POKORNY ENDRE, a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója:

Full text search

POKORNY ENDRE, a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója:
POKORNY ENDRE, a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója: (Mozgatható mikrofon közbejöttével) Elnök Úr, Tisztelt Ház! A társadalombiztosítási alap 1992. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot illetően a házbizottság decemberben úgy döntött, hogy azt csak 1992 januárjában fogadja el az Országgyűlés, az általános vita azonban megkezdődött. Időközben mind a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság, mind a plenáris ülés megtárgyalta a törvényjavaslathoz szervesen kapcsolódó két további törvényjavaslatot: a betegszabadságról szólót, illetve a társadalombiztosítási alap 1992. évi átmeneti költségvetéséről szólót – mely utóbbi megalkotása éppen a rendes költségvetési törvényjavaslat elfogadásának januárra való ütemezése miatt vált időszerűvé.
Bizottságunk a viták során olyan módosító indítványokat tett, melyek nemcsak a betegszabadság és az átmeneti költségvetés törvényjavaslatait érintették, hanem kihatottak az éves, rendes költségvetési javaslatra is. A módosító indítványok lényege az volt, hogy a társadalombiztosítási alap 1992. évi intézkedések hiányában előálló, mintegy 20 milliárd forintos kiadási többletének megelőlegezését nem kizárólag a betegszabadság intézményének a bevezetésével – ennek táppénzkiadás-csökkentő, bevételnövelő hatásával – kívánták elérni, hanem egy négy elemből álló intézkedési csomag alkalmazásával.
Ennek megfelelően javaslat született a betegszabadság intézményének évi 10 munkanap alapulvételével történő bevezetésére – mely az eredeti 25 napos rendszer 20 milliárd forintos egyenlegjavító hatása helyett 7 milliárd forinttal javította az alap pozícióját –, a társadalombiztosítási járulék 43-ról 44%-ra való emelésére – amely 8,4 milliárd forinttal növeli a tervezhető bevételt –, a profiltisztítás 1992. évi megkezdésére, az állami költségvetési törvénybe is beépített 3,6 milliárd forint összegben, és végül olyan vagyon biztosítására a társadalombiztosítás részére, amelynek hozama, illetve az értékesítéséből származó bevétel az 1992. évi folyó kiadások fedezetére fordítható. A vagyonból származó bevétel előirányzata 1,9 milliárd forint.
Az Országgyűlés december 29-ei ülésnapján elfogadta a naptári évenkénti 10 napos betegszabadság-rendszert bevezető törvényt, valamint a társadalombiztosítási alap 1992. évi átmeneti költségvetéséről szóló törvényt, amely egyebek mellett, a társadalombiztosítási járulék egypontos emeléséről is rendelkezett. Ilyen módon a két, még 1991-ben elfogadott törvény, illetve az 1992. évi állami költségvetési törvény kijelölte – méghozzá az eredeti javaslattól eltérően jelölte ki – a társadalombiztosítási alap 1992. évi költségvetési egyensúlyának megteremtési módját.
Ilyen körülmények között szükségessé vált, hogy a kormányzat pontosítást nyújtson be a társadalombiztosítási alap 1992. évi költségvetéséről benyújtott 3750-es számú törvényjavaslathoz. A 4538-as számú pontosítás egységes szerkezetbe foglalja a törvényjavaslatot, a pontosítás szövegrészek aláhúzásával történő jelölése mellett.
A pontosított törvényjavaslat érvényesíti az előzőekben említett döntéseket, emellett beépíti a javaslatba azokat az elemeket is, amelyek a társadalombiztosítás önkormányzati igazgatásáról szóló 1991. LXXXIV. törvényből következnek. Ilyen például a biztosítási képviselőválasztás kiadási és a kifizetőhelyi költségtérítés fedezésének megteremtése, az 1992. évben működő ágazati felügyelő bizottságokkal kapcsolatos egyes kérdések kezelése.
A módosítások a törvényjavaslat számszerűségeit, összefüggéseit a dolog természetéből adódóan igen széles körűen érintették. Kevesebb változással jártak viszont a fentebb részletezett döntések a társadalombiztosítási alapról szóló 1988. évi XXI. törvény módosítását illetően.
Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi