultúrának, hogy a társadalomtudományi alapkutatások tovább folyhassanak, hogy a tehetségek elszivárgása nyugatra ne folytatódjék, hogy ne kelljen olyan megalázó helyzetbe jutnia fontos tudományos kérdésekkel foglalkozó szervezeteknek, mint a Magyar Tudományos Akadémia egyik szakbizottsága, amelynek a pillanatnyi költségvetése nem teszi lehetővé, hogy a tudományos minősítésekkel, a doktori és egyéb fokozatok odaítélésével foglalkozó anyagait xerox másolatokban az érdekelteknek eljuttassa, ezért a szakbizottság tagjai – magam is tagja vagyok ennek a bizottságnak – a saját zsebükből szokták összedobni – ami önmagában nem helytelen – a másolási és kézbesítési és postaköltséget.
Az a kis kutatóintézet, amelyben dolgozom, jelenleg abban a helyzetben van, hogy nem továbbíthatja az intézet munkatársainak tudományos levelezését, nincsen pénze az intézetnek arra, hogy a saját kiadásban megjelent könyveket és folyóiratokat, a köteles recenziós példányokat másképpen, mint különféle trükkökkel elvont pénzekkel elküldje a címzetteknek, hiszen ezek olyan kiadványok, amelyek nem a nagyközönség érdeklődésére tarthatnak számot, habár értek bennünket pozitív meglepetések e tekintetben.
Mindezek az aggasztó tünetek, amelyek a magyar társadalomtudományok elnéptelenedéséhez vezethetnek, arra késztetnek bennünket, hogy csatlakozzunk a FIDESZ indítványához és felhívjuk a tisztelt Országgyűlés figyelmét arra, meg nem ismételve a tudomány fontosságáról szóló közhelyes és valamennyiünk által ismert érveket, hogy az összeg emelésére vonatkozó javaslatokat kérem, támogassák. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi