CSÉPE BÉLA (KDNP)

Full text search

CSÉPE BÉLA (KDNP)
CSÉPE BÉLA (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Úgy vélem, hogy valamennyi szabályozási terület között a társadalombiztosítás a legproblematikusabb, alapjában a szociális és a gazdasági összefüggések miatt.
A társadalombiztosítás valahogy középen áll a szociális szféra és a gazdasági szféra között, hisz' mind a kettőre nagyon jelentős befolyással van, és mind a két terület igen érzékeny.
Én úgy látom, hogy itt a múlt örökségeként a behajthatatlan követelések és az esetleg behajtható követelések gyűrűjében vergődik a társadalombiztosítás, ugyanakkor biztosítani kell a folyamatos ellátást – és ezt kell kiemelnem –, amelyik állandó permanens feladat, amiből soha nem lehet engedni. S ilyen körülmények között egy kicsit fantomszerűnek, majdnem hogy légvárszerűnek tűnik az az ideális elképzelés, hogy egyszer majd a társadalombiztosítás önjáró lesz, teljesen biztosítási alapokra fog helyeződni, hisz' hát ez a törekvésünk. De ebben a jelenlegi helyzetben még ettől nagyon messze vagyunk, sőt olyan helyzet alakult ki, hogy ha nem tudunk a szociális kérdéseknek megfelelni, a nemzet lelkiismeretének nem tudunk megfelelni, ha pedig erről az oldalról veszélyeztetjük a gazdaság működését, akkor pedig nemcsak a szociális kérdések megoldását veszélyeztetjük, hanem az egész társadalomnak a működőképességét.
Én mindezeket itt az általános vitában bevezetőképpen azért mondom el, mert át kell, hogy érezzük ennek a területnek az óriási, létfontosságú helyzetét. Én úgy vélem, hogy ennek alapján nekünk nyitottnak kell lenni mindenféle módosítás iránt, amely ennek a szellemében segíteni akar, és javítani próbál ezen a kialakult helyzeten.
Én mélyen átérzem a társadalombiztosítás financiális problémáit, a nyújtott szolgáltatások pénzügyi fedezete megteremtésének és biztosításának a szükségességét, hiszen ezen áll vagy bukik minden, de már most, az általános vitában fel kell hogy hívjam a figyelmet e törvénymódosítás és a gazdaság egy-két alapvető és konkrét összefüggésére.
Az alapvető összefüggés nyilvánvalóan az, hogy a gazdaság főszereplőinek: a vállalkozóknak nyilvánvalóan komolyan ki kell venniük részüket ebből a teherviselésből, azonban végül is csak egy potenciális, megfelelően fejlődő gazdaság fogja tudni ezt a terhet viselni, s ha társadalombiztosítási oldalról ezt veszélyeztető lépés történik, az ellen fel kell emelnünk a szavunkat.
A konkrét összefüggés ebben a vonatkozásban a társadalombiztosítási járulék mértéke. Ezzel kapcsolatban a társadalombiztosítás profiltisztítása a valóban biztosítási alapra helyezése folytán – amely elindult, egy folyamat – már korábban is felmerült nem az emelésnek, hanem a csökkentésnek a lehetősége és szükségessége.
A tisztelt Ház a társadalombiztosítás koncepcionális szabályozásában ugyanakkor már elfogadta, hogy ez csak hosszabb távon valósulhat meg, de alapvetően nem adtuk fel ennek a lehetőségét, hisz ha megvalósulnak a társadalombiztosítási elképzelések, amelyek most még messzinek tűnnek, nem jellemzőek arra, hogy most ebben már itt konkrétan erről gondolkodhassunk, de végül is mégiscsak ki kell mondani, hogy a társadalombiztosítási járulék csökkentésének a lehetőségét nem szabad feladni. Nyilvánvaló, hogy ez azért van, mert a jelenlegi – és várhatóan még jó ideig eltartó – ismert gondok nem tudnak máról holnapra megszűnni.
A tetemes kintlevőség, az ellátások biztosításának a szükségessége miatt ebben az összefüggésben csak mint nagyon kényszerű lépés értékelhető az 1 százalékpontos emelése a társadalombiztosítási járuléknak. Van azonban egy vállalkozói réteg, melyet a törvényjavaslat különösen – tevékenységüket veszélyeztetően – érint, és ez az egyéni vállalkozók rétege.
Az egyéni vállalkozók – mint ismeretes – a személyijövedelemadó-törvény alapján adóznak. Ez a törvényjavaslat a társadalombiztosítási járulék alapjánál részükre felső határt nem állapít meg. Ez már egy olyan lépés lenne, amely ennek a vállalkozói rétegnek a talponmaradását, fejlődését igen komolyan veszélyezteti. Nagyon röviden: azért, mert az egyéni vállalkozó nyeresége teljes mértékben személyi jövedelemadó. A társas vállalkozó az nyereséget, jövedelmet feloszt, kioszt, és a maradékát fejlesztésre használhatja. Az egyéni vállalkozó a személyi jövedelemadó rendszerében ezt nem teheti meg, tehát őneki a teljes jövedelme után tb-járulékot kell fizetni és adózni kell. S ebből az következik, ha komolyan vesszük a fejlődést, a kitörést, aminek pedig nyilván részesei kell hogy legyenek az egyéni vállalkozók is, akkor itt egy teljes ellehetetlenülésről van szó, mert nyilvánvaló, hogy egy ilyen mértékű, most már 44%-os társadalombiztosítási járulék, ami lényegében az árakban átháríthatatlan, egy adójellegű fizetéssé válik, és teljesen lehetetlenné teszi részükre a beruházást és a fejlesztést.
Elvileg is támadható a szabályozásnak ez a pontja, mert úgy vélem, minden járulék fizetésének elvi alapja csak az lehet, hogy ezért valamiféle szolgáltatást nyújt a társadalombiztosítás. Nos, ha nincs felső határ, és ha komolyan gondoljuk, hogy a vállalkozók kitörjenek, munkahelyeket teremtsenek, akkor fognak képződni – remélhetőleg – nagyobb nyereségek, és a felső határ kijelölése nélkül ezeknek a nyereségeknek majdnem teljes része az államkasszába kell, hogy befolyjon. Ez nyilván ellentétes a meghirdetett vállalkozásbarát elvekkel.
Nagyon röviden: ezen az elvi alapon támadnám én a társadalombiztosítási törvényjavaslatnak ezt a pontját, és ezzel kapcsolatban egy módosító indítványt már be is terjesztettem.
Befejezésül szeretném megismételni a bevezetésben elmondottakat, nagyon röviden és összefoglalva: úgy érzem, hogy ez a legérzékenyebb terület a szociális és a gazdasági összefüggés miatt. A szociális dolgokat nem hagyhatjuk el, nem jöhet létre olyan helyzet, hogy a társadalombiztosítás ne tudja az ellátásokat folyamatosan biztosítani. Ezt, mondhatnám, hogy még akár a gazdasági előmenetel terhére, a költségvetésnek bármilyen módon való megnyirbálásával is biztosítani kell – ez az alapállásunk. De végső soron, hogyha ezt az országot valami ki fogja húzni ebből a helyzetből, az a gazdaság lesz – és én a magam részéről ebben hiszek, hogy ez meg fog történni –, akkor pedig ezen az alapon semmiképpen nem fordulhat elő az, hogy bármilyen oldalról – akár a társadalombiztosítás oldaláról is – a gazdálkodókat, a vállalkozókat, vagy akár csak egy részüket lehetetlenné tegyék. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi