SZILI SÁNDOR (MSZP)

Full text search

SZILI SÁNDOR (MSZP)
SZILI SÁNDOR (MSZP) Igen, köszönöm. Elnök Úr! Én nem tudom elfogadni a 30 napot! (Derültség a kormánypártok soraiban.) A felvetett probléma több ezer embert, mondhatnám azt is, több tízezer embert érint. 30 napig halogatni az ügyet azért sem tartom helyesnek, mert a törvény visszamenőleges hatálybaléptetése sérti az Alkotmány 2. §-ának (1) bekezdésében megállapított jogállamisághoz szervesen kapcsolódó jogbiztonság elvét. Ha kívánják, felolvasom. (Közbeszólások: Kívánjuk!) Kérem!
A 12. § (1) bekezdése a jogalkotásról szóló rendeletből: "A jogszabály hatálybalépésének időpontját úgy kell meghatározni, hogy kellő idő maradjon a jogszabály alkalmazására való felkészülésre." Ez az egyik.
Ugyanakkor szeretném felhívni a tisztelt Kormány figyelmét az Alkotmánybíróság 34/1991. határozata indoklásának harmadik részére, amely a következőképpen szól: "Az Alkotmánybíróság az utóbbi időben is többször észlelt olyan, a jogbiztonságot súlyosan sértő esetet, amikor a hivatalos lap a tényleges kibocsátásnál korábbi dátumozással jelent meg, s ennek következtében a benne foglalt jogszabályok a Magyar Közlöny megjelenését megelőző hatálybaléptetéssel kerültek kihirdetésre. Az ilyen eljárás azzal a következménnyel jár, hogy a jogalkalmazó szervek, valamint az érintett polgárok és jogi személyek nem tudhatják, hogy valamelyik döntésük és magatartásuk utólag nem minősül-e jogellenesnek. Az Alkotmánybíróság elengedhetetlennek tartja, hogy ez az alkotmányellenes gyakorlat megszűnjön. Ezért hatékony intézkedés megtétele végett az illetékes szerveket megkereste. Ennek megfelelően a jogszabályok kihirdetéséért felelős állami szerveknek biztosítaniuk kell, hogy a hivatalos lap és benne a jogszabályok olyan időpontban jelenjenek meg, amely nem sérti a jogalkotási törvény hivatkozott előírásait."
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt kormánypárti Képviselők! Hivatkozván a Házszabály 59. §-ának (3) bekezdésére – olvasom: "Az interpelláló kérésére az Országgyűlés kimondhatja az interpelláció sürgősségét, ebben az esetben az interpellált még azon az ülésnapon vagy az ülés következő ülésnapján köteles választ adni." Kérem tisztelettel képviselőtársaimat, támogassák azt, hogy a választ minél előbb megkapjam.
Kérem elnök urat, szavaztassa meg a Parlamentet. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi