WACHSLER TAMÁS (FIDESZ)

Full text search

WACHSLER TAMÁS (FIDESZ)
WACHSLER TAMÁS (FIDESZ) Egyfelől ez eddig is így volt. Képviselőtársaim egy része talán emlékszik még az 1990. évi zárszámadás vitájában elmondott felszólalásomra, amelyben a honvédelmi tárca – úgyis, mint állatorvosi beteg ló – példáján… (derültség) …próbáltam szemléltetni ezt a mechanizmust. De hogyha erre nem emlékeznek, akkor ismét lapozzák fel az Állami Számvevőszék ugyanerről készült jelentését, ahol milliárdos példák sokaságát lelhetik fel e tárgyban.
Másfelől… (Közbeszólás jobbról: Várj egy kicsit, fellapozzuk!) … Tessék, akkor várok, jó?. a javaslatom nem céloz mást, minthogy ez a jog – a maradványok jóváhagyásának joga –, amelyet idáig a pénzügyminiszter engedélyezhetett, az Országgyűlés kezébe kerüljön vissza. Hozzáteszem, hogy ráadásul ez a lehetőség még szűkíthető is – különösen, amennyiben a tisztelt Ház megszavazza a 3999-es számon beterjesztett javaslatomat, és törvényben, aprólékos részletezettséggel szabályozza a költségvetés tervezési és végrehajtási elveit, szabályait.
A Parlament – véleményem szerint – nemcsak a közpénzek felhasználásáról dönt, hanem arról is, hogy a különböző állami feladatok ellátására a nemzetgazdaság erőforrásainak milyen részét fordítsák, annak eredetétől függetlenül.
Konkretizálva: a költségvetési szervek kiadási főösszegei is ugyanolyan szigorú meghatározottsággal kell, hogy bírjanak, mint a költségvetési támogatás.
Az általam a törvényjavaslatba bevezetni javasolt 42. § (3) bekezdés második része egy erre vonatkozó szabályt tartalmaz. Azt indítványozom, hogy ezek a pénzmaradvány-felhasználások ne jelenthessék azt, hogy az adott évben a kormányzat az ország erőforrásaiból közpénz gyanánt többet költhessen el, mint amit számára az Országgyűlés a tárgyévre engedélyezett. Magyarán, végső soron a maradványok – ha az Országgyűlés másként nem dönt év közben – a költségvetés deficitjét csökkentsék.
A javaslatom szerinti (4) bekezdés arra az esetre ad a Kormány számára felhatalmazást a fenti szabályok áthágására, amennyiben – ne adj Isten – veszélyhelyzet állna elő, amely esetben elkerülhetetlen a végrehajtó hatalom gyors és operatív intézkedése. Ezt a bekezdést egyébként szó szerint a Kormány által beterjesztett államháztartási törvényjavaslatból emeltem át. (Közbeszólás jobb oldalról: Jó erőben vagy!)
Javaslatom 3. pontja a törvényjavaslat 43–48. §-ainak elhagyását indítványozza azon egyszerű oknál fogva, hogy amennyiben a 42. §-ra vonatkozó javaslatomat támogatják, akkor ezek a paragrafusok "okafogyottá" válnak.
Végezetül, a javaslat 4. pontja pedig az állami pénzügyekről szóló 1979. évi II. törvény módosítását indítványozza, szintén abból a célból, hogy a törvényt összhangba hozzuk a költségvetési törvény ilyeténképpeni módosításával.
Kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák a javaslatomat. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi